Pobijedite vaše akne

09:34:00 Fb 0 Comments

Dok brišete paru sa zrcala u kupaonici, odjednom se nađete "licem u lice" s velikom ružičastom točkom na vrhu nosa. To nikako nije dobar način da počnete
novi tjedan
Još jednom obrišete rukom zrcalo, stanete na vrhove prstiju i nagnete se preko umivaonika da bolje vidite. Tamo je, sasvim sigurno je tamo. Ali što je sad ovo? Kad podignete bradu da biste bolje pogledali, ugledate par bijelih točkica što su se izbočile ispod vaše donje usne. To vam se nikako ne sviđa. Koljenom se naslonite na umivaonik i svoje lice sasvim približite zrcalu, a tamo, u udubini između nosa _
i obraza, jedna crna sujedica gleda u vas. Zabezeknuti, povučete se unatrag, što dalje od zrcala. Sjednete na rub kade i svoje "unakaženo" lice zaronite u dlanove. Misli vam se vraćaju stoljeća natrag u vrijeme prištića. I, dok se nji-šete naprijed - natrag, pitate se: Što se to događa? Odgovor je dovoljno jednostavan: Imate akne. Akne mogu biti pošast mladenačkih godina, ali neke ljude mogu pratiti do srednje dobi, pa i kasnije. "Kod žena se mogu razbuktati u dobi od 25 do 35 godina, pa čak i u starijoj dobi. Akne su, zapravo, termin koji služi kao vreća u koju se trpaju bubuljice i gnojni pristići i crne su -je-
dice . To je stanje u kojem se kožne pore začepe i osoba dobije upalne ili neupalne ranice. Pa što je uzrok tom začepljenju? Čokolada ne uzrokuje akne, prljava kosa ili koža ih ne uzrokuje. Onda što ih uzrokuje? Nasljednost - najčešće. Akne su nasljedne. To je naslijeđeni defekt vaših pora na koži. Ako su oba vaša roditelja imala akne, troje od četvero vaše braće i sestara će ih također dobiti. Ali ako vaša sestra nema bubuljica, dok je vaše lice prava ratna zona, budite svjesni činjenice da drugi faktori mogu izazvati izbijanje akni. Stres, izlaganje suncu, promjene godišnjih doba i klime mogu ubrzati napad akni. Neke vrsti šminke kao i uzimanje pilula za sprječavanje začeća mogu također prouzročiti izbijanje akni. Zaposlene žene naročito su ugrožene. One su sklone brojnim stresovima, i više upotrebljavaju šminku.
Evo nekih savjeta protiv bubuljica, posebno za one kojima su oni najpotrebniji:
• Promijenite šminku
Kod odraslih žena šminka je glavni faktor u izbijanju akni. Poseban je problem šminka na bazi ulja. Pigmenti u proizvodnji šminke, ruža, krema za čišćenje, ili noćnih vlažnih krema nisu problem, a nije to ni voda u proizvodima. To je upravo ulje.
Ulje je obično derivat masnih kiselina koje su jače od vaših vlastitih masnih kiselina. Ako ste skloni aknama, upotrebljavaj te šminku koja nije na osnovi ulja.
* Čitajte naljepnicu
Kozmetički proizvodi koji sadrže lanolin, isopropyl myristate, natrijev lauryl sulfat, laureth - 4, te D i C crvene boje trebaju se izbjegavati. Poput ulja, ovi su sastojci preteški za kožu.
• Nastojte izgledati prirodno
Neovisno o tome koju šminku upotrebljavate, što je manje koristite, to bolje.
• Isperite šminku
Svake noći dobro isperite vašu šminku. Koristite blagi sapun dva puta dnevno i pazite da ga potpuno isperete s lica. Ispiranje šest ili sedam puta svježom vodom je dovoljno.
• Okrivite pilule za sprječavanje
začeća
Neka istraživanja su pokazla da tablete protiv začeća mogu pogoršati akne. Ako uzimate tablete i imate problem s aknama, posavjetujte se s liječnikom. On vam može propisati drugu vrstu tableta ili drugo sredstvo za kontrolu začeća.
• Ostavite ih na
miru
Nemojte stiskati prištiće ili bijele su-jedice. Prištić znači upalu koju ćete stiskanjem pogoršati. Možete izazvati infekciju. Ne možete ništa učiniti da prištić brže nestane. Normalno bubu-Ijica će trajati od jedan do četiri tjedna, ali će zaista nestati. Bijela sujedica je neupaljena začepljena pora. Sredina bijele sujedice je manja nego kod crne. Kada stišćete bijelu sujedicu, zid pore može napuknuti i sadržaj može ući u kožu i prouzročiti prištić.

Kako znati koji tip kože imate?
Već ste se nekoliko puta našli u situaciji da morate kupiti kremu za lice, ali niste sigurni koju budući da ne znate o kakvom se tipu kože radi. Do dermatologa vam se ne ide, a htjeli bi biti sigurni. Postoji nekoliko znakova prema kojima se možete ravnati. Naravno da treba imati na umu kako je zbog sigurne procjene uvijek najbolje obratiti se doktoru, a da ne spominjemo da u slučaju infekcija nikako ne smijete čekati nego je potrebno odmah reagirati. Dakle ako tijekom čišćenja osjećate kako vam je koža stegnuta, kao da ne pripada vašem licu, to je znak da imate suhu kožu. Pored toga dok čistite svoje lice mlijekom za tijelo ako imate ugodan osjećaj to je isto tako znak suhe kože. Suha koža poznata je i po tome što se akne rijetko pojavljuju, a osim toga mogu se pojaviti i Ijuskaste krpice. Kod uporabe tonika za lice može se javiti osjećaj peckanja. Svi oni koji imaju normalnu kožu to će moći primijetiti na temelju nekoliko znakova. Kao prvo skoro uvijek dok čistite svoje lice vodom imate ugodan osjećaj. Osim toga vaša koža skoro uvijek
izgleda svježe i prije svega čisto. Akne istiskujete samo tijekom menstruacije, a što se tiče tonika dok ga nanosite na lice nemate neki poseban osjećaj. Osjetljiva koža može se prepoznati po nekoliko znakova. Dakle ako je na određenim mjestima suha. Ponekad se može dogoditi da se tijekom dana pojave Ijuskaste krpice s malo crvenila. Prištiće istiskujete povremeno, a kod nanošenja tonika uglavnom se javlja peckanje. Masni tip kože možete prepoznati na temelju više znakova. Recimo kod čišćenja mlijekom imate dojam da vam koža izgleda još masnije. Isto se događa i nakon što nanesete hranjivu noćnu kremu. Pristići su česta pojava, a nakon nanošenja tonika imate osjećaj svježine. Mješovita koža specifična je po tome što se na nekim dijelovima lica čini kao da je koža suha dok se na drugim dijelovima čini kao da je masna. Pogledate li svoje lice sredinom dana primijetit ćete kako se sjaji u T-zoni. Tu je ujedno najveća nakupina prištića, a nakon nanošenja tonika na nekim mjestima osjećate svježinu dok na drugim peckanje.
no stvara od napuknutog zida bijele sujedice.
* Morate znati kad ih možete stiskati
lako je najbolje većinu prištića ostaviti na miru, postoji jedna vrsta koju možete istisnuti da biste ih se lakše riješili. Katkad prištić ima u sredini žućizbjegavajte sunce
Lijekovi za akne mogu prouzročiti različite reakcije na sunce. Smanjite izlaganje sunčevim zrakama, infracrvenim lampama i proizvodima za zaštitu od sunca dok ne vidite kako ćete na sve to reagirati. Preporučuje se i test osjetljivosti na proizvode za zaštitu od sunca.
kasti gnojni čepić. Nježno pritiskanje izbacit će van gnojni čep vrlo jednostavno. Kad gnoj izađe, prištić će brže zacijeliti.
• Koristite lako dostupne proizvode
Protiv akni se možete boriti lako dostupnim proizvodima, za koje nije potreban liječnički recept. Upotrebljavajte takve proizvode, a koji sadrže benzoil peroksid. Benzoil uvuče perokside u poru i otpušta kisik koji ubija bakterije što pogoršavaju akne. To su dva lijeka u jednome. Benzoil također onemogućava masnim stanicama da nadražuju pore. LDP za akne postoje u raznim oblicima, kao gel, tekućine, losioni ili kreme. Gel na bazi vode je idealan. On će najmanje nadražiti kožu. Prepo-
ručuje se jedan sat navečer korištenje gela, zatim ga dobro isprati prije spavanja, naročito u području oko očiju i vrata.
• Posebnu pažnju posvetite suhoj
koži
Suha koža može biti osjetljiva na benzoil peroksid pa se preporučuje započeti s lijekom slabije jakosti, a onda polako pojačavati koncentraciju. Kad lijek stavite na kožu, pojavit će se crvenilo, ali to je normalna reakcija.
• Dobro perite kožu
Pažljivo očistite kožu svaki put prije nego što stavite neki LDP za akne. Cisto lice je veselo lice.
• Svaki put koristite samo jedan lijek
Ne miješajte lijekove. Ako upotrebljavate neki proizvod za akne, morat ćete ga prestati uzimati, kad dobijete lijek za akne koji se dobiva samo na recept.
* Zaustavite širenje
akni
Stavite lijek za akne 12 do 13 milimetara oko zahvaćenog dijela kože. Lijek zapravo ne napada bubuljicu koju već imate, nego više djeluje kao prevencija za prišti-će. Akne se pomiču preko lica od nosa do iza uha. Lijek morate staviti iza upaljene crvene zone. Kad kupujete lijek bez recepta, to jest LDP, u naputku piše da ga stavite na zahvaćeni dio kože. Za većinu ljudi zahvaćeni je dio kože onaj na kojemu oni vide bubuljice. Ali, to uopće nije tako.

0 komentari: