Trešnje

07:45:00 Fb 0 Comments

Još od davnina trešnje su bile na dobrom glasu. Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz ljekovitih svojstava, od lijeka za giht i artritis, do hrane za dobar san. Do nedavno se to smatralo narodnom medicinom, no danas se zna daje trešnja mnogostruko ljekovita. Tako se koristi njen plod, peteljke, sjemenke iz koštica i smola koja curi iz kore. Nismo daleko od dana kada će vam liječnik reći "Uzmi 10 trešanja i nazovi me ujutro". Trešnja je podrijetlom iz Male Azije, a u Europi je uspijevala kao divlje drvo. Rimljani su prve trešnje vidjeli u Kiresunu, grčkoj koloniji u Maloj
Aziji. Prema Pliniju, rimski vojskovođa Lukul trešnje je donio u Italiju 74. godine prije Krista i zasadio ih u vrtu svoga rimskog dvorca. Za ljekovitost trešnje znali su i stari Rimljani. Galenus je preporučivao slatke trešnje protiv zatvora.
U Japanu, trešnjin cvijet se smatra nacionalnim cvijetom, i simbolizira sreću. Zbog toga, Japanci tisućama godina njeguju tradiciju ohanami, što znaći "ići gledati trešnjin cvijet", a cvjetanje trešanja u aprilu Japancima predstavlja važan događaj.
Za čišćenje organizma

Jedan do dva dana valja jesti samo trešnje ili piti iz njih svježe iscijeđen sok. To je izvrsna i djelotvorna terapija za čišćenje organizma od svih štetnih tvari, naročito toksina. Takvu terapiju dobro je primijeniti baš pred kraj proljeća, na prijelazu u ljeto, bez obzira na to kako se osjećali.

Trešnje pomažu kod mršavljenja

Trešnje sadrže malo kalorija, nemaju masnoća, a imaju visoki udio vode. Istraživanja su pokazala da povećan unos vode u organizam povećava razinu energije i pomaže u ubrzanju metabolizma. Mnogi ljudi koriste prednosti konzumiranja voća bogatog vodom poput trešanja za mršavljenje. Poput većine voća, trešnje imaju mnogo kalija, a malo natrija, što pomaže kod izlučivanja vode iz organizma.

Za prevenciju raka

U košticama trešnje nalazi se mala količina amigdalina, nazvan još i vitamin B17 ili laetril, za kojeg se smatra da pozitivno utjeće na smanjenje tumora i spriječava daljnje širenje raka, te ublažava bolove uzrokovane kancerogenim procesima. Neki narodi, poput Hunza u Pakis-

tanu, oduvijek su u prehrani koristili amigdalin i nisu obolijevali od raka, što je znanstvenike navelo na vjerovanje da se radi o hrani koja spriječava pojavu raka. Napravljeni su laboratorijski pokusi na miševima, koji su to potvrdili. No ova istraživanja

su prilično kontroverzna budući da amigdalin sadrži cijanidnu komponentu koja je otrovna.

Prevencija srčanih bolesti

Prema znantvenim istraživanjima, flavonoid koji možemo naći u trešnjama (kercetin) ima antikancerogena svojstva, te pomaže u spre: i vanju srčanih bolesti. Trešnje se nutricionističkom smislu smatra važnim izvorom kercetina, jer sadrže velike količine po obroku.

Zdravlje kostiju

Trešnje se smatraju izvrsnim izvorom bora, (sadrže 396 ug/100g); što u kombinaciji sa kalcijem i magnezijem izuzetno povoljno utječe i na  zdravlje kostiju.

Ublažavanje bolova

Antocijanini koji se nalaze u tres njama blokiraju upalne enzime i sr anjuju bolove. Zapravo, 20 trešanja je 10 puta učinkovitije od aspirina te ima pozitivne učinke na giht i bolove od artritisa.

Protiv gihta

Jedite tri puta dnevno, poslije jela po 40 dekagrama trešanja.

Za bolji rad jetre

Peteljke trešnje (30 - 50 grama) prelijte litrom hladne vode i ostavite da odstoji 12 sati. Zatim kuhajte nekoliko minuta pa prelijte preko cijelih plodova trešanja ili jabuka. Ostavite da odstoji 20 minuta i procijedite kroz gazu. Od-var valja piti 4 do 5 šalica dnevno. Taj napitak se preporučuje bolesnim, ali i zdravim ljudima, za poboljšanje mokrenja, što rezultira boljim radom jetre, želuca i bubrega.

 Kod bubrežnih kamenaca

Dobro oprane, osušene i sitno izrezane peteljke plodova trešnje, kuhane u vodi dvije minute, procijede se i piju kao čaj protiv upale bubrega, za otapanje bubrežnih kamenaca i čišćenje mokraćnih putova te za pospješenje obilnijeg mokrenja. Peteljke plodova trešnje pomažu u navedenom slučaju - kad zataje sva druga sredstva.

Kamena i pijesak u mokraćnom mjehuru

Kod kamenca i pijeska u mokraćnom mjehuru pomažu koštice divlje trešnje. Te koštice valja istući u mužaru i preliti alkoholom (96 postotnim). Zatim bocu s tim pripravkom treba dobro zatvoriti i ostaviti da odstoji 10 dana. Nakon toga uzima se jedanput dnevno po 5 -10 kapi rastvorenih u malo vode.

Kod impotencije

Protiv muške impotencije pije se čaj
od peteljki plodova trešnje. Uzme se 30 grama izrezanih peteljki i kuha dvije minute u litri vode. Zatim se procijedi i pije tri puta dnevno (poslije jela) - po 2,5 decilitra.

Kod peruti

Smola koja teće iz ozlijeđene (zarezane) kore trešnje rastopi se u kvalitetnom (nerazrijeđenom) vinskom octu i njom se masira vlasište i tako odstranjuje postojeća perut.

Istim octom, s trešnjinom smolom, odstranjuje se šuga s kože.

Trešnja u kozmetici

Ljekovito djelovanje peteljki i ploda trešnje koristi se i za pripremu maski za otklanjanje podočnjaka te njegu i oživljavanje suhe kože.

Protiv podočnjaka - 30 - 50 grama peteljaka trešnje prelijte litrom hladne vode i ostavite da odstoji 12 sati. Nakon toga sve kuhajte nekoliko minuta. Procijedite i mlako koristite za obloge.

Kod suhe kože dobro pomaže iscijeđeni sok trešanja ili zgnječene trešnje. Zgnječene trešnje izravno se nanose na lice, a sokom se dobro namoči lanena krpa. Nakon 20 minuta, masku s lica isperite blagim, mlakim čajem kamilice ili mlakom vodom.

Sok od trešanja

Bezalkoholni, sterilizirani sok od trešanja jača srce i oboljele krvne žile. Sok se pravi od zgnječenih trešanja koje se ostave da odstoje preko noći, a ujutro se protisnu kroz lanenu krpu. Na čašu soka doda se pola čaše šećera u prahu, kore od cimeta i nekoliko klinčića. Sve se dobro izmiješa i ostavi 4 dana na suncu ili toplom mjestu. Zatim se ulije u staklene boce koje se dobro začepe i okrenute spreme u pijesak u podrumskim prostorijama, gdje se sok može očuvati godinama. Pije se tri puta dnevno po čašicu (od 0,5 dcl) - nakon jela - za jačanje srca.


Trešnja djeluje blagotvorno i ljekovito na organizam:

Kao dijetetik nezamjenjiva je hrana srčanim bolesnicima jer otklanja nadutost, a time i dizanje ošita, što im stvara smetnje.

Na crijevnu floru i na rad crijeva, te kod zatvora i za detoksika-ciju crijeva.

Osvježavajuće djeluje kod oslabljene jetre i žuči.

Na prirodan način nadoknađuje razne minerale.

Peteljke trešnje učinkovite su u liječenju upala mokraćnih kanala i kamenaca u njima.

Ljekovitim kurama s trešnjama uspješno se otklanjaju zamor i crijevni paraziti, smiruje organizam i muskulatura glatkih mišića te umiruju živci.

Smola od trešnjina stabla, rastopljena u vinu liječi stari kronični kašalj.

Od sjemenki se proizvodi ulje koje se koristi za liječenje, odnosno za sprječavanje srčane kapi.

Trešnje mogu jesti (u umjerenoj količini) i šećerni bolesnici jer im trešnjina vrsta šećera (levulo-za) ne škodi.

Kisele trešnje trebaju jesti melankoličari jer ih one aktiviraju i potiču organe na življu funkciju.0 komentari: