Crveni sljez

10:37:00 Fb 0 Comments

Crveni sljez se i danas uzgaja u vrtovima, ali češće kao ukrasna nego kao ljekovita biljka
Crveni sljez, ukrasni sljez, vrtni sljez, sljezovača ili trandavilje {Alcea rosea, stari naziv Althaea rosea) je do 2,5 m visoka, uspravna i snažna, dvogodišnja ili kratkoživuća višegodišnja biljka iz porodice sljezo-va (Malvaceae). U uskom je srodstvu s bijelim sljezom {Althaea officinalis) pa se nekada svrstavao u isti rod. Zbog atraktivnog izgleda, crveni sljez je jedna od najstarijih ukrasnih biljaka i tradicionalni cvijet u seoskim i ladanjskim vrtovima. I danas ga nalazimo u vrtovima, ali
češće kao ukrasnu nego kao ljekovitu biljku. Može se uzgajati kao trajnica, ali hrđa brzo uništava starije biljke. Zbog toga se uglavnom uzgaja kao dvogodišnja biljka, a često se uzgajaju i jednogodišnji kultivari crvenog sljeza.
Cvjetni div u vrtu U prvoj godini rasta crveni sljez razvija samo rozetu prizemnih listova, a u drugoj godini izrastaju cvjetne stabljike. Stabljike su uspravne, debele i čvrste, slabo razgranate i
obrasle baršunas: — z aćicama. Listovi su tamnozeleni i dlakavi, srco-liko okrugli i duboko urezani na 5-7 dijelova, s jako izraženim žilama i na dugim peteljkama.
Crveni sljez cvate od lipnja do rujna. Veliki i otvoreni, jednostavni Ijevkasti cvjetovi, promjera od 5-10 cm, razvijaju se pojedinačno ili po 2-4 zajedno u pazušcima listova. Cvjetovi su bijele, blijedožute, ružičaste ili crvene boje, na kratkim peteljkama i raspoređeni po čitavoj dužini stabljike. Postoje i kultivari s dvostrukim ili punim cvjetovima, raprotiv kašlja i bolesti dišnih organa, a nezaslađeni čaj liječi bolove u trbuhu te upalu želuca, crijeva, mokraćnog mjehura i maternice. U Europi se kao ljekovita biljka prvi puta spominje tek u 16. stoljeću, a u Europu su ga iz Kine ili sa Dalekog istoka vjerojatno donijeli Turci.
Crveni sljez ima velike i otvorene, jednostavne ljevkaste cvjetove. Cvjetovi su bijele, blijedožute, ružičaste ili crvene
Cvjetovi crvenog sljeza ne otvaraju se istovremeno pa biljka ima dugi period cvatnje.
znih nijansi žute, narančaste, ružičaste, crvene, ljubičaste ili gotovo crne boje te s dvobojnim, pjegavim ili prugastim laticama.
Stara ljekovita biljka Crveni sljez potječe sa Sredozemlja i Bliskog istoka. Već u 1. stoljeću grčki liječnik Dioskurid ga spominje kao ljekovitu biljku. Prema njegovim zapisima, čaj s medom i sirup od crvenog sljeza provjereni su lijek Sorte s dvostrukim i punim cvjetovima nemaju ljekovito djelovanje pa se koriste samo kao ukras vrta ili za ukrašavanje hrane i napitaka.
Sto sadrže cvjetovi
U ljekovite svrhe koriste se cvjetovi crvenog sljeza. Cvjetovi sadrže 8-12% sluzi, mnogo antocijanske boje, flavonoide, gorke tvari, tanine, mineralne soli, smole, masno ulje i
Crna sljezovača ili crni ukrasni sljez (Alcea rosea "Nigra") je stara ukrasna biljka koja potječe s Istoka. Kasnije se počela uzgajati zbog ljekovitih svojstava i crvene boje.
nešto eteričnog ulja i fitosterina, biljnog hormona sličnog estrogenu.
Najviše ljekovitih tvari sadrže vrste s tamnocrvenim cvjetovima pa se samo one koriste u ljekovite svrhe. Posebno ljekovita je sorta "Nigra" koja ima crnoljubičaste cvjetove.
Ljekovito djelovanje Službena medicina rijetko koristi crveni sljez, ali u narodnoj medicini je i danas omiljeni lijek. Zbog velike količine sluzi, crveni sljez štiti sluzni-
Kućna Apoteka
Coj od
crvenog sljeza
1-2 žličice crvenog sljeza 2,5 dl kipuće vode
Usitnjene suhe cvjetove crvenog sljeza preliti kipućom vodom. Pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 minuta i procijediti. Čaj uzimati 2-3 puta na dan.
ce dišnih organa i ublažava upale. Blagotvorno djeluje i na sluznicu probavnog trakta, premda nešto slabije nego na sluznice dišnih organa.
Osim što smiruje upalu sluznice maternice, crveni sljez pokazuje i blago estrogensko djelovanje i pospješuje menstrualno krvarenje, ali ne djeluje abortivno. Kao blago pro-tuupalno i diuretičko sredstvo, crveni sljez pomaže u liječenju upalnih bolesti mokraćnih organa, naročito upale mokraćnog mjehura.
LJEKOVITA PRIMJENA
• Dišni organi: Crveni sljez smiruje kašalj, olakšava iskašljava-nje i pomaže kod promuklosti, upale grla, bronhitisa i astme.
• Želudac: Crveni sljez smiruje upalu sluznice želuca i pomaže kod gastritisa i čira na želucu.
• Crijeva: Crveni sljez blagotvorno djeluje na sluznicu crijeva i pomaže protiv upale crijeva, proljeva i čira na crijevu.
• Bubrezi i mokraćni mjehur: Crveni sljez pospješuje bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće i pomaže protiv upale bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala.
• Ženske tegobe: Crveni sljez pomaže protiv upale maternice, slabih menstmacija i bijelog pranja.
SKUPLJANJE I ČUVANJE
• SKUPLJANJE: Cijele cvjetove, zajedno s časkom, skupljati od lipnja do kolovoza, u početku cvatnje.
• SUŠENJE: Sušiti na toplom, sjenovitom i zračnom mjestu ili u pećnici pri temperaturi od najviše 40°C.
• ČUVANJE: Osušene cvjetove čuvati u papirnatim ili jute-nim vrećicama, na hladnom, tamnom i suhom mjestu.
Crveni sljez
u kuhinji
Mladi listovi i nježni izdanci crvenog sljeza mogu se jesti sirovi kao salata ili kuhani kao povrće. Salatama se mogu dodavati i cvjetni pupoljci, latice cvjetova i nezreli plodovi. U srednjem vijeku, izdanci crvenog sljeza bili su popularno povrće, mladi listovi su se dodavali juhama, varivima i mesu, nezreli plodovi su se jeli kuhani poput graška ili ukiseljeni kao zamjena za kapare, a pržene zrele sjemenke koristile su se kao zamjena za kavu.
Latice tamnocrvenih sorti dodaju se čajevima kojima daju lijepu crvenu boju, bez da mijenjaju okus čaja. Osušene i samljevene u prah, tamnocrvene latice se koriste i za bojenje vina, likera i hrane. Lijepu crvenu boju daju i uskrsnim jajima.  
UZGOJ
CRVENOG SLJEZA
Crveni sljez se lako uzgaja, obilno cvate i privlači pčele, bumbare i leptire u vrt. Otporan je na niske temperature, ali često stradava od sljezove hrđe. Hibridi su mnogo otporniji
Položaj
Topao, sunčan do polusjenovit, zaštićen od hladnoće i jakog vjetra.
Tlo
Hranjivo i rahlo, humusom bogato i vlažno, dobro propusno tlo. U teška tla treba dodati malo pijeska i komposta. U mokrom tlu biljka zimi istrune.
Razmnožavanje Sjemenom u proljeće pod staklo ili u kasno ljeto na mjesto rasta. Može se razmnožavati i reznica-ma u jesen.
Sjetva
Sjeme posijati u svibnju/lipnju u posudu na dubinu od 2 cm. Kad biljčice razviju 4-5 listića, presaditi ih u pojedinačne lonce ili na zaštićenu vrtnu gredicu. U jesen presaditi na mjesto rasta, na udaljenost od 40-60 cm.
Alcea rosea "Chater's Double' je jedna od najčešće uzgajanih sorti crvenog sljeza. Cvjetovi su puni, a mogu biti bijele, žute, narančaste, ružičaste, crvene, plavocrvene i ljubičastocrvene boje.
Njega
Zalijevanje: Ljeti redovito zalijevati, jer suša pospješuje pojavu hrđe. Doh ranjiva nje: U rano proljeće dohraniti gnojivom s dušikom i ma-Ičirati zrelim kompostom. Podupiranje: Zbog visoka rasta, stabljike povezati ili poduprijeti štapom ili rešetkom, naročito na položajima izloženim vjetru. Rezidba: Crveni sljez je uglavnom dvogodišnja biljka, ali ako ga nakon cvatnje, a prije stvaranja sjemena obrežemo, može se održati kao višegodišnja biljka. Bolesti: Sljezova hrđa i uvenuće biljke uzrokovano gljivicom u tlu. Prezimljivanje: Crveni sljez je uglavnom otporan na hladnoću. Prije jake zime, stabljike nakon cvatnje skratiti na 20 cm i prekriti suhim lišćem ili slamom.
Velike smeđe sjemenke crvenog sljeza skupljaju se u vrijeme dozrijevanja i siju u proljeće ili u kasno ljeto.

0 komentari: