BAZGA

01:49:00 Fb 0 Comments

Sambucus nigra

Crna bazga Sambucus nigra u biljnoj se medicini cijeni i zbog plodova i zbog cvjetova. Čaj od bazgova cvijeta potiče znojenje i izlučivanje bronhijalnih žlijezda, pa se u narodnoj medicini od davnina koristi kao sredstvo protiv prehlade, gripe i viroze. Cvjetovi bazge imaju antivirusni učinak protiv gripe tipa A i B te virusa sim-plexa tipa 1. Čaj od cvjetova bazge također je vrlo dobra protuupalna vodica za ispiranje usta te sredstvo za grgljanje kod bolno natečenog zubnog mesa i upale grla. Plodovi bazge još su učinkovitiji kod liječenja gripe. Klinički pokusi su pokazali da ekstrakt bobica bazge upola smanjuje jačinu simptoma i trajanje bolesti ako se uzme tijekom prvih 48 sati bolesti.

Dobro osušeni plodovi bazge, koji se mogu čuvati i više godina, rabe se za liječenje proljeva. Potrebno je više puta na dan uzeti 10-15 osušenih bobica, a može ih se dodavati i domaćim čajevima. Najbolje je bobice bazge skinuti vilicom s peteljke, kratko prokuhati i za mrznuti u plastičnim posudama. U sezoni gripe i prehlade zamrznute bobice možete dodavati čajevima i sc kovima do svježeg voća.

Ukoliko u vrtu imate problema sa lisnatim ušima, crvima i gusjenicama, napravite otopinu od listova bazge Cvjetove bazge popržite na maslacu ili ulju, a prije toca ih uvaljajte u tijesto za palačinke.

Zrele bobice sadrže vitamin C, karoten i vitamin E, a osobito su bogate vitaminom B1. Od njih se u Slavon priprema pekmez, a u Engleskoj pite i umaci, a Nijeme od bazgovih bobica prave kompot, voćni sok, vine kašu i druga jela, u nekim se zemljama bobice iskorištavaju za pripremanje octa i likera, te kao začina. Cvjetovi bazge beru se u kasno proljeće kada su u punom cvatu. Svake se godine ubiru svježi te suše brzo i oprezno da ne bi posmeđili. Čuvaju se u zatvorenim staklenkama. Bobice se beru kad dozriju, a tc je obično u kolovozu ili početkom jeseni. Bazga je biljka otporna na hladnoću, voli vlažnu, dobro dreniranu zemlju bogatu humusom i sunčana do blago sjenovita mjesta. Nikada, ali baš nikada ne jedite zelene plodove bazge kao ni peteljke jer su blago otrovni. Nezreli plodovi, listovi i kora kod osjetljivih ljudi izazivaju slabost povraćanje, grčeve, vrtoglavicu, groznicu. Pripravke oc bazge trebalo bi izbjegavati tijekom trudnoće, bolesnic sa slabim srcem kure znojenja, pa i onu sa bazgininr cvjetovim smiju provoditi samo uz nadzor liječnika.

0 komentari: