10 NAJBOLJIH BILJNIH ANTIBIOTIKA

04:33:00 Fb 0 Comments


Upotreba sintetičkih antibiotika svakim danom raste, a nerijetko se koriste i kada nije nužno. Djelovanje nekih biljaka kod mnogih lakših oboljenja može ih nadomjestiti. Stoga je važno osvijestiti činjenicu da nije uvijek najvažnije što prije ozdraviti već ozdraviti na što kvalitetniji način. Postoji niz djelotvornih i blagih ljekovitih biljaka s protuupalnim, protubakterijskim i antivirusnim djelovanjem - biljnih antibiotika
Kako svoj organizam ne bismo bespotrebno izlagali utjecajima štetnih tvari šokirali ga čestim i katkada nepotrebnim kurama antibiotika i sličnih lijekova, važno je upo­znati biljke koje nam u ozdravljenju zai­sta mogu pomoći, Njihovo protuupalno, protubakterijsko i antivirusno djelovanje, ovisno o kojoj se biljci radi, može biti uistinu moćno, a ne izaziva neželjene popratne reakcije, ili izaziva neke vrlo blage. Poznajemo li pravilnu primjenu i doziranje tih biljaka, one mogu pomo­ći pri ublažavanju uobičajenih tegoba, tako da ne moramo svaki put posezati za kemijom. Osim što je mogu pomoći kod konkretne tegobe, takve biljke jačaju obrambeni sustav organizma. Ipak, kao i u svemu, i ovdje valja biti oprezan. S infekcijama i upalama ne smije se igrati te treba imati na umu da lakomislena i nestručna primjena biljnih lijekova može imati neželjene posljedice, stoga je pre­poručljivo posavjetovati se s liječnikom ili iskusnim poznavaocem ljekovitih bilja­ka. Jednako tako, potreban je oprez kod upala i infekcija te je samostalno liječenje dopušteno kada se radi o laganijim tego­bama ili smetnjama koje nisu popraće­ne ozbiljnijim simptomima poput visoke temperature, velike slabosti, općeg lo­šeg stanja i slično.
Kako djeluju sintetički antibiotici?
Antibiotici djeluju na više načina i katkada dugoročno čine više štete nego koristi. Tako u nekim slučajevima direktno sprje­čavaju imunološki odgovor tijela uspora­vajući tjelesnu reakciju i djelatnost bijelih kn/nih zrnaca. Nadalje, sustav milijuna bakterija koje se nalaze u tijelu čovjeka te ga štiti od infekcija često biva razoren i uništen djelovanjem antibiotika širokog spektra. Jednako tako, antibiotici oteža­vaju apsorpciju hranjivih tvari u crijevima.
Kako djeluju „ prirodni antibiotici"?
Proizvodi organskog podrijetla u pred­nosti su zbog činjenice da su se razvi­jali u prirodi tisućama godina metodom pokušaja i pogrešaka. Stoga je i njihovo djelovanje drukčije. Specifično djelova­nje neke biljke obuhvaća spoj njezinih glavnih i sporednih sastojaka. Ona glav­na tvar koja u biljci prevladava određuje područje njezine primjene. Tako biljka ciljano djeluje na određena tkiva, orga­ne i funkcije organizma. Kada se radi o bakterijskim oboljenjima protiv kojih se borimo eteričnim uljem biljke, prednost
OPREZNO S BILJKAMALERGRNIMA!
Alergijske reakcije uvijek su moguće. Tako kod neposrednog dodira s ko­žom može doći do crvenila, mjehurića ili čak većih oteklina na pojedinim mjestima ili na cijelom tijelu. Katkada se alergijske reakcije mogu pojaviti i na sluznici crijeva pa takve osobe, nakon oralne primjene biljke, osjete slabost, bolove u trbuhu, imaju proljev i slično.
• ARNIKA, STOLISNIK, BRŠLJAN, LAVANDA, METVICA, ANIS, KOMORAČ, TERPENTIN, CIMET,
kada djeluju biljni antibiotici?
    Kod infekcija dišnih putova u svrhu razrjeđivanja sluzi ili ublažavanja nadražaja
    Kod infekcija kože
    Kod infekcija želučano - crijevnog trakta u svrhu smirivanja grčena, proljeva
    Kod infekcija mokraćnih putova

je u tome što ulje djeluje pogubno na bakteriju, ali ne i na zahvaćeno tkivo. Jednako tako, djelovanje eteričnog ulja ne smanjuje se ni kod dugotrajnih ili po­novljenih primjena te, osim što uništava bakterije, ono „budi" ljekovite snage sa­mog organizma. No treba spomenuti da biljke katkada mogu imati popratna djelo­vanja. Postoji pravilo koje kaže: „ Hoće li neko sredstvo biti lijek ili otrov ovisi o njegovoj dozi.“ Stoga je važno pridrža­vati se uputa. To je posebno važno kod primjene eteričnih ulja koja se uzimaju oralno. Vodeni pripravci od eteričnih ulja
AGRUMI - moguća preosjetljivost.
                      ARNIKA, RUSOMAČA, PODBJE- LA, KAMILICA STRIČAK, NEVEN, STOLISNIK, RUDBEKIJA KONO- PUUŠA, PELIN - za osobe alergične na biljke iz skupine glavočika.
                      BERGAMOT, LIMUN, NARAN­ČA, ŠILJEVINA, IVANČICA, ANĐELIKA - sadrže kumarin koji kod izlaganja suncu može izazvati opekline i jaki ekcem.
u obliku čajeva, obloga, inhalacija ili kupki nisu toliko ovisni o pravilnom doziranju.
Kako pripremiti biljne lijekove?
Kao i u svemu, za pripremu biljnih lije­kova postoje pravila. Ako niste u mo­gućnosti neku ljekovitu biljku uzgojiti u vlastitom vrtu ili je ubrati na obližnjoj livadi ili u šumi, kupujte je od provjere­nih prodavača te u ljekarnama i biljnim drogerijama.
Kvaliteta biljaka vrlo je bitan faktor u li­ječenju. Ulja moraju biti prirodno čista, neužegla. Kada krenete u pripremu lije­ka, potrebno je znati da se biljka može pripraviti na više načina te kao takva djeluje ciljano na određenu tegobu. Čaj se može pripremiti na 3 načina: kao oparak, uvarak i tinktura te se uzimaju oralno, dok se eterična ulja mogu kori­stiti kao namazi, za inhalacije, kao oblo­zi, kupke, za raspršivanje u prostor ili oralno.
Preporuča se, prije konzumacije biljnog pripravka, posavjetovati sa stručnjakom o doziranju jer ne vrijede za svaku oso­bu ista pravila.
OPARCI
Priprema: 1 - 2 žličice biljke preliti sa 1/4 vrele vode. Ostaviti da stoji poklopljeno 10 minuta. Procijediti.
UVARC1
Priprema: 1 - 2 žličice biljke staviti u po­sudu sa 1/4 litre hladne vode i zagrijati do vrenja. Neka posuda pri kuhanju bude dobro zatvorena. Povremeno promiješa­ti. Ostaviti da stoji poklopljeno 20 minu­ta. Potom ohladiti na podnošljivu tempe­raturu i procijediti.
TINKTURE
Priprema: 1 - 2 žličice biljke staviti u 1/4 litre hladne vode. Ostaviti da stoji po­klopljeno 6-12 sati. Potom procijediti. Kako bi se uništile klice, zagrijati otopinu do vrenja, ohladiti pa piti prema uputama.
NAMAZI
Priprema: 10 - 20 kapi ulja pomiješati sa pola žlice maslinovog ulja ili ulja ivančice.
INHALACIJE
Priprema: u posudu staviti 2 litre kipuće vode te u nju ukapati 10 kapi eteričnog ulja. Preko glave i posude staviti veliki
ručnik te oko 5 minuta udisati paru. Po­noviti dva puta dnevno.
KUPKE
Priprema: 10 kapi eteričnog ulja umije­šati u jedno od navedenog - žlicu meda, čašu vrhnja, pola litre mlijeka, žutanjak, žlicu tekućeg sapuna ili 2 žlice mlijeka za kupanje. Dodati u vodu za kupanje, topli­ne 36 - 30 stupnjeva. U sjedeću kupku ili kupku za noge stavljati 5-10 kapi ulja na 1 - 2 litre vode.
OBLOZI
Priprema: U pola čaše vode dodati 5 kapi eteričnog ulja. Uroniti zavoj za oblog u smjesu, dobro ga ocijediti i staviti na kožu. Sve omotati suhim ručnikom.
RASPRŠIVAČI
Priprema: Nekoliko kapi ulja staviti u ras- pršivač, aromatičnu svjetiljku, posudicu vode na radijatoru ili u ovlaživač zraka.
ORALNO
Priprema: 2 kapi eteričnog ulja i žliči­cu meda staviti u pola šalice biljnog čaja ili tople vode. Promiješati i piti 3 puta na dan, ne duže od 2 tjedna. Ovom načinu samoliječenja treba pristu­piti isključivo u dogovoru s liječnikom.
Najpoznatiji biljni antibiotici

Ukoliko ste se odlučili isprobati biljnu al­
ternativu kemijskim proizvodima te ako vaše tegobe ne prelaze granicu pri kojoj biste se trebali javiti liječniku, evo krat­kog pregleda najvažnijih ljekovitih biljaka koje bi vam mogle pomoći.
ČEŠNJAK, lat. Allium sativum
Češnjak je najdjelotvorniji biljni antibiotik. Alicin u njemu uništava bakterije i antibio- tično djelovanje alicina jednako je onome od 15 jedinica penicilina. Dobar je u obli­ku istisnutog soka ili sirov.
Djelovanje: Pomaže kod streptokoka, kolibakterija i stafilokoka djeluje protiv tifusa, paratifusa te različitih gljivica i virusa. Sprječava epidemiju gripe, lije­či akutna i kronična oboljenja želuca i crijeva, pomaže kod bronhitisa s jakom sluzi. Smanjuje krvni tlak, potiče na mo­krenje, snižava kolesterol, potiče rad želuca i probavu, širi žile i sprečava nji­hovo prerano starenje, ublažava grčeve i napuhnutost, ublažava bolove i potiče prokrvljenost. Primjerena doza je 3 češ­nja češnjaka dnevno.
Ljekoviti sastav: Alicin i garlicin.

EUKALIPTUS, lat. Eucalyptus globulus


Ealiptusovo ulje ubraja se u eterična ulja s jakim antiseptičnim djelovanjem. Potječe iz Tasmanije i Australije, gdje se koristi kao opće sredstvo za liječenje raka i protiv malarije. Tamo ga nazivaju „drvom protiv groznice". Za liječenje se primjenjuju listovi, i to u obliku čaja, eteričnog ulja za masažu, inhalacije ili oralno.
Djelovanje: Odlično djeluje na pluća i mokraćne putove, dezinficira, spreča­va stvaranje sluzi, razrjeđuje sluz i poti­če njezino izbacivanje, ublažava kašalj i bronhitis, sprečava upalu sluznice, gripu, anginu, prehladu, pa čak i infekcije poput šarlaha i ospica. U svrhu hlađenja može se koristiti i za smanjivanje temperatu­re. Pomaže ranama i čirevima pri bržem zarastanju, pročišćava krv kod infekcija, ublažava reumatske bolove ili bolove živaca. Kupka od eukaliptusovog ulja, lavande i meda ublažava tegobe u počet­noj fazi prehlade.
Ljekoviti sastav: Eterično ulje iz listova i pupoljaka, cineol, piperiton, felandren, pinen.

  


STABLO KLINČIĆA, lat. Syzygium aromaticum
Stablo klinčića raste na Madagaskaru, Molučkim otocima, u Maleziji i na Filipi­nima. Za liječenje se primjenjuju sušeni cvjetni pupoljci te eterično ulje koje se dobiva iz pupoljaka, listova i kore. Naj­poznatiji je po sojem dezinficirajućem svojstvu. Jednopostotna otopina esen­cije klinčića četiri je puta jača od fenola, kemijskog sredstva za dezinfekciju. S klinčićem valja biti na oprezu jer je njego­vo ulje snažno i već kod doza većih od 1 g može biti otrovno ili izazvati alergijsku reakciju na koži.
Djelovanje: Ima jako antiseptično djelo­vanje i može usporiti infekcije. Uništava klice, potiče izbacivanje sluzi, potiče probavu i jača. Najčešće se koristi kao antiseptik pri liječenju zuba. Sadrže ga kreme za reumu zbog njegova protuupal- nog djelovanja. Kao začin u jelima, klinčić poboljšava probavu, sprečava slabost i žgaravicu. U Aziji se koristi protiv bolova u trbuhu, kod nadražaja na povraćanje i proljeva.
Ljekoviti sastav: Eugenol, aceteeuge- nol, kariofilen.
LAVANDA* laf. Lavandula offidnafis
Lavanda potječe i raste u južnoj i srednjoj Evropi, a najcjenjenija je ona iz francuske pokrajine Provanse. Tamo se smatra jednom od najcjenjenijih biljaka. Gotovo da nema slučajeva preosjetljivosti na la­vandu, osim glavobolje zbog intenzivnog mirisa. Ipak, ne preporuča se trudnicama jer potiče menstruaciju. U 0,2 % - tnoj otopini esencija lavande uništava uzroč­nike tuberkuloze, a u 5% - tnoj uzročnike tifusa i difterije.
Djelovanje: Djeluje antiseptično, smiruje grčeve, smiruje, ublažava bolove, djeluje umirujuće na srce, mozak i vegetativni živčani sustav, potiče stvaranje žuči, mo­kraće, znoja, smanjuje krvni tlak, potiče probavu i liječi rane. Važna su njezina an- tibiotična i umirujuća svojstva kod nervo­ze, nemira, nesanice i lupanja srca. Ljekoviti sastav: Linilacetat, linalool, borneol, cineol, kamfor, lamiaceen.
LIMUN, Sat. Gtrus limonu
 Limun potječe iz istočne Azije, a u ljeko­vite svrhe koriste se plod i kora. Uparena esencija limuna uništava meningokokus te streptokoke u krvi. Cista esencija uni­štava bakteriju difterije. Njegova je ljeko­vitost svjetski poznata i priznata Djelovanje: Uništava bakterije, djeluje antiseptično, aktivira bijela krvna zrnca na obranu organizma. Osvježava, sma­njuje temperaturu i visoki tlak, jača živ­čani sustav, srce i vene te sprečava reu- matske tegobe i sklerozu. Svježi limunov sok djeluje antiseptično i diuretično. Ljekoviti sastav: vitamini C i B, kalcij, željezo, mangan, silicij, provitamin A, li- moni, citral, citronelal, pinen, felandren, linalool, kamfen. 

LUK, kit. Allium čepaLuk potječe iz Azije, a pripada porodici lji­ljana. lako ljutog okusa te neugodna miri­sa, koristi se već stoljećima kao dodatak jelima te u ljekovite svrhe jer sadrži cijeli niz vitamina i minerala.Djelovanje: Potiče lučenje mokraće, probavu i apetit, smanjuje šećer u krvi, otpušta sluz, djeluje antialergijski, anti- septično i sprečava infekcije. Smanjuje visok krvni tlak i povišeni kolesterol u krvi te sprečava arteriosklerozu. Poma­že kod bronhitisa i astme. Sirovi luk po­maže kod smetnji u bubrezima i mjehuru, a kuhani pomaže kod probavnih tegoba. Ljekoviti sastav: aliin, alicin, polisulfiden, vitamin A, B, C, natrij, kalij, kalcij, želje­zo, sumpor, jod, silicij, flavonoidi. 

Majčina dušica, lat. Thymus 
Majčina dušica potječe iz Sredozemlja, a u ljekovite svrhe koriste se njezine vode­ne otopine i eterično ulje. Ovu biljku ra­nije su nazivali „ antibiotikom siromašnih ljudi „. Zubne paste s majčinom dušicom u roku od 3 minute uništavaju mikrobe. Na oprezu kod primjene ove biljke tre­baju biti osobe koje boluju od bolesti štitnjače te trudnice i osobe s visokim tlakom. Biljka je otrovna u količini većoj od 6 grama. 
Djelovanje: Djeluje poticajno i osnažu- juće, ublažava grčeve, jača živce, poti­če apetit i probavu, povisuje krvni tlak, djeluje dezinfekcijski i opuštajuće na bronhije, želudac i crijeva. Zbog antisep- tičnog svojstva ubraja se među najmoć­nije biljke za uništavanje bakterija i otro­va. Ublažava prehladu i druge tegobe s dišnim putovima, osobito grčeviti kašalj i hripavac. 


 

VRISAK
Vrisak je cijenjen još od antike. Posto­je dvije vrste - vrtni vrisak i krški vrisak. Krški vrisak ima bitno jače antibiotično djelovanje. Ulje vriska ne smije se ko­ristiti nerazrijeđeno zbog nadražujućeg djelovanja. Osim po svojim ljekovitim svojstvima, ova je biljka i moćan afrodi­zijak.
Djelovanje: Ima antiseptično djelovanje pa se koristi za tretiranje rana i uboda insekata da bi se spriječila oteklina i bo­lovi. Odličan je za probleme s želucem i crijevima jer sprečava truljenje i potiče probavu. Ublažava napuhnutost i grčeve, potiče apetit i jako je učinkovit protiv pro­ljeva.
Još poneka antibiotik - biljka...Bo­rove iglice - lagano antibiotično djelova­nje, potiče izlučivanje sluzi, jača, potiče prokrvljenost, odličan kod katara dišnih putova.
Gorušica - antibakterijsko, antivirusno, antimikotično djelovanje, potiče prokrv­ljenost, pomaže kod kronične prehlade, reumatskih tegoba i išijasa.
Paprena metvica - antiseptično, antivi- rusno, antimikotično djelovanje, potiče probavu, sprečava povraćanje, ublažava smetnje želuca, crijeva, žuči, uklanja sla­bost.
Bazga - jača imunološki sustav, potiče znojenje i mokrenje, liječi prehladu, gripu i reumatske tegobe.
Brusnica - antibiotično djelovanje, us­porava upale, potiče mokrenje, ublažava upalu mokraćnih putova i mjehura. Hamamelis - skupljajuće djelovanje,
Lipa - Jača imunološki sustav, potiče znojenje i mokrenje, smiruje grčeve, ublažava bolove, ublažava prehladu, gri­pu i reumatske tegobe.
Ružmarin - ublažava i sprečava reumat- ska oboljenja, potiče cirkulaciju zbog bo­gatstva flavonoidima, jača dišne putove i obrambene snage tijela.
Još ponešto...
PROTIV BAKTERIJA-vrisak, klinčić, origano, čajevac, majčina dušica, cimet, kajeputovac, eukaliptus, estragon, lavanda
PROTIV GLJIVICA PLIJESNI -
majčina dušica, cimet, klinčić, papar
PROTIV VIRUSA - matičnjak, metvica, mažuran, majčina dušica

0 komentari: