DATULJA

06:04:00 Fb 0 Comments




Uzgajaju se i koriste za ljudsku prehranu i zdravlje već 5 tisućljeća. Danas ih se može naći u više od četrdeset zemalja svijeta. Liječe gotovo sve bolesti, od anemije i očnih bolesti, do zatvora, pretilosti. Preveniraju i infarkt te liječe smanjenu potencije. Jednom riječju - one su čudo prirode
Datulja je plod palme latinskog imena Phoenix dactilyfera. Po­tječu s područja Perzijskog zaljeva.Već u iskopinama iz kamenog doba uočeni su ostaci datulja koje su se koristile za ljudsku prehranu. Ne postoje u divljini te se smatra da su najvjerojatnije nastale kao hibrid P. recli- nata iz Afrike i P. sylvestris iz Indije. Pal­me datulje su bile jedna od rijetkih poljo­privrednih kultura koje su mogle opstati u pustinjskim uvjetima. Zemlje Srednjeg i Bliskog Istoka područje su koje datu­lji najbolje odgovara i ona se tamo uzgaja
posljednjih 5 tisućljeća. Danas se datulje mogu pronaći u Pakistanu, Iraku, Alžiru, Saudijskoj Arabiji, Iranu, Americi, Špa­njolskoj, Turskoj, Nigeriji, sveukupno u više od četrdeset zemalja. Plodovi datu­lje su dugački oko 3 cm. Boja im je sme­đa. Vrlo su slatki. Jedan grozd koji visi sa grane palme može imati i do tisuću plodova.

Ljekovito djelovanje na čovjeka ubrajaju ovo voće u jedno od najzdravijih voća koje je čovječanstvo posjedovalo kroz povijest. Od vitamina sadrži vitamin A, C, B1 i B2 i niacin. Bogata je kalijem, fosforom, željezom, kalcijem i magnezi­jem. Također sadrži velik broj aminoki- selina, njih čak dvadeset i tri. Bogatstvo luteinom i zaeksantinom čini je biljkom - melemom za oči. Prehrambena vlakna u biljci zauzimaju veliki udio. Stoga su da­tulje nepresušno vrelo prirodnih vlakana nužnih za pravilan i zdrav rad probavnog sustava. Datulje sadrže i visok udio pri­rodnog šećera pa su odlične za smanji­vanja osjećaja gladi. Bez straha od neže­ljenih nuspojava, mogu ih konzumirati i djeca i odrasli.
Zbog visokog udjela kalija u datuljama, korisno ih je jesti u slučaju proljeva koji ne prolazi. One potpomažu obnavljanje crijevne flore, potičući razvij zdravih bak­terija. Važno ih je što redovitije konzu­mirati, najbolje natašte i prije spavanja, no može ih se jesti i tijekom dana. No osim kod problema s zaustavljanjem pražnjenja crijeva, datulje mogu pomoći i kod problema s pražnjenjem crijeva. Ovaj problem često muči trudnice, oso­be koje zbog anemičnosti uzimaju pre­parate željeza ili pak one čija je probava jednostavno spora. Zbog visokog udjela vlakana, datulje, kao i šljive, ubrzati će rad lijenih crijeva. Može ih se jesti svježe ili pak piti njihov sok. Potrebno je dese­tak datulja potopiti i mlakoj vodi i ostaviti ih da stoje preko noći. Preporučljivo je sok popiti natašte, te pojesti i plodove.
Prije no što uključimo datulje u svoj di­jetalni dnevni jelovnik, važno je znati da one nisu dijetna namirnica. Pola kilogra­ma datulja sadrži oko 1500 kalorija pa ih se ne preporuča jesti u velikim koli­činama ako ste na dijeti i želite izgubiti kilograme. No njihova je vrijednost kada se govori o gubitku kilograma, zdravom mršavljenju i maloj „pomoći prirode" u tom smjeru, u prirodnom šećeru koji sa­drže pa može zaustaviti napadaje gladi izazvane padom razine šećera u organiz­mu. Kada čovjek osjeti glad, dovoljno je pojesti jednu datulju i popiti malo vode. Glad će nestati, a organizmu ćemo osi­gurati zdravu zamjenu za šećer te unijeti dovoljno nutritivnih vrijednosti.
Osim planiranja zdravih obroka baziranih na laganoj prehrani i namirnicama koje ne sadrže puno masnoća, za zdravlje krvnih žila, srca i čitavog organizma da­tulje su izvrstan izbor. 


20 datulja 425 ml vode žlica limunovog soka
Sastojke miksati oko 5 minuta, postupno povećavajući brzinu. Smjesu uliti u staklenku, čuvati u hladnjaku te iskoristiti kroz tri tjedna.
Močene datulje - od­ličan slatkiš za bebe!
Osim što su zdrave za trajne zube odraslih osoba jer sadrže fluor koji štiti zub od napada karijesa, datulje mogu bez straha sisati i male bebe kojima zubi tek niču. Štoviše, sisanje datulja prethodno očišćenih od koštice umanjiti će bol. Nadalje, šećer u datuljama vrlo je lako probavljiv pa ih bebe smiju jesti ukoliko su dobro usitnjene i namočene u malo vode. Može ih se dodati i jogurtu ili voćnoj kašici.
                                           
Štite jetru i čiste organizam od teških metala
Sok od datulje liječi grlobolje groznicu i prehladu
Liječe mamurluk
Djeluju kao protuotrov u slučajevima otrovanja
Prema Ayurvedi, pomlađuju kožu i njeguju kosu
Pripisivala im se nadnaravna moć. Datulje se u usmenoj i pismenoj predaji spominju odavno, u kršćanskim, židovskim, islamskim i egipatskim religijskim tradicijama.
Oduvijek se vjerovale da imaju posebnu moć, da štite, čudotvorno iscjeljuju, donose sreću i život. Kršćani stablo palme datulja smatraju drvom života iz Biblijskih tekstova, Židovi i danas koriste njegove grane u proslavama svojih blagdana, a muslimani vjeruju da jedenje datulja tijekom posta štiti od zlih sila.
sobnost snižavanja loših masnoća, pa ih svakako trebaju jesti osobe s visokim kolesterolom kako bi prevenirale infarkt i druga srčana oboljenja.
Ljudi obično poste u razdobljima vezanim uz neke vjerske blagdane, ili uz mjesečeve mijene, ili uz neke druge tradicije. Smatra se da je post dva do tri puta godišnje vrlo koristan za ljudski organizam jer se tijelo na taj način čisti od štetnih tvari, pročišćava, vraća u svoju prirodnu ravnotežu pa čovjek kreće dalje nov, kao ponovno rođen. Sto­ga ne čudi činjenica da i liječnici preporuču­ju post, no uz jedan dodatak - datulju. Kako ljudi ne bi tijelo iscrpili, u prekidima posta dobro je i korisno pojesti nekoliko datulja kako bi tijelo dobilo šećer. Naglasak je na prirodnosti šećera u kombinaciji s prirod- nošću posta. Uza to, treba piti dosta vode.
Seksualna moć jedna je od najvećih bri­ga i želja muškaraca, ali i žena. Kako je povećati i potaknuti, to je pitanje koje se postavlja od pamtivijeka. Osim poznatih afrodizijaka koji potiču spolnu želju, evo jednog recepta s datuljama koji isproba­no pomaže. U kozje ili magareće mlijeko dodati šaku datulja. Ostaviti preko noći u hladnjaku, poklopljeno. Ujutro izmiksati štapnim mikserom ili u blenderu. Dodati med i kardamom. Popiti tijekom dana. Ovaj napitak odlično je sredstvo za jača­nje tijela i povećanje energije uopće.
Fosfor i kalij iz datulja odlična su hrana
Oko 300 g datulja očistiti od koštica te ih usitniti nožem. Preliti ih sa 3 dcl vode i kuhati. Kad voda zakuha, kuhati 15 - ak minuta uz neprestano miješanje. Potom dodati 150 g šećera te nastaviti miješati još 5 minuta. Dodati zatim 2 žličice maslaca, 3 žlice soka od limuna, ribanu koricu jednog većeg limuna, pola žličice muškatnog oraščića.
za mozak. Da bismo se mogli uspješno baviti intelektualnim radom, biti koncen­trirani kod kuće i na poslu, kako bi naša umna snaga bila na zavidnoj razini, u na­šoj bi prehrani datulje svakako trebale biti na prvom mjestu. No za to postoji i još jedan, važniji razlog. Kalij utječe na rad živčanog sustava, pa tako njegov manjak može dovesti do moždanog uda­ra. Stoga, osim iz sintetičkih dodataka prehrani, kalij treba crpiti iz prirode.
Već tradicionalno slušamo od svojih dje­dova i baka kako ćemo bolje vidjeti ako jedemo mrkvu. To je, naravno, istina. No i datulje su jednako korisne. Zbog luteina i zaeksantina koje sadrže, neiscrpan su izvor zdravlja za oči, posebice kada je u pitanju staračka slabovidnost i slijepilo. Djeluju kao filtar sunčanog svjetla apsor­birajući opasne UV zrake te sprečavaju razvoj očne mrene. Lutein zaustavlja oštećenja masnoća u staničnim mem­branama, zato se smatra zaštitnikom rožnice.

Po svojem izrazito ljekovitom djelovanju poznata je i kineska datulja ili žižula, latinskog imena Zizyphus jujuba L. Na tržištu postoji vodica ove datulje, u obliku ampula. Mogu je koristiti ljudi neovisno o dobi, a odlična je za opće jačanje imunosustava, podizanje vitalnosti i energije, obnovu krvi, smirivanje napetosti i stresa, opuštanje pred spavanje, opće jačanje živčanog sustava te regulaciju probave.



Gotovo svaka trudnica osjeća nelagodu i strah pri pomisli na porod i bolove koji će ga popratiti. Neke se stoga odlučuju na epiduralnu anesteziju, dok druge odluče stisnuti zube i pustiti da sve teče prirod­nim putem.
Statistike kažu da su žene koje su dva mjeseca prije termina poroda svakod­nevno jele datulje imale manje porođajne bolove te su manje krvarile tijekom i na­kon poroda.
Jednako tako, većina njih nije oboljela od postporođajne depresije. Smatra se da datulje također potiču laktaciju pa oh je preporučljivo konzumirati u većim količi­nama nakon poroda.
Velik broj osoba ne podnosi željezo koje se u slučajevima anemije mora uzimati oralnim putem, u obliku kapsula. To je zato što je ono teško za želudac i neri­jetko izaziva povraćanje. S ovime često imaju problema trudnice u prvom tromje­sečju trudnoće, kada su obično prisutne jutarnje mučnine. Datulje mogu biti izvr­sna zamjena jer sadrže mnogo željeza. Sto grama datulja sadrži oko 0,90 grana željeza

0 komentari: