Ruska divlja kamilica i šumska jagoda

06:42:00 Fb 0 Comments

Kamilica je bila cijenjena u srednjem vijeku i uzgajala se u samostanskim vrtovima. I danas je kamilica cijenjena kao ljekovita biljka u narodnoj medicini, a zbog njenog protuupalnog djelovanja sastavni je dio mnogih krema i pripravaka
za njegu kože i kose
Kad se govori o čajevima, odmah pomislimo na kamilicu, to je zacijelo jedna od najomiljenijih biljki naših baka, a naše su bake, sa svojim "domaćim lijekovima", savršeno dobro znale što rade. Mnoge su biljke bijelih cvjetova sa žutim središtima slične ivančici nazvane kamilicom, neke imaju listove sa širokim režnjevima, te pripadaju grupi
titrica ili anthemisa. Među prve ubrajamo malu ili njemačku kamilicu, te američku titricu, među potonje bajadisarsku kamilicu, smrdljivu kamilicu i rimsku kamilicu. Najčešće se koristi rimska kamilica, te se preporučuje da je uzgajate u svome vrtu. Koliko je ugodna oku toliko je korisna u liječenju. Kamilica je biljka koja od rimskoga ima samo naziv, budući da vjerojatno potječe iz okolice
Londona. Divlja vrsta ima glavice sa žutim cvjetovima u sredini i s bijelim uokolo, uzgojena vrsta, zvana "s punim cvjetovima" je potpuno bijela. Pri kraju cvatnje, bijele "latice" (koje u botaničkom smislu predstavljaju cvijet) savinu se prema zemlji, tako da cijela biljka izgleda kao mala, kosmata zvijezda repatica. Kamilica je savršeni primjer onih "domaćih lijekova", koji su još prie tridesetak godina bili ismijavani, no, danas i sama medicinska znanost ponovno otkriva njihova vrijedna svojstva. Kamilicu možemo pripremati kao dobar čaj kad god posumnjamo da imamo gliste, a preporuča se i ženama koje pate od bolnih menstruacija. U obliku čaja ili kupelji i masaže trbuha, kamilica se preporučuje bolesnicima koji pate od želučanih smetnji, grčeva, proljeva, bolova u crijevima. Koristi se i za ubrzano zarašćivanje rana te za sprečavanje gnojenja. Učinkovita je i protiv raznih bolova. U obliku losiona ili obloga, biljka uspješno liječi upalu očnih kapaka. Poznato je da žene u nordijskim zemljama ("sjevernjačke plavuše") održavaju zla-ćani sjaj svoje kose pomoću šampona od kamilice.
Upoznajte kamilicu
Raste na njivama, među žitaricama, a uzgajamo je i u vrtu. Ne smijemo je gnojiti umjetnim gnojivima. Cvate od lipnja do kolovoza. Cvjetište je čunjasta oblika i iznutra šuplje. Za čaj beremo samo cvjetne glavice, a za kupelji cijelu
biljku. Smijemo je brati samo za suha, sunčana vremena. Sušimo je naglo u hladu i čuvamo na vrlo suhom mjestu da se ne navlaži. Dodirujmo je što manje da ne izgubi miris i s njim i ljekovitu vrijednost. Za čaj je samo prelijemo ki-pućom vodom.
Čaj ne smijemo piti dok je vruć, kao ni lipin. Kamilica služi protiv svih bolesti i tegoba, za unutrašnju i vanjsku uporabu. Jednom riječi, kamilica je neprocjenjiv Božji dar.
Berba kamilice
Ako ne stanujete u kraju s prehladnom klimom možete kamilicu uzgajati u svom vrtu. Ona voli laganu zemlju, ne previše glinastu. Posijte je ujesen ili u proljeće (vrstu s jednostavnim cvjetovima) ili posadite sadnice (vrstu s punim cvjetovima). Dobro pognojite i više puta oplijevite. Ujesen možete ubrati i izdanke sa samoniklih biljaka pa ih presadite. Cvijetove, divlje ili vrtne, berite u lipnju, ujutro, za suha vremena, nakon rose, inače će brzo pocrnjeti. Sušite ih u hladu.
Djelovanje i
Djeluje protiv bolova, upala, nesanice, nervoze, slabe probave, kožnih bolesti. U prvom je redu lijek za žene, osobito protiv grčeva svih vrsta. Najčešće upotrebljavamo tople obloge protiv bolova. Kamilica otklanja kamence, sprečava probadanje u udovima, ublažuje žuticu, tegobe u prsima, teškoće s menstruacijom, gliste.
• Šaku cvatova namačemo u litri bijeloga vina 12 sati na suncu   i   pijemo   gutljaj   po   gutljaj.
• Sluz će se brzo rastopiti i izlučiti iz pluća ili želuca ako kamilicu zdrobimo, pomiješamo s medom i dulje vrijeme ujutro i navečer uzimamo po jednu čajnu žličicu te mješavine.
• Za utrljavanje kod oteklina, kvrga, prignječenja, gihta i reume izvrsno će pomoći kamiličino ulje. Nekoliko pregršti kamilice namačemo deset dana u litri maslinovoga ulja, držimo na suncu, te procijedimo u boce. Oboljela mjesta istrljamo svaki dan 3 do 5 puta tim uljem.
• Poslije vađenjazuba ili kod upale grlagr-gljamo uvarkom od kamilice. Bol će ubrzo nestati, a rana će se očistiti i zacijeliti.
• Parne kupelji od kamilice pomažu kod bolova u ušima, kod glavobolje, upaljenih sinusa, granuloma, bronhitisa. Kupelji bi trebale trajati oko 20 do 30 minuta.
• Čaj smiruje želučane tegobe već nakon kratkotrajna redovita uzimanja, ako je riječ o upaljenoj sluznici ili čak čiru na želucu. Tom čaju možemo dodati i paprenu metvicu i matičnjak.
• Kamilica djeluje i kao dobar antiseptik. Upotrebljavamo je u oblozima ili za kupelji kod gnojnih rana i rana koje teško zacjeljuju. Na rane stavljamo i zdrobljenu svježu biljku.
• Kod povraćanja ne smijemo piti kami-ličin čaj.
Zanimljivosti o kamilici
Kamilica spada među ljekovito bilje koje se od najdavnijih vremena upotrebljava u narodnoj medicini. Egipćani i Grci su dobro znali za njena ljekovita svojstva.
Ljekovito djelovanje
• Stolica
Jagode djeluje na pospjeCfenje stolice i na jačanje cijelokupnog organizma. Ima li se na umu da jagode osim ostalih hranjivih tvari sadrže i mineralne tvari, spojeve vapna i željeza, onda tvrdnja pučke medicine ima bez sumnje svoju
opravdanost, jer soli pospješuju stolicu, a koštice i sastavni dijelovi staničnih stjenki u jagodi povisuju djelatnost crijeva.
• Poslije bolesti
Ugodan okus jagoda navodi da se uzimaju i nakon potpune sitosti kao dodatak jelu. Jagode su radi svoje lake probavljivosti veoma prikladne za postizanje potrebne tjelesne težine, naročito gdje je to potrebno usred dulje bolesti ili tjelesne slabosti. PrimijeCk li se jagodama tučeno slatko vrhnje i šećer, djelovanje će biti još brže.
• Proljev
Oporak od korijena dimske jagode priređen od 20 do 25 g na litru vode je sredstvo koje lagano steže i vrlo je prikladno za liječenje proljeva.
• Upale, rane
Oblog od zdrobljenih listova hladi upale, sužuje manje rane i dovodi ih do izlječenja.
• Čišćenje krvi
Čaj od suhih listova u pučkoj je medicini veoma cijenjen kao čaj
za čišćenje krvi, pogotovo ako se listovi Humske jagode pomijeLTaju s ostalim proljetnim cvjetovima: listovima kupine, cvijetom tratinčice, listovima maline, plućnjakom i dr.
• Crijeva, hemeroidi
Listovi Ojmske jagode mogu prouzročiti isto ljekovito djelovanje kao i listovi kupine kod želučanog i crijevnog katra, proljeva i heme-roida.
• Jetra
Oparak od listova i korijena liječi
bolesti jetre, a čaj od korijena Climske jagode smiruje krvarenje iz nosa.
• Upala usta
Listovi Climske jagode sabrani oko kalendarskog početka ljeta vrlo
su ljekoviti i prikladni za stavljanje u rakiju. Razrijeđenom rakijom nakon močenja listova često se
ispiru usta te je dobro protiv gnojne upale usta. To ispiranje usta treba primjeniti i kod krvarenja
zubnog mesa, a tim se ispiranjem sprječava i loš zadah iz usta.
Napomena:
ViCfe od 400 vrtnih sorti jagoda nisu prikladne za zdravstvenu primjenu. (Humske se jagode ne presađuju u kućne vrtove, jer osim arome plodova gube i ljekovite tvari.
Još nekoliko izvrsnih pripravaka od kamilice
Pregršt svježih glavica kamilice stavimc u 1 litru bijeloga vina. Ostavi se 1 tjedan dobro zatvoreno i potom procijedi. Ove ljekovito vino pijemo 1-2 čaše dnevno, za sve navedene bolesti.
Napuni se boca svježim i dobro izmrvljenim glavicama kamilice i zalije se maslinovim uljem ili uljem od repice. Ostavi se najmanje tri tjedna na blagom suncu ili na toplome mjestu. Tim uljem masiramo dnevno 5-10 puta oboljela mjesta: otekline, uganuća, prišteve i giht. Posebnim se postupkom destilacije dobiva i čisto kamilično ulje - ono je za razliku od svih ostalim ulja plave boje.
Plinije i Dioskorid je spominju kao najvažniju ljekovitu biljku. Poznati biljar Hieronymus Bock, koji je živio u 16. stoljeću, napisao je za kamilicu: "Bez toga cvijeta, te sasvim obične kamilice, ne može se ništa postići, jer nema korisnije biljke kao lijeka nego što je upravo cvijet kamilice, koji se upotrebljava za skoro sve bolesti".
U svjetskom prometu ljekovitog bilja kamilica je jedan od najznačajnijih artikala.
Trenutno su najveći proizvođači cvijeta kamilice Argentina i Egipat.
Pripremanje i primjena kamilice
Uvarak
•Protiv glista: stavite jedan prstohvat osušenih cvjetova na litru vode (jedna šalica ujutro, na prazan želudac)
• Miješani, protiv glista: stavite prstohvat cvjetova u litru tople vode, kuhajte dvije minute, ostavite da odleži jedan sat, procijedite.
Tekućini dodajte po jednu žlicu limunova soka, maslinova ulja i meda (popiti dva puta)
• Protiv bolova u želucu i crijevima, te protiv bolnih menstruacija: stavite 5 suhih cvjetova u šalicu kipuće vode (jednu šalicu popiti prije ručka).
Uvarak 2
• Kao napitak (protiv glavobolje i neu-ralgija) ili kao kupelji trbuha (protiv bolova u želucu i crijevima):stavite pregršt suhih cvijetova na litru vode. Isti omjer za losion na zarašćivanje rana i sprečavanja zagnojenja. Isti omjer za kupelji ruku i nogu. Za vanjsku primjenu (protiv upale očnih kapaka): stavite 5 cvijetova u šalicu vode.
Miješani ča
• Protiv začepljenja jetre: stavite 2 pr-stohvata kamilice, 2 prstohvata kopra i 2 prstohvata metvice u litru vode (jedna šalica dnevno). Protiv depresivnih stanja: stavite 2 prstohvata kamilice, 1 prstohvat lipe i 2 prstohvata narančinih cvijetova u litru vode (popiti dvije šalice dnevno)
Šampon
• Za posvjetljivanje i jačanje kose: priredite uvarak od 2 pregršti cvjetova kamilice na litru vode. ipak treba izbjegavati kamilicu ako se uzimaju druga sredstva na bazi oraha, kini-novca, želatine te živinih, srebrnih ili olovnih soli.
Od svježih zdrobljenih glavica načini se oblog kojim čistimo i liječimo zapuštene rane. Takve rane i isperemo čajem od kamilice.
Suhe glavice kamilice samelju se u prahu, taj prah pomiješamo s medom i uzima se 1-2 velike žlice, ujutro i navečer. Terapija traje duže vrijeme, time se uspješno razrjeđuje sluz u dišnim pute-vima i lakše se kašljem izbacuje.
Šumska jagoda
U pučkom medicini nekoć toliko cijenjena biljka pala je u novije vrijeme gotovo potpuno u zaborav. Već je poznati blinar Sebastian Kneipp preporučio šumsku jagodu kao ljekovitu biljku, te je savjetovao da joj se posveti više pažnje. On je preporučio čaj od listova šumske jagode kojemu je dobro primiješati biljku lazarkinju mirisnu pa čaj dobiva ugodnu' aromu. Kneipp kaže: jagode se daju osobito rekonvalescentima koji osjećaju veliku slabost i nemoć; kod pijeska i kamenca preporuča se kroz čitavo vrijeme dok traju jagode dnevno uzimanje jednakih obroka jagoda. Također treba da redovito uzimaju jagode i oni koji boluju na jetri kao i one osobe koje imaju osipe uzrokovane bolesnom krvi. A čaj od listova šumske jagode pospješuje izlučivanje mokraće i steže. Veliki istraživač prirode Karl von Linne (1707 - 1778) liječio je sebi kurama jagode teške napade gihta. On oduševljeno opisuje da su napadi obilnim uživanjem jagoda gotovo prestali. Njegova kura jagoda protiv gihta našla je mnogobrojne sljedbenike koji su uvijek potvrdili njezinu ljekovitost. Kura s jagodama može se dodatno primijeniti i kod oboljenja bubrega kao i kod viška mokraćne kiseline. Budući da kod jagoda polovina šećera postoji u obliku voćnog šećera, mogu se jagode uključiti u dijetnu hranu šećernih bolesnika.
Fragula, smokvica
Znanstvenici šumsku jagodu opisuju kao trajnu biljku koja se razmnožava vriježama koje pužu vodoravno po zemlji, ukorjenjuju se i stvaraju nadzemne dijelove biljke. Listovi su na petaljkama i trostruko su perasti. Listići su gotovo ja-joliko okrugli, nazubljeni i dlakavi. Pravilni bijeli cvijetovi nalaze se na dugim drškama, dok su sočni plodovi crvene boje. Sama biljka bez cvijetova gotov je bez mirisa i nešto trpka, a okus joj je nalik okusu trave i gorak. Cvate od travnja do lipnja. U jeseni moguća je katkad i druga cvatnja. Sazrijevanje plodova je od početka lipnja do jeseni, što je ovisno o staništu gdje biljka raste. Šumska jagoda je vrlo uobičajena i poznata bilj-
ka te raste gotovo svuda na šumskim čistinama.
Vitamin C
Sabiru se listovi ili čitav nadzemni dio biljke bez cvijetova, do svibnja do mjeseca srpnja. U pučkoj medicini sabire se i korijen i to ili rano u proljeće ili u kasnoj jeseni. Listove, biljku ili korijen treba sušiti u hladu na prozračnom mjestu. Plodovi imaju ugodan miris i fini slatki okus. Jagode su dosta bogate vitaminom C, no sadržaj vitamina nije stalan te ovisi o utjecaju staništa. Općenito je sadržaj vitamina C visok na staništima na kojima je dug utjecaj sunčane svjetlosti kao i na staništima kod kojih su dani topli, a noći hladne. Ljekovite i djelotvorne tvari listova, odnosno čitave biljke, nisu još pobliže istražene i osim tanina, sluzi i organskih kiselina, spojeva željeza i vapna nisu utvrđene druge ljekovite tvari.

0 komentari: