8 tajni o kavi

01:40:00 Fb 0 Comments 
Prema najnovijem istraživanju, kava je dobra za zdravlje, sprječava rak i usporava starenje. Međutim, njeno prekomjerno konzumiranje ipak škodi zdravlju. Evo 8 tajni o kavi.
Prvo, kava je dobra za zdravlje.
Prema riječima liječnika, kava može biti i dobra i loša za naš organizam, ovisno od toga da li je racionalno konzumiramo. Dvije do tri šalice kave dnevno štite srce, a ukoliko imate višak kilograma, kava će ubrzati vaš metabolizam i čak smanjiti apetitet. Kava je bogata antioksidantima kao i zeleni čaj, pa može spriječiti pojavu raka.
Drugo, kava može biti i jako opasna.
Previše kave dovodi do visokog krvog tlaka, čak i do srdačnog udara. Ali, kofein je smrtonosan samo ukoliko se u organizam unese više od 10 do 13 grama, što znači dnevno dvije do tri litre kave.
Treće, kava je dobar pratitelj tjelesnih aktivnosti
Dvije šalice kave nakon vježbanja pomoći će da se izbjegne upala mišića. Kava doprinosi jačanju energije, pa će vam pomoći da duže vježbate.
Četvrto, u kavi ima manje kofeina nego u zelenom čaju
Postoje mnogo „za i protiv" kada je riječ o kavi. Bez sumnje, ona može dovesti do nesanice jer utječe na nervni sustav. Ali, da li ste znali da u crnom čaju ima isto toliko kofeina kao u kavi, a u zelenom čaju još i više. Liječnici predlažu da se kava ne pije bar šest sati prije spavanja. Kada je riječ o čaju, preporuka bi trebala biti ista, jer je utjecaj kofeina u čaju čak dugotrajniji.

Peto, i kava bez kofeina sadrži kofein
Kad vidite pakovanje kave na kojem piše „Bez kofeina", nemojte misliti da pijete samo obojenu vodu. Kava bez kofeina ne znači da ga nema uopće, već da je njegova količina manja.
Šesto, okus kave ovisi od načina pripremanja.
Aromatični dodaci u kavi će se izgubiti ukoliko je temperatura na kojoj se prži viša od dvjesta stupnjeva. Tijekom prženja, dolazi do gubitka arome i kava postaje gorka.
Sedmo, kofein nije gorak.
Kava nije gorka zbog kofeina. Gorčinu joj daju antioksidanti koje ona sadrži.
Osmo, kavu su prve otkrile koze
Prema jednoj priči o etiopijskom pastiru Kaldiju kavu su otkrile koze. Taj pastir je jednom prilikom primjetio da su njegove koze živahnije nego inače. Vidio je da jedu crvene bobice s nekog grma, probao ih je i – i sam živnuo.

0 komentari: