Lan

11:27:00 Fb 0 Comments

Konzumiranje lana može spriječiti bolesti srca, dijabetes, rak dojke, moždani udar... Ove malene sjemenke sadrže desetke hranjivih tvari: omega-3 i omega-6 masne kiseline, vitamine BI, B2 i C, željezo, i cink. Lanene sjemenke su preko 100 puta bogatije fitonutrijentom ligninom nego bilo koja druga namirnica. Ligniti! se u zadnje vrijeme predmeti mnogih istraživanja Prema posljednji podacima, lignini smanjuju plak koji se nakuplja u žilama pri arterosklerozi za čak 75 posto
aneno ulje i lanene sjemenke u zadnje su vrijeme "otkriveni" kao istinski zdrava hrana. Oni svakako zaslužuju svoje mjesto na top listi deset najzdravijih namirnica. Lan nije nova hrana. Ustvari, ubraja se u stariju hranu i može ga se smatrati jednom od namirnica koje spadaju u izvornu "zdravu hranu", cijenjenu u cijelom Rimskom carstvu zbog svojih iscjeljujućih svojstava. Lan je bio jedan od izvornih "lijekova" koje je koristio Hipokrat. Drugo ime lanenog ulja bi moglo biti zaboravljeno

ulje. Jedan od razloga zbog kojeg je prestalo biti popularno je taj što su proizvođači ulja otkrili da na hranjivim uljima manje zarađuju. Upravo one hranjive tvari koje lan čine zdravim - a to su esencijalne masne kiseline - imaju kraći rok trajanja, što znači da je takvo ulje skuplje za proizvodnju, prijevoz i skladištenje. Ipak, osobe upućene u nutricioni-zam i dalje lan stavljaju vrlo visoko na popisu namirnica koje bi svatko trebao konzumirati. Zbog prave poplave znanstvenih studija koje potsebno važno u razdoblju kada dječji mozak najbrže raste - prije rođenja te u ranom djetinjstvu. Bilo bi dobro kada bi majke tijekom trudnoće i dojenja uzimale jednu žlicu lanenog ulja dnevno.

6. Stabiliziranjem razine šećera u krvi lan može smanjiti tegobe dijabetesa.

7. Masnoće iz lana mogu pridonijeti gubitku viška kilograma.Tvari bogate esencijalnim masnim kiselinama, kao što je lan, ubrzavaju tjelesni metabolizam potpomažući izgaranje suvišnih, nezdravih masnoća u tijelu. Ukoliko jedete "dobre" masnoće, vjerojatnije je da će vaše tijelo skladištiti upravu onoliko masti koliko mu treba. To se naziva termoge-nezom - proces u kojem se posebne masne stanice (tzv. smeđe) prebacuju u "višu brzinu" i sagorijevaju više masti ako ih aktiviraju esencijalne masne kiseline, posebno gama linolenska kiselina (GLK). Iz svog iskustva mogu potvrditi da općenito manje žudim za masnom hranom ako u prehrani imam dovoljno zdravih masnoća. Dnevna doza omega-3 masnih kiselina bi mogla biti važan dio programa za kontrolu težine.
Ne koristite laneno ulje za kuhanje. Ulja bogata esencijalnim masnim kiselinama nisu dobra za kuhanje. Visoka temperatura čak može te zdrave masnoće pretvoriti u štetne. Laneno ulje dodajte hrani nakon kuhanja ili pri posluživanju.

Lan ima mnogo vrlina, ali ima i jednu manu: brzo postaje užeglo. Zdrave masnoće se po pravilu brzo kvare, a jedina iznimka je maslinovo ulje. (Ulja s dugim rokom trajanja su zapravo hidrogenizira-ne masti koje su, naravno, štetne). Da biste spriječili kvarenje:

Kupujte samo laneno ulje koje je stajalo u hladnjaku i koje se prodaje u crnim bocama.

Laneno ulje držite u hladnjaku, u boci čvrsto zatvorenoj poklopcem. Čim više smanjite izloženost ulja toplini, svjetlosti i zraku.

Budući da će ulje postati užeglo otprilike 6 tjedana nakon prešanja, kupujte laneno ulje u manjim bocama, ovisno o tome koliko ga brzo trošite. U našoj obitelji se troši otprilike 4 žlice dnevno, najviše kao dodatak frapeima.

Uzimate li laneno ulje s hranom, možete čak povećati prehrambenu vrijednost drugih namirnica. Istra-
živanja pokazuju da dodavanje lanenog ulja u hranu bogatu sulfat-nim aminokiselinama kao šo su fermentirani mliječni proizvodi (npr. jogurt), povrće iz porodice kupus-njača, te proteini životinjskog podrijetla, morskih plodova i soje, pomaže esencijalnim masnim kiselinama da se ugrade u stanične membrane. Pomiješanosjogurtom, laneno ulje postaje emulzija te ga tijelo može bolje probaviti i iskoristiti.
♦ Laneno ulje je nadjelotvornije kada ga se uzima s antioksidansi-ma kao što su vitamin E i karoten, te nekim drugim tvarima, npr. vitaminom B6 i magnezijem, lako jedna žlica lanenog ulja dnevno ne obećava savršeno zdravlje, sigurno je da vam može biti od pomoći.
vrđuju blagotvoran utjecaj omega-3 masnih kiselina na zdravlje, laneno ulje je iz hladnjaka nekolicine "čudaka" koji jedu zdravu hranu došlo do položaja cijenjene namirnice koju znanstvenici svima preporučaju. Ujutro prije izlaska iz kuće gotovo uvijek uzmem žlicu lanenog ulja ili dvije žlice mljevenih lanenih sjemenki. Osim što je najbolji izvor omega-3 masnih kiselina, laneno ulje je i dobar izvor omega-6 masne kiseline, odnosno linolne kiseline (LK). Suncokretovo, šafranovo i sezamo-vo ulje imaju više omega-6 masnih kiselina, ali uopće ne sadrže ome-ga-3 masne kiseline. Laneno ulje sadrži 45-60% omega-3 masne kiseline (alfa linolenska kiselina - ALK) Osim hranjivih masnoća, lanene sjemenke sadrže i druge hranjive tvari zbog kojih je jedenje cijelih sjemenki bolje od konzumacije ulja:
♦ Lanene sjemenke sadrže visokokvalitetni protein.
Lanene sjemenke su bogate topivim vlaknima. Zbog kombinacije ulja i vlakana, idealan su laksativ.

Lanene sjemenke sadrže vitamine B1, B2 i C.Također sadrže željezo i cink, u tragovima natrij, magnezij, fosfor, kalcij, kao i vitamin E i karo-ten, dvije hranjive tvari koje potpomažu metabolizam masnoća u tijelu.

Lanene sjemenke su više od 100 puta bogatije fitonutrijentom ligninom nego bilo koja druga namirnica koja ga sadrži, uključujući pšenične mekinje, heljdu, raž, proso, zob i soju. Lignini se u zadnje vrijeme puno istražuju zbog mogućih antikance-rogenih svojstava, pogotovo kod raka dojke i debelog crijeva. Čini se da lignini ispiru višak estrogena iz tijela, smanjujući time mogućnost nastanka raka povezanog sa lučenjem estrogena, kao što je rak dojke. Osim antikancerogenih svojstava, izgleda da lignini djeluju i protiv bakterija, gljivica i virusa. Zato što sadrže protein, vlakna, vitamine, minerale i lignine, lanene sjemenke su hranjivije od lanenog ulja.
ulja. Ipak, većina ljudi zbog praktičnih razloga, radije radi omega-3 masnih kiselina uzima laneno ulje i ne da im se gnjaviti mljevenjem sjemenki. No sa nutricionističkog stajališta, itekako se vrijedi potruditi i samljeti svježe lanene sjemenke (npr. u mlincu za kavu) te ih posuti po salatama ili žitaricama, ili ih umiješati u muffine. Kada kupujete sjemenke, pazite da budu cijele, a ne prepolovljene jer je na taj način unutrašnjost sjemenke izložena svjetlosti i toplini, što umanjuje njezinu prehrambenu vrijednost. Možete kupiti i već mljevene sjemenke. Četiri žlice mljevenih lanenih sjemenki sadrži otprilike 6 grama proteina i 8 grama vlakana.

SEDAM ZDRAVIH SVOJSTAVA LANA

Laneno ulje, lanene sjemenke i omega-3 masne kiseline koje oni sadrže, pozitivno utječu na vaše zdravlje. Evo na koje načine lan pomaže vašem tijelu:


1. Konzumacija lana može osnažiti imunitet. Jedna studija je pokazala da su upale dišnog sustava rjeđe i manje ozbiljne kod djece školskog uzrasta koja uzimaju manje od žličice lanenog ulja dnevno, nego kod djece koja ga uopće ne uzimaju.

2. Lan pomaže zdravlju kože. Svojim pacijentima koji imaju suhu kožu, ekcem ili preosjetljivost na sunce, preporučam laneno ulje kao dodatak prehrani.

3. Lan sadrži masnoće koje su temelj za izgradnju mozga. To je po-
4. Lan pomaže zdravlju srca i krvožilnog sustava. Iznimno visoka razina omega-3 masnih kiselina smanjuje razinu lošeg kolesterola. Riblje ulje i alge su također dobri izvori esencijalnih masnih kiselina.

5. Lan pomaže zdravlju debelog crijeva. Ima antikancerogena svojstva, a kao prirodni lubrikant i bogat izvor vlakana, smanjuje mogućnost pojave zatvora.

0 komentari: