LATICA RUŽE

05:47:00 Fb 0 CommentsPotječe iz Perzije, a na naše prostore donijeli su je Rimljani. Grci su je prinosili na žrtvenik božici Afroditi, a u narodu se smatra lijekom za tijelo i dušu. Simbol je prijateljstva, ljubavi, strasti... 
Ruža - kraljica cvijeća


Crvena, majska, vrtna ruža, šipak - sve su to imena pod kojima se može naći ovaj kra­ljevski cvijet latinskog naziva Rosa. Porodica Rosaceae je mnogo­brojna i obuhvaća 115 rodova sa vise od 3000 vrsta. Ove vrste su uglavnom ra­
sprostranjene u umjerenim i suptropskim krajevima sjeverne polutke. Ruža pripa­da rodu zeljastih biljaka iz te porodice, a uzgaja se zbog lijepih mirisnih cvjetova i ljekovitih svojstava kojima obiluje. Po karakteru je slatkasto- gorkasta. Nara­ste do 2 m visine, grane su joj duge, a listovi imaju oblik srca. Do danas posto­je mnogi hibridi ruža koji se međusobno razlikuju po boji i izgledu cvijeta, mirisu i postojanju trnova. Poznato je oko 7000 vrsta ruža. Postoji veliki broj divljih ruža, čiji se plod - šipak - bogat vitaminom C, koristi u ishrani i za pripremu čajeva.
Narodno zdravlje
  
Ključna djelovanja ruže na zdravlje:
         antidepresiv
         protiv grčeva
               za opuštanje mišića
      afrodizijak
      antibakterijsko, antivirusno i
antiseptično djelovanje
         obnavlja krv
• sredstvo za čišćenje i njegu kože, posebice kod ekcema
            potiče probavu
               potiče rad bubrega
               potiče iskašljavanje
      regulira menstrualni ciklus
   potiče proizvodnju žuči
   protuupalno djelovanje
      jača srce
   za liječenje bolesti očiju
            protiv glavobolja
   protiv probavnih tegoba
      ublažava bolove i mučninu
            za detoksikaciju
            protiv prehlade
Upravo Rosa centifolia ili divlja ruža, spa­da među najljekovitije. Poznate su i Rosa alba, Rosa sempervirens i mnoge druge. Ružine latice sadrže eterična ulja, tani­ne, šećer, limunsku, jabučnu, vinsku i jantarnu kiselinu te niz aromatičnih djelo­tvornih tvari poput tanina, vitamina B, C, E i K. Također su bogat izvor flavonoida i esencijalnih masnih kiselina.
Ruža kroz povijest
Ruže se još od antičkog doba smatraju najljepšim cvijetom. Prvi javni vrt napra­vio je u Ateni 306. godine prije nove ere Epikur jer je želio imati vlastiti vrt kako bi kad god poželi mogao ubrati taj mirisni cvijet. Veliku ulogu u uzgoju ruža ima­la je carica Jozefina koja je početkom 19.stoljeća napravila prvi ružičnjak, u bli­zini Pariza. Tamo je bilo svih sorti ruža. A taj kraljevski cvijet zapravo potječe iz Perzije, dok su ga u naše krajeve doni­jeli Rimljani, i to u 1. st.pr.n.e. Stari Grci su je prinosili na žrtvenik Afroditi, boginji ženske ljepote, ljubavi i plodnosti. Kroz srednji vijek, ruže su se uzgajale u vrtovi­ma. Tada su se pretežno koristile za lije­čenje i prehranu, a nešto manje i u koz­metičke svrhe. U 19. stoljeću otkriveno je da ruže sadrže eterično ulje koje se dobiva destilacijom iz ružinih latica. Kori­stilo ga se u aromaterapiji. Kada je tride­setih godina 20. stoljeća otkriven vitamin C, upotreba šipka koji ga sadrži u velikim količinama, naglo je porasla. Primijećeno je da se konzumacijom tog ploda može uvelike utjecati na prevenciju u liječenje prehlada. Polovicom 20. Stoljeća tinktu- ru ruže liječnici su počeli koristiti za lije­čenje upale grla, a koristilo je se i kao dodatak drugim lijekovima zbog ugodna mirisa i okusa. Od tada su se listovi, la­tice, plod i kora počeli koristiti za ubla­žavanje simptoma prehlade, gripe, gro­znice, proljeva i bolova u trbuhu, a plod i korijen ruže bi namakali te bi dobivenom vodicom ispirali upaljene oči. Indijanci su pak prokuhavali korijen, stabljiku i latice te su dobivenim čajem ispirali oči protiv „snježnog sljepila". Koristili su također oblog od ruža protiv oteklina te su udisali ružine pare za zaustavljanje krvarenja iz nosa u usta. Pasta od ruža koristila se za opekline. Osim toga, ljudi od pamtivijeka vjeruju da je ruža lijek za tijelo i dušu.
U prošlosti su je upotrebljavali:
               U orijentalnoj medicini kao diuretik i laksativ (sjeme japanske ruže)
               Infuzija od suhih ružinih latica protiv glavobolje
               Esencija od ružinih latica, metvice i klin­čića protiv nesanice
               Sušeni šipak za prevenciju skorbuta
               Ružino ulje kao nervni lijek protiv de­presije i anksioznosti
               Oblozi umočeni u infuziju od suhih cvje­tova ruže protiv upale očiju
               Masažu ružinim uljem za opuštanje
               Vodicu za grgljanje protiv grlobolje
               Lijek za reumu u vidu kupki od latica
Njeguje i tijeci iznutra i izvana
Ljekovitost ruže neupitna je i svestrana. S jedne strane sadrži antioksidante koji djeluju preventivno na nastanak raka jer su moćno oružje u borbi protiv slobodnih radikala. Nadalje, visok udio vitamina C plodu pridonosi jačanju općeg stanja or­ganizma, moćan je borac u prevenciji i liječenju prehlade i gripe te pomaže u ot­klanjanju otklanja anemiju jer se uz njego­vu pomoć željezo iz hrane ili suplemenata bolje apsorbira. Ruža također vrlo povolj­no djeluje na kožu, čineći je zdravom, ela­stičnom, mekom i sjajnom. Losioni i kre­me na bazi ruže njeguju i obnavljaju kožu tijela i lica, sprečavajući nastanak prištića i prvih bora. Odličan su izbor i za njegu zrele kože. Čaj od ruže povoljno djeluje na uspostavljanje zdrave crijevne flore, na liječenje gljivičnih infekcija usta, protiv glavobolje i migrene te pomaže u uspo­stavljanju urednih menstruacijskih ciklusa. Ružin med i sirup dobra su sredstva za prevenciju i liječenje bolnog grla i kašlja te za jačanje prirodnih obrana organizma. Vino pripremljeno od ruže može umiriti bolove u maternici, te potaknuti cirkula­ciju, dajući pritom energiju čitavom tijelu. Kupke od ružinih latica ili eteričnog ulja ruže umiruju reumatske tegobe, a kupke nogu osvježavaju umorne noge. U aroma­terapiji. Etreično ulje ruže, u kombinaciji s eteričnim uljima lavande, melise i geranija, koristi se za liječenje blažih oblika depre­sije, potištenosti i općeg nemira.
Zdravlje iz latica Ocat od ruže s dodatkom majčine dušice
U staklenu bocu staviti latice od 5 ruža i preliti sa 75 dcl vinskog octa. Bocu za­tvoriti i ostaviti da stoji dva do tri tjedna. Potom ocijediti u drugu bocu, zatvoriti poklopcem i čuvati na hladnom mjestu. Po želji dodati malo majčine dušice za aromu. Ovaj ocat može se koristiti kao začin za sve vrste salata.
Ružin med
U staklenci izmiješati latice 5 ruža sa 10 - 15 žlica livadnog meda. Dobro promiješati
Važno!
         Čaj od ruže nije preporučljivo piti istovremeno sa zelenim čajem jer on sadrži taninsku kiselinu koja poništava djelovanje ruže.
               U medicinske svrhe koristi se cvijet, latice, plod i korijen ruže
         Osobe koje boluju od bolesti bubrega, jetre i žuči te trudnice
i dojilje, pripravke od ruže smiju koristiti samo u dogovoru s liječnikom
Jeste li znali da ■ ■■
Za 1 kg ružinog ulja potrebno je upotrijebiti oko 2500 kg ružinih latica.
Čaj od ruže može zamijeniti kavu jer ruža sadrži tanin koji ubrzava metabolizam, potiče prokrvljenost organizma i djeluje lagano antidepresivno.
2a se sastojci prožmu. Staklenku zatvo­ri i ostaviti da odstoji 3 - 5 dana. Svakog oana malo promućkati staklenku. Ovaj med može se koristiti kao prirodno sladilo za čaj ili kavu, te kao dodatak desertima.
Sirup od kitica
U posudu za kuhanje čaja staviti 3 žlice mižinih latica te preliti s 4 dcl vrele vode. -Sklopiti i ostaviti da stoji 36 sati. Potom procijediti u drugu posudu za kuhanje te dodati 300 g smeđeg šećera.
Ružin čaj
Latice ruže usitniti i osušiti ih. Dvije veli­ke žlice latica preliti sa 2 dcl vrele vode. Ostaviti da stoji poklopljeno 15 minuta. Procijediti i zasladiti po želji, najbolje sme­đim šećerom ili medom od ružinih latica.
Vino od ruže
U posudi za kuhanje do vrenja zagrijati 1,5 I vina, 150 g šećera i 10 listića papre­ne metvice. Maknuti sa strane i dodati
13             ružinih cvjetova. Ostaviti da odstoji preko noći, ujutro procijediti u bocu i za­tvoriti plutenim čepom.
Losion od ruže i nevena
najprije je potrebno pripremiti tinkturu "svena: u 1 dcl 60 % - tnog alkohola sta- : latice 57 cvjetova nevena, poklopiti :s ostaviti da stoji na toplom 2 tjedna.
povremeno protresti. Potom u staklenku - i:i nešto više od pola litre destilirane vode i 75 g ružinih latica. Dobro zatvo­riti i ostaviti da stoji na hladnom mjestu
14             dana. Povremeno protresti. Potom procijediti, a latice dobro stisnuti kako bi dobiveni losion izašao. Uliti ga u drugu
bocu, po mogućnosti tamnu te dodati žličice tinkture od nevena. Čuvati u hlad­njaku.
Ovaj losion odličan je za dnevnu i noćnu njegu, te za skidanje šminke i nečistoća s lica. Može se koristiti i za tijelo.
Vodica od ruže i bijele vrbe
U litru hladne vode dodati 5 do 10 šaka latica ruže te namakati oko dva tjedna. Potom, po želji, dodati nekoliko kapi ekstrakta bijele vrbe. Ovim pripravkom mogu se masirati bolna mjesta kod re- umatskih oboljenja. Čista ružina vodica odlična je za umivanje, dok ružina vodi­ca s dodatkom prstohvata crnog papra uklanja perut.
Kandirane ruže
Potrebne su latice ruže, onoliko koliko ih se želi kandirati. Bjelanjak lagano istući pjenjačom, a na tanjurić staviti sloj šeće­ra u prahu. Svaku laticu sa svih strana premazati bjelanjkom te je potom uvaljati u šećer. Poslužiti.
Otopina
Potrebno je pripremiti uvarak od 5 ruži­nih cvjetova i 200 ml vode. Kad je go­tov, pustiti ga da odstoji te ga procijediti. Kada se dobro ohladi, u 100 ml dobivene tekućine dodati 20 ml čiste ružine vodi­ce. Ovom otopinom ispirati upaljene ili nadražene oči, a nakon 3 dana pripremiti svježu.
Rakija od šipka
U staklenku od 1 litre staviti 200 g šipka, prethodno narezanog na sitne dijelove. Preliti šipak sa litrom bazne rakije prema vlastitom izboru pa dodati 150 g šećera. Ostaviti da stoji 2 tjedna na toplom mje­stu te svakog dana protresti. Procijediti i konzumirati. Svakog jutra popiti 2 dcl.
Ruže u ulju
U pola litre ulja gospine trave dodati 4 šake ružinih latica. Ovaj je pripravak od­ličan za zacjeljivanje rana od opeklina i ozeblina, te onih koje teško zarastaju. Pomaže i kod oštećenja kože uzrokova­nih psorijazom.
Maska za lice
U posudici izmiješati žličicu bademovog ulja, žličicu ružinog meda, 3 kapi ulja ruže i 1 jaje. Dobivenu smjesu staviti na lice, ostaviti da djeluje pola sata pa isprati. Namazati lice losionom od ruže. Koža će postati čista, meka i elastična. Ponoviti svakog tjedna.
Legenda kaže ■ ■■
Božica Afrodita bila je zaljubljena u mladog pastira, Adonisa.. Kada ga je napao i ubio vepar, ona je trčala kroz gusti ružičnjak ne bi li mu pomogla. Trnje ju je ozlijedilo, a njena krv razlila se po bijelim ružama. Otada su ruže postale crvene.

 

0 komentari: