Dijeta koja odgovara KRVNOJ GRUPI

11:08:00 Fb 0 Comments

Čini se da je krvna grupa kojoj pripadamo usko povezana s našim imunološkim i probavnim sustavom te s odlukama koje se odnose na prehranu, a koje trebamo donijeti želimo li uživati u zdravlju i u kasnijim godinama te ostati u formi
Krv je jedna od prvih pokazatelja koji nam svjedoči o prilagodbama ljudske vrste na probleme s nabavom hrane, na klimatske promjene i promjene okoliša. Krv nam otkriva i kako su svi ti čimbenici na zdravlje ondašnjih ljudi. Uz to, krv odražava i sposobnost prilagodbe našeg imunološkog i probavnog sustava. "Primitivne" generacije naših predaka mijenjala su staništa tjerane potrebom da se prehrane pa im je vitalni sustav bio ugrožen novim načinima prehrane. Te su promjene povezane s nastankom novih krvnih grupa: A, B, AB, uz prvotnu O. Svaka od tih krvnih grupa sadrži informacije o tome kako su se naši "primitivni" preci prehranjivali.
Povijest krvnih grupa
Grupa O
Riječ je o najstarijoj krvnoj grupi ("O" koje obilježava grupu, potječe od engleske riječi old što znači "star"). Ovu krvnu grupu karakterizira to što su njezini nositelji bili veliki novci koji su preživljavali zahvaljujući životinjskim proteinima. Kromanjonci (40 000 godina prije Krista) bili su najmoćniji grabežljivoj među ljudskom vrstom. Naši drevni preci lovili su u organiziranim grupama, a bili su i dovoljno snalažljivi    da
savladaju tehnike izrade oružja  zahvaujući kojem s   u stekli  moć nad životinjama mnogo većim od njih samih.    Problemi su se pojavili s porastom populacije. Zbog sve brojnijih usta koja je trebalo prehraniti, zavladala je borba za hranu. Više se nisu ubijale samo životinje zbog prehrane, već su se ubijali i ljudi kako bi se spriječila "teritorijalna invazija lovnog područja". Takvo je stanje rezultiralo migracijama iz Afrike prema Europi i Aziji gdje su se naseljavala nova prostranstva. Krvna grupa O širila je svoj teritorij, pa je čak i danas najbrojnija, lako se stalno selio pretpovijesni čovjek morao se suočiti sa činjenicom da je zbog stalnog izlova sve teže doći do dovoljnog broja životinja kojima se prehranjivao. U tom su trenutku stvoreni uvjeti koji su mu omogućili da se postupno prilagodi i postane svežderom.
Grupa A
Pojavila se između 25 000 i 15 000 godine prije Krista u području koje obuhvaća Bliski istok i Aziju. Ova grupa bile je pionirska skupina u agrikulturi (odatle i potječe slovo"A", u nazivu krvne grupe) te u pripitomljavanju i uzgoju životinja, i to zahvaljujući tome što su se našli u kraju bogatom različitim biljnim i životinjskim vrstama. Ta je činjenica označila velik preokret u njihovu životu jer više nisu bili primorani na nomadski način života. Opstanak im je bio osiguran, mogli su svaki dan jesti i osnivati stabilne zajednice. Nove prehrambene namirnice uvjetovale su prilagodbu njihova probavnog traka i imunološkog sustava, kao i početak nastanka ove krvne grupe koja se širila Azijom i Bliskim istokom, a potom i istočnom Europom. Nositelji krvne grupe A danas u najvećem broju nastanjuju područje Mediterana te Jadranskog i Egejskog mora.
Grupa B
Ova krvna grupa pojavila se između 10 000 i 15 000 godina prije Krista na području Indije i Pakistana. Čini se da je nastanak ove krvne grupe bio uzrokovan klimatskim promjenama zbog kojih su određene skupine napuštale tople krajeve bogate vegetacijom i selile u hladna i stjenovita područja Himalaja. No to nije bila homogena grupa, riječ je o različitim grupacijama. Jedni su bili miroljubivi ljudi, poljoprivrednici, naviknuli na sjedilački način života, drugi su bili nomadi i ratnici. Danas nositelje krvne grupe B uglavnom nalazimo u Japanu, Koreji, Mongoliji i Kini te Indiji gdje ih ima najviše. Malo manje nositelja ove krvne grupe pronaći ćemo i u istočnoj Europi.
Grupa AB
Najnovija je u povijesti čovječanstva (vjerojatno se pojavila između 500 i 900 godina prijeKrista) i vrlo je rijetka (ima je manje od 5% stanovništva. Čini se da je do spajanja krvne grupe A (iz istočne Europe) i krvne grupe B (iz Azije) došlo zbog napada barbara na Rimsko Carstvo. Budući da je ova grupa naslijedila antitijela dviju prvotnih grupa, smatra se da nosioci krvne grupe AB imaju znatno otporniji imunološki sustav. Stoga je malo vjerojatno da će patiti od alergija, artritisa ili lupusa. Ipak, čini se da imaju predispozicije za određene vrste malignih tumora. Može se reći da krv nije samo vitalna tekućina koja teče našim tijelom. Krv ima vlastitu povijest, bogatu
i iznenađujuću koja je mijenjala od prvotne O grupe u druge krvne grupe, prilagođujući se promjenama u prehrani, klimatskim uvjetima i načinu života.
Ovisno kojoj krvnoj grupi pripadamo, zbog čega je određena hrana primjerenija od druge?
Odgovor se krije u kemijskoj reakciji koja se stvara između krvi i hrane koju unosimo u organizam. Ne podnose sve krvne grupe iste namirnice, a tu veliku ulogu ima naše pretpovijesno naslijeđe. Tako su nositelji krvne grupe O u davan vremena bili vrsni lovci i mesožderi pa njihov probavni sustav brzo i uspješno razgrađuje proteine životinjskog podrijetla. Nositelji krvne grupe O tu će funkciju obavljati mnogo bolje nego oni krvne grupe A koji proteine životinjskog podrijetla razgrađuju vrlo sporo. To ne znači da se morate prisiljavati na mesne obroke ako ste nositelj krvne grupe O, a ujedno ste i vegetarijanac. Ne znači da ćete tako uspješno smršaviti ili pospješiti svoje zdravlje. Između hrane i krvi, zna se da odgovornost u ovom procesu snose supstancije koje se nazivaju lektini. To su zapravo proteini prisutni u namirnicama. Sadrži li određena namirnica lektine koji nisu usklađeni s vašom krvnom grupom, oni mogu napasti ili jedan organ ili pak cijeli sustav organa aglutinirajući prisutne stanice (stanice se lijepe jedne na druge). U svakom slučaju ne treba se previše zabrinjavati jer štiti naš imunološki sustav i gotovo 95% lektina koje unosimo u organizam izbacuje se u obliku otpadnih tvari. No, preostalih 5 % prodire u krv i napada crvena i bijela krvna zrnca, a potpomaže i upalu sluznice koja obavija crijevni trakt (dolazi do nakupljanja toksina). Stoga, izbjegavamo li namirnice koje aglutini-raju naše stanice, ovisno o tome kojoj krvnoj grupi pripadamo, možemo pospješiti iskorištavanje drugih hranjivih namirnica koje nam odgovaraju.
Dijeta za krvnu grupu O
Zbog "primitivnih" karakteristika k". -ne grupe O, njezini nositelji lako p':-bavljaju životinjske proteine i sprerr-: podnose velike fizičke napore, ali mes: koje se konzumira danas ipak se '--može bez zadrške preporučiti zbog . soke koncentracije zasićenih masr i toksina (rezultat industrijskog uzc:-ja životinja). Uvijek kada spominje": meso, podrazumijevamo ono biološ-: uzgojeno.
Namirnice koje pospješuju debljanje
• Gluten: koji nalazimo u pšenici, usporava metaboličke procese i onemogućuje ćuje djelovanje inzulina te tako sprječava uspješno izgaranje kalorija. Kukuruz ima isto djelovanje, ali u malo manjoj mjeri pa ne utječe toliko na gomilanje kilograma kao pšenični gluten.
• Određene mahunarke: poput leće jer njezini lektini nepovoljno utječu na iskorištavanje kalorija.
• Porodica kupusnjača: pogotovo prokulica, cvjetača i kupus, jer onemogućuju stvaranje tireoida hormona čiji nedostatak uzrokuje zadržavanje vode, umor, mišićnu slabost i povećanje tjelesne težine.
Popis namirnica za
krvnu grupu O
Napici
odaberite onaj od ananasa, trešnje ili šljive. Voda je, dakako nezamjenjiva. Preporučuju se i sokovi od celera, borovnice, marelice, papaje, krastavaca, rajčica, grožđa i mrkve. I zeleni čaj, pivo i vino mogu biti blagotvorni ako se piju kontrolirano, u umjerenim količinama. • Sok od jabuka, naranča,i kupusnjača, jabukovača, kava, gazirani napicim osvježavajući, umjetni sokovi, likeri, crni čaj. Kava se ne preporučuje jer uzruku-je želučanu kiselinu. Sokovi i jabukovača imaju veliku koncentraciju šećera.
Meso
• Crveno meso: ako je moguće iz biološkog uzgoja, ali umjereno i bez pretjerivanja (ne više od 160 g u jednom obroku za muškarce i 140 g za žene). Konzumacija crvenog mesa mora biti uravnotežena s konzumacijom preporučenog voća i povrća kako bi se izbjegla prevelika kiselost. To vrijedi i za druge vrste mesa poput piletine, puretine, zečevine te kokošjeg, pačjeg i prepelič-jeg mesa.
• Svinjetina: ( i sve svinjske prerađevine), guščje meso.
Žitarice
Bolji su sokovi od povrća, nego od
Čini se da krvna grupa O ne podnosi pšenicu (i njezine derivate poput kruha i tjestenine) jer pšenični lektini uzrokuju
bavnom traktu, koje remete asimilaciju drugih korisnih namirnica. Spor metabolizam onemogućuje brzo pretvaranje hrane u energiju i stoga se unesene kalorije skladište u obliku masnih naslaga.
Namirnice koje pospješuju mršavljenje
• Morski plodovi: poput morskih algi, riba i školjaka te jodirana sol koja zahvaljujući jodu pospješuje stvaranje hormona tireoida.
• Brokula i špinat: probavljaju se brzo i efikasno.
• Crveno meso: probavni sustav prilagođen je i spreman za brzu i efikasnu probavu crvenog mesa jer obiluje kiselim probavnim sokovima.
Voće
• Šljive i smokve (bilo da su svježe ili suhe) borovnice, kaki, trešnje, marelice, datulje, breskve, maline, šipak, kivi, limeta, ribiz, limun, mango, jabuke, dinje, nektarine, papaja, ananas, banane, kruške, grjep, lubenice.
• Jagode, mandarine, murva, naranče, rabarbara.
Suho voće i sjemenke
• Orasi i bučine sjemenke. Treba ih dobro prožvakati kako bismo spriječili probleme s probavom, a najbolje ih je konzumirati u obliku biljnih margarina. Preporučuju se i bademi, lješnjaci, kesteni, sjemenke suncokreta i sezama.
• Indijanski oraščići, kikiriki, pistacije, sjemenke maka.
Masnoće
• Maslinovo ulje, pogotovo ulje sjemenki lana, zatim sezamovo ulje, ulje jetre bakalara, tanini (maslac od sezama) maslac, majoneza (umjereno te iz or-
voća, jer su lužnatiji, ali želite li sok,   reakcije u krvožilnom sustavu i u proorganskog uzgoja, ali izbjegavajte one pripremljene sa suncokretovim uljem).
• Kukuruzno ulje, ulje kikirikija, ulje ša-franike, ulje sjemenki pamuka te kokosovo ulje.
Jaja i mliječni proizvodi
Jaja i mliječni proizvodi nisu namirnice primjerene krvnoj grupi O jer u njihov genski zapis nisu uvrštene kao prvobitne namirnice. Unatoč tome, postoje osobe koje ih dobro podnose, ali u svakom slučaju preporučuje se konzumacija u vrlo malim količinama. Postoji i druga mogućnost, a to je da se mlijeko životinjskog podrijetla zamijeni s nekim "biljnim" mlijekom: bademovim, mlijekom od lješnjaka, rižinim, zobenim i so-jinim (ili tofuom, "sirom" od soje).
• Kozji sir, ovčji sir, svježi sir, mozzarella.
• Brie sir, Camembert, ementaler, parmezan, gauda, rikota, kefir, kravlje mlijeko, kozje mlijeko, jogurt te mliječna sirutka.
Mahunarke
već je spomenuto da krvna grupa O ne podnosi najbolje određene vrste mahunarki, iako ih osobe azijskog podrijetla podnose mnogo bolje.
• Grah pogoduje ovoj krvnoj grupi, grašak također, kao i mahune, soja, (te so-jini derivati poput tofua i tempeha koji sadrže visokokvalitetne biljne proteine.
• Leća.
Ribe i školjke
Ovoj krvnoj grupi odgovara masna riba iz hladnih voda poput bakalara, sleđa, golčića i lososa. Odgovaraju im i školjke, zbog joda koji sadrže, jer taj mineral regulira štitnjaču .
• Bakalar: (vrsta zelenog bakalara), sleđ, školjka, kalempunja, inćuni, jegulja, arbun, golčić ili škkombar, rakovi, šaran, morski pas, jesetra, škampi, riba list, štuka, dagnje, kirnja, oslić, lignje, kozice, ostrige, sabljarka, losos, sadrdi-ne, pastrve.
• Dimljeni sleđ, kavijar, hobotnica, dimljeni losos.
Povrće
Za vegetarijance krvne grupe O postoji puno povrća i biljnih vrsta u kojima mogu uživati, uključujući i unos određenog broja životinjskih proteina.
• Blitva, cikorija, češnjak, artičoka, morske alge, zelene masline, celer, grbač, slatki krumpir, brokula, izdanci bambu-
sa, tikva, luk, kelj, koraba, šparoge, masslačak, lišće cikle, bijela repa, tropsa povijuša.
• Crne masline, avokado, patlidža-cvjetača, kukuruz, prokulice, kupu; crveni kupus, orijentalne gljive shiitake.
Fizička aktivnost
Nositelji krvne grupe O dobro se snalaze u energičnim aktivnostima pop_-aerobika, plivanja, trčanja, vožnje biciklom, dizanja utega, brzog hodanja borilačkih vještina.
Dijeta za krvnu grupu A
Može se reći da prehrana koja se preporučuje ovoj krvnoj grupi u posvemašnoj opreci s prehranom koja pogoduje krvnoj grupi O, barem kada f riječ o metabolizmu, jer nositelji krvne  grupe A bolje probavljaju jela u kojim  prevladava povrće i proteini biljnog podrijetla nego namirnice životinjskog podrijatla.

Namirnice koje pospješuju debljanje
• Meso: budući da se teško probavlja i loše "sagorijeva", pohranjuje se u obliku masnih naslaga.
■ Mliječni proizvodi: ne probavljaju se s a-eoćom i uzrokuju metaboličke smet-
■ Mahunarke: ometaju rad probavnog sustava te usporavaju metabolizam.
Popis namirnica za
krvnu grupu A
Napici
• Ovoj krvnoj grupi preporučuje se da započne dan s čašom vode i svježe iscijeđenim sokom od pola limuna jer to pomaže u održavanju čistoće probav-nog traka. Preporučuje se i crno vino, kava i sokvoi lužnatog voća.
• Voda, voda s limunom, kava (po mogućnosti biološka), sok od ananasa,
celera, crnih šljiva, marelica, jabuka, borovnica
• Sok od naranče, papaje, rajčice, pivo, umjetni osvježavajući napici, likeri, crni čaj.
Namirnice koje pospješuju mršavljenje
• Biljne masti: pospješuju probavu
• Povrće. Najbolje je prilagođeno pro-bavnom traku krvne grupe A i brzo se metabolizira.
• Namirnice na bazi soje: najbolji su izvor proteina za ovu krvnu grupu, a uz to su i lako probavljive.
• Ananas: potiče izgaranje kalorija.
Meso
Nositelji ove krvne grupe trebali bi posve izbjegavati konzumaciju mesa bilo koje vrste jer imaju poteškoća s njegovom probavom. U svakom slučaju, želite li promijeniti svoju prehranu i postupno priječi na vegetarijanstvo (ili ovo - lakto- vegetarijanstvo) odaberite
puretinu ili piletinu iz biološkog uzgoja.
• Kokošje meso, puretina, piletina
• Sve crveno meso, svinjetina, prepe-ličje meso, iznutrice, suhomesnati pro-zvodi, jarebičje meso, teletina, meso fazana, guščje meso, srnetina.
Žitarice
U pravilu nositeljima krvne grupe A žitarice pogoduju. Ipak osobe koje su sklone stvaranju sluzi, trebaju ograničiti konzumaciju pšenice koja pospješuje njezino nastajanje.
• Riža, zob, amarant, ječam, kukuruz, kamut, proso, kuskus, brašno pšeničnih klica, raženi kruh, kruh od prosa, kukuruzni kruh, heljda, zobeno brašno, hebrejski kruhovi.
• Pšenične klice, pšenične posije, škrob, musli (koji sadrže pšenicu), pšenični kruhovi, tjestenina na bazi krupice i pšenice.
Voće
Ovoj krvnoj grupi prije svega se preporuča konzumacija voća lužnatih karakteristika kako bi se uravnotežile kiseline koje nastaju u mišićnim tkivima unosom žitarica.
• Borovnice, marelice, kaki, trešnje, šljive, datulje, maline, jagode, šipak, ribiz, guava, smokve, limeta, limun, jabuke, dinje, breskve, kupine, kruške, ananas, grejp, kivi, lubenica, grožđe, grožđice (iako citri, limun i grejp nakon što su probavljeni ostavljaju lužnati trag).
• Kokos, mandarina, mango, kisela naranča, papaja.
Suho voće i sjemenke
Suho voće iznimno je pogodna namirnica za nositelje krvne grupe A. To je izvrstan izvor proteina i ulja.
Kikiriki (i maslac od kikirikija) bučine sjemenke, bademi, lješnjaci, kesteni, tahini (namaz od sezama), orasi, pinjoli, sjemenke maka, suncokreta i sezama. Indijanski oraščić, pistacije.
Masnoće
• Posebice maslinovo ulje, ali u ulje sjemenki lana te jetre bakalara, kikiriki maslac, tahini (namaz od sezama), namaz od badema
• Ulje šafranike, kukuruza, kikirikija, sezama i sjemenki pamuka, maslac, majoneza.
Jaja i mliječni proizvodi
Prihvatljiva je za ovu krvnu grupu povremena i umjerena konzumacija jaja, ali nemojte zaboraviti da tu ubrajamo i sve one namirnice u kojima se nalaze jaja poput keksa, sladoleda, tortilla itd. Što se tiće mliječnih proizvoda, nositelji krvne grupe A dođu li u dodir sa šećerom punomasnog mlijeka stvaraju antitijela, stoga su za njih bolji fermentirani mliječni proizvodi (kravlje mlijeko uvijek se može zamijeniti mlijekom soje, a sirevi tofuom). Osobe koje su sklone
alergijama, trebaju izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode jer pospješuju nastajanje sluzi, a treba uzeti u obzir da nositelji krvne grupe A stvaraju više sluzi nego ostale krvne grupe.
• Kefir, kozje mlijeko, mozzarella, kozji ili ovčji sir, rikota, probiotički jogurt.
• Brie sir, camembert, ementaler, eda-mer, gauda, parmezan, punomasno i obrano mlijeko, sladoledi, mliječna sirutka.
Mahunarke
U pravilu ova krvna grupa dobro podnosi mahunarke, iako postoji pokoja iznimka poput crvenoga graha i slanut-ka jer sadrže lektin koji smanjuje stvaranje inzulina, a to izravno utječe na pretilost i dijabetes.
• Grašak, soja (i sojini derivati poput tempeha, tofua, misa itd.), leća, grah, crveni grah, mahune, bijeli grah.
• Slanutak, crveni grah.
Ribe i školjke
Krvnoj grupi A plodovi mora preporučuju se u umjerenim količinama.
• Tuna, arbun, bakalar, golčić ili škombar, šaran, morski pas, štuka, kirnja stabljarka, brancin, losos, sardina, pastrva.
• Bakalar (vrsta zelenog bakalara). školjka, kalepunja, inćuni, jegulja, sleđ som, lignje, rakovi, kavijar, jastog, riba list, cipal, dagnje, oslić, kornjača.
Povrće
Povrće je osnova na kojoj je treba temeljiti prehrana krvne grupe A, a trebalo bi se konzumirati jednostavno pripremljeno, sirovo ili kuhano na pari. No. ima povrća koje osjetljiv probavni trsove krvne grupe malo teže probavi e poput krumpira, rajčica i cvjetače.
5 : 3 češnjak, artičoke, zelene masline, avokado, alge, celer, grbač, sve vrste kupusnjača, brokula, bambus, tikve, tikvice, luk, mladi luk, koraba, cvjetača, endivija, ljutika, špinat, klice, japanska rotkvica, gljive, mrkve. • Crne masline, slatki krumpir, orijentalne gljive shiitake, tropska povijuša, krumpir, paprike, kupus.
Fizička aktivnost
Krvnoj grupi A odgovara umjerena fizička aktivnost i opuštajuće discipline poput tai chia, hata-joge, hodanja, golfa, plivanja, plesa, istezanja te blagog aerobika.
Dijeta za krvnu grupu B
Ova krvna grupa mogla bi se nazvati kameleonskom jer objedinjuje "najbolje iz oba svijeta" (iz svijeta voća i povrća
te iz životinjskog svijeta) pa se može reći da su nositelji krvne grupe B doista pravi svežderi. Teškoće im stvara tek pšenica (kao i krvnoj grupi O) jer lektini glutena pšenice usporavaju probavu, ali izvrsno podnose mliječne proizvode. Ukratko se može reći da im najviše odgovara uravnotežena i raznovrsna prehrana.
Namirnice koje pospješuju debljanje
Kukuruz, leća, kikiriki, sjemenke seza-ma, pšenica i heljda jer sadrže lektine koji utječu na metaboličke procese te zadržavaju vodu, izazivaju umor i hipoglikemiju.
Popis namirnica
za krvnu grupu B
• Voda, voda s limunom, kava (po mogućnosti biološka), pivo, crni čaj, zeleni čaj, crno vino, bijelo vino, sok od borovnice, marelice, celera, šljiva, cvjetače, jabuke, naranče i mrkve.
• Sok od rajčice, umjetni osvježavajući napici, gazirani napici, likeri.
Meso
lako piletina nije toliko masna, poput teletine, nositeljima krvne grupe B ne preporučuje se jer pileće meso sadrži lektin aglutinirajućih karakteristika, koji ovoj krvnoj grupi uopće ne odgovara.
• Crveno meso, puretina, zečevina.
• Svinjetina, meso prepelice, kokošje meso, guščje meso, meso jarebice, piletina, pršut, pačetina, slanina.
Žitarice
Nositelji ove krvne grupe trebali bi izbjegavati pšenicu, kukuruz, raž i heljdu jer namirnice usporavaju njihov metabolizam, pogoduju zadržavanju vode, pospješuju umor, a osim toga sadrže
lektin koji onemogućuje ispravno djelovanje inzulina.
• Riža, zob, krumpir, ječam, rižini keksi, hebrejski kruhovi
• Amarant, ječam, raž, pšenične klice, kukuruz, kamut, heljda, pšenične posije.
Namirnice koje pospješuju mršavljenje
• Meso, povrće, jaja i mliječni proizvodi. Probavni trak krvne grupe B dobro je pripremljen na brzu i efikasnu probavu tih namirnica.
• Breza, agar - agar, čubar, ljuta pa-pričica, češnjak, bosiljak, morske alge, klinčić, kumin, korijander, vinski sriješ, kurkuma, čokolada (povremeno u malim količinama), maslačak, gospina trava.
• Aloe vera, cimet, božja travica, genci-jana, kukuruzni sirup, pšenična krupica, crvena djetelina
Voće
Probavni sustav ove krvne grupe dopušta konzumaciju voća koje se drugim krvnim grupama ne preporučuje. Razlog je tomu što nositelji krvne grupe B u svom organizmu imaju dobro usklađenu kiselost i lužnatost.
• Borovnice, marelice, trešnje, šljive, datulje, maline, ribiz, smokve, (suhe i svježe), kivi, limeta, nektarine, kruške, ananas, lubenica, grožđe, grožđice.
• Kaki, kokos, šipak.
Suho voće i sjemenke
• Bademi, kesteni, orasi.
• Indijski oraščić, lješnjaci, kikiriki, pinjoli, pistacije, sjemenke maka, bučine sjemenke, suncokretove te sezamove sjemenke.
Masnoće
Maslinovo ulje, ulje sjemenki lana, ulje
jetre bakalara, maslac.
Ulje kukuruza, suncokreta, kikirikija, sezama te sjemenki pamuka, tanini (namaz od sezama).
Jaja i mliječni proizvodi
Ova krvna grupa za razliku od ostalih, izvrsno probavlja mliječne proizvode. U slučaju netolerancije na laktozu mogu se uzimati fragmentirani mliječni proizvodi poput jogurta i kefira, koji se znatno lakše probavljaju, a uz to imaju blagotvorno djelovanje na nježnu pro-bavnu floru.
• Jaja, kefir, kozje mlijeko, kravlje mlijeko, jogurt, meki sir, ovčji sir, gauda.
• Sir roquefort, sladoledi.
Mahunarke
• Grah bijeli i crevni, sojine klice, grašak, mahune.
• Slanutak, leća, crni grah.
Ribe i školjke
Ovoj krvnoj grupi preporučaju se ribe iz hladnih voda poput lososa i bakala-ra. Školjke im uopće ne odgovaraju jer sadrže lektine koji nepovoljno utječu na krvnu grupu B.
• Bakaiar (vrsta zelenog bakalara), tuna, sleđ, bakaiar, som, arbun, golčić ili škombar, lignje, šaran, kavijar, morski pas, riba list, štuka, oslić, pastrva, sardina.
• Rakovi, puževi, kozice, škampe, dagnje, žabe, dimljeni losos, morska kornjača, inćuni.
Povrće
Nositelji krvne grupe B mogu uživati u obilju povrća i bilja jer im ne odgovara svega nekoliko namirnica. Jedna od njih je rajčica koja sadrži lektine. Preporučljivo je povećati unos zelenog povrća jer sadrži magnezij, mineral koji štiti od autoimunih bolesti za koje krvna grupa B pokazuje nešto veću sklonost od ostalih krvnih grupa.
Cikorija, češnjak, morske alge, celer, patlidžani, kupus, grbač, slatki krumpir, brokula, izdanci bambusa, prokulice, kupus, crveni kupus, cvjetača, tikva, čkalj, mladi luk, maslačak, ljuta rotkva, cikla, mrkva.
Crne masline, zelene masline, avokado, artičoke, izdanci rotkvice, kukuruz, rajčica.
Fizička aktivnost
Nositeljima krvne grupe B odgovaraju energične sportske aktivnosti, ali i one nešto umjerenijeg intenziteta. Ne zaboravimo da je krvna grupa B uravnotežena grupa. Na pripadnike ove grupe povoljno djeluju sljedeće aktivnosti: aerobik, tenis, borilačke vještine, brzo hodanje, plivanje, biciklizam, vježbe s utezima, golf.
Dijeta za krvnu grupu AB
Kao što smo već spomenuli ovo je prilično nova krvna grupa i vrlo je rijetka (između 2% i 5% svjetske populacije). Nositelji krvne grupe AB moraju izbjegavati iste one namirnice kao i nositelji krvnih grupa A i B, ali unatoč tomu ipak imaju svoje posebnosti. Tako krvnoj grupi AB odgovara rajčica upravo zato što sadrži lektine koji aglutiniraju stanice svih krvnih grupa. No, kako je krvna grupa AB rezultat stapanja grupe A i B, loše probavlja meso i mesne prerađevine jer je od krvne grupe A naslijedila nisku razinu kiselosti, ali ima metaboličku prilagodbu grupe B. Drugim riječima, kada nositelji krvne grupe AB konzumiraju meso, ne stvaraju dovoljno želučanih
sokova kako bi njihova probava bila efikasna.
Posljedica: meso se ne razgrađuje nego se  pretvara se u masne naslage. Treba  izbjegavati određene namirnice pogotovo skupina pripadnika krvne grupe B kao što su neke žitarice i mahunarke koje usporavaju metabolizam.
Namirnice koje pospješuju debljanje
Crveno meso: nema dovoljno želuča-e kiseline za efikasnu probavu. Grah, kukuruz, sjemenke sezama, pšenica i heljda: sprječavaju proizvodr . inzulina, uzrokuju hipoglikemiju i usporavaju metabolizam.
Popis namirnica za krvnu grupu AB
Krvnoj grupi AB najviše odgovaraju sc-kovi od povrća s lužnatom kvalitetom te voda pomiješana s limunovim sokor koja pomaže u čišćenju organizma pogotovo u osoba koje su sklone nakupljanju sluzi.
• Voda s limunom, mineralna voda kava, pivo, sojino mlijeko, zeleni ča crno vino, bijelo vino, sok od marelica celera, borovnica, trešnja, šljiva, cvjetače, jabuka, papaje, krastavaca, grejpa mrkve.
• Sok od naranče, umjetni osvježavajući napici, likeri, crni čaj.
Meso
Konzumacija mesa nositeljima krvne grupe AB se ne preporučuje jer njihc probavni trak nije dobro pripremljen za efikasnu probavu mesa. Piletina sadrži lektine koji iritiraju probavni trak
• Teletina, zečevina, puretina, meso fazana.
• Crveno meso, svinjetina, meso prepelice, kokošje meso, guščje meso, pršut, pačetina, piletina, srnetina.
Žitarice
Ograničenja se odnose isključivo na heljdu i kukuruz. Pšenica stvara višak kiseline u mišićnim tkivima, a ova krvna grupa treba više lužnatosti.
• Riža, zob, ječam,kuskus, bulgur pšenica, proso, posije, škrob, tjestenina od krupice, rižini keksi, gluten. rižino brašno, zobeno brašno, ječmeno brašno, kruh od soje, prosa, raženi kruh
• Kukuruz, kukuruzne pahuljice, heljda, kukuruzni kruh.
Voće
Ovoj krvnoj grupi primjerenije je voće lužnatih kvaReta jer uspostavlja ravnoteža < se
- Marefce, borovnice, trešnje, šljive, :=:. r naline, jagode, ribiz, smokve - svježe), kivi, limeta, limun, man-: .-■ -5 jabuke, breskve, dunje, murva, papaja, ananas.
• Kaki, kokos, šipak, guava, mango, naranče, banane rabarbara.
Suho voće i sjemenke
Suho voće koje preporučujemo trebalo bi se jesti u umjerenim količinama i dobro prožvakati.
• Bademi, indijanski oraščići, kikiriki, kesteni, orasi, pinjoli, pistacije.
• Lješnjaci, sjemenke maka te sunco-kretovo, sezamove i bučine sjemenke.
Masnoće
• Ponajviše maslinovo ulje, ali i ulje kikirikija, ulje sjemenki lana i jetre ba-kalara.
• Ulje šafranike, suncokreta, kukuruza, sezama te sjemenki pamuka, margarin, maslac, namaz od badema, tahini.
Jaja i mliječni proizvodi
Kada je riječ o jajima i mliječnim proizvodima, krvna grupa AB istovjetna je grupi B jer nositelji ove grupe dobro podnose mliječne proizvode. Ipak, ne treba biti neumjeren, već dozirati konzumaciju mlijeka i mliječnih proizvoda jer su od krvne grupe A naslijedili sklonost ka stvaranju sluzi.
• Kefirm kozje mljeko, obrano kravlje mlijeko, meki sir, ovčji sir, kozji sir, ri-kota, gauda, mliječna sirutka, tofu (so-jin "sir", to nije mliječni proizvod, ali se preporučuje u slučajevima netolerancije na mlijeko).
• Punomasno kravlje mlijeko, parmezan, roquefort, provolone.
Mahunarke
• Grah bijeli i crveni, grašak, mahune, sojino zrnje ( i sojini derivati tempeh i tofu), leća.
• Slanutak, crni grah.
Ribe i školjke
• Tuna, sljeđ, bakalar, som, arbun, gol-čić ili škombar, lignje, puževi, šaran, kavijar, morski pas, riba list, dagnje, oslić, sabljarka, pastrva.
• Bakalar (vrsta zelenog bakalara), školjka kalepunja, inćuni, jegulja, konzervirani sleđ, rakovi, kozice, jastog, škampi, ostrige, hobotnica, žabe.
Povrće
Krvnoj grupi AB je potrebna mala po-
moć kako bi ojačali svoj imunološki sustav. Sa širokom lepezom povrća koje odgovara njihovu organizmu, to uopće neće biti teško.
• Češnjak, celer, zelene masline, blitva, cikorija, morske alge, grbač, patlidžani, kupus, slatki krumpir, brokula, izdanci bambusa, tikva, tikvice, luk, mladi luk, koraba, sve vrste kupusnjača, cvjetača, šampinjoni, maslačak.
• Crne masline, avokado, artičoke, izdanci rotkvice, kukuruz, zelene i žute paprike.
Fizička aktivnost
Najbolje aktivnosti za krvnu grupu AB su brzi hod, plivanje, ples, aerobik umjerena inteziteta, biciklizam, joga, akaido i istezanje.
0 komentari: