CELULIT

04:12:00 Fb 0 Comments

Posljednja istraživanja govore da gotovo 80 % žena u razvijenom dijelu svijeta trpi od celulita i
potrebno ga je shvatiti ne samo kao estetski problem već ponajprije kao zdrvastveni. Neke će žene unaprijed odustati od teške borbe sa narandinom korom, no treba znati da je nadolezeće nam godišnje doba pravo vrijeme za promjene jer procesi u organizmu prate prirodni energetski tijek, jer je davno dokazano da se ljeti puno brže mršavi i lakše uklanja celulit.

U medicinskoj terminologiji celulit e poznat već stotinama godina, ia-: mehanizam njegova nastanka s. e do današnjih dana nije u potpunos: razrješen. Ono što se zna je da rije: o vrlo kompleksnom problemu, pa je njegovo uklanjanje dugotrajan vrlo složen proces, a uvelike ovis

O ustrajnosti i upornosti, ali i strpljenju. Ni jedna do sada poznata metoda uklanjanja celulita sama po sebi nije uspješna, no do vidljivih se rezultata može doći kombiniranjer različitih pristupa. Svakako najvažnije u svemu je pravilna prehrana nezaobilazna tjelesna aktivnost.


Sto je ustvari celulit?

Celulit je kronična upala i degene-rativna bolest vezivnog tkiva kože a naročito njezinih elastičnih vezivnih vlakana pri čemu ženski spoln hormon estrogen i nasljedni faktor imaju glavnu ulogu. Za nastana-celulita, osim toga odgovoran je čitav niz faktora koje treba poznavati i koliko god je moguće smanjit njihovo djelovanje, Prvi se znaci celulita najranije primjećuju na dijelovima kože gdje je potkožno masne tkivo najjače razvijeno - potkoljenice, trbuh i stražnjica. U početno fazi vidi se da ti dijelovi imaju nešte nižu temperaturu, no na koži ne postoje još golim okom vidljive promjene. Ukoliko se u toj fazi naprav bočni pritisak na kožu palcem i kažiprstom primjećuju se nabori i sitne neravnine. Vremenom te neravnine kože postaju uočljive golim okom bez pritisaka. Koža je neravna, a pipanjem se osjete čvorići i to je faza razvijenog celulita i znak za zabrinutost. Tada u poremećaji takv da imaju za posljedicu i poremeća cirkulacije i zato celulit nije estets-već prije svega zdravstveni problem.

Prehrana - što jesti, a što ne..

Celulit se često poistovjećuje s pre-tilošću i tada se radi greška, jer se pribjegava pogrešnom načinu liječenja - strogim redukcijskim dijetama, ponajviše kada se pojave prve zrake sunca, koje počinju nagovještavati ljetne mjesece i laganiju odjeću. Rezultat toge je smanjenje tjelesne težine i to dijelova tijela kojima to nije potrebno, dok se oni neestetski jastučići ne mijenjaju i ostaju isti. Dijetoterapija celulita je vrlo, vrlo individualna, no ipak neka pravila vrijede gotovo za sve slučajeve. Među namirnice koje se preporučuju svakako spadaju: nemasno meso i riba, svježi posni sir, voće i povrće, med, mliječni proizvodi i fermentirani mliječni proizvodi sa manjim udjelom masnoće. Ono što svakako treba izbjegavati je alkohol, gazirana pića, masno meso, suhomesnati proizviodi, konzervirana hrana, suho voće, slastice i sva visokokalorična hrana. U svrhu što bolje terapije, naravno da su dobrodošli i posebni multivita-mini i minerali, ponajprije one proizvode koji imaju antioksidacijsko djelovanje, odnosno one koji pomažu organizmu u obrani od slobodnih radikala, otpadnih produkata zatočenih u promijenjenom potkožnom tkivu. Polifenoli koje nalazimo u svježem voću i povrću usporavaju starenje stanica tkiva i ubrzava'. metabolizam. Namirnice bogata kalijem, npr banane, krumpir i račiće, poboljšavaju uklanjanje tekL-ćine iz organizma, a time povoljna djeluju na spriječavanje nastanka celulita. Povrće je bogato vitamin -ma, mineralima, vlaknima koji izv-sno čiste organizam od toksina, pc boljšavaju tonus tkiva i spriječava prerano starenje, ne samo kože ve: i cijelog organizma.

KAKO GA SPRIJEČITI

Osim raznolike i zdrave prehrane, u spriječavanju nastanka celui'-.= treba obratiti pažnju i na fizičku aktivnost, redovnu masažu, njec kože i prestanak pušenja. Redovitim piiingom i utrljavanje hranjiv krema u kožu poboljšava se cirkulacija, stanice kože se hrar | lakše se i brže odstranjuju nagomilani toksini, te se na taj na:: lako suzbija prerano starenje kože i nastanka celulita. Svake dnevne tjelesne vježbe na čistom zraku i šetnja u prirodi aktivira cirkulaciju, poboljšava se opskrba tkiva kisikom i djeluje prevetivno u nastanku čitavog niza oboljenja, pa tako i u prevenciji nastanka celulita.


Biljkama protiv celulita

Obzirom da u prirodi postoje različite biljke, tako postoje i one koje nam mogu pomoći, odnosno našem tijelu da se riješi celulita. One neće djelovati ekspresno, poput mnogih sintetskih i iritirajućih krema i različitih pripravaka ogromne kozmetičke industrije, ali će nam biljčice dati dugotrajnije rezultate bez štetnih posljedica. Uvijek u borbi protiv ove napasti, treba koristiti preparate koji će potaknuti limfu i rad bubrega, odnosno preparate za otklanjanje viška tekućine i razgradnju masnih stanica, a istovremeno će i njegovati kožu. Navest ćemo neke od najpopularnijih recepata koji će vam pomoći.

Kupka s bršljanom

Uberite 100 g listova bršljana, operite pod mlazom vode pa kuhajte 10 minuta u litri vode, procijedite i ulijte u kupku. Kupka s bršljanom potiče cirkulaciju i otapanje potkožnih masnih stanica.

Kupka 8 đumbirom

U toplu kupku dodajte 2-3 žlice morske soli. U kupku dodajte 15 grama đumbira u prahu, a poslije kožu obavezno namažite kremom jer đumbir isušuje kožu te ju je potrebno dodatno nahraniti nakon tretmana. Područja sa ce-lulitom uvijek kad imate vremena masirajte a dok ležite možete vježbati; zategnite stražnjicu, i lagano podižite jednu pa drugu nogu.0 komentari: