Aronija

07:51:00 Fb 1 Comments

Aronija
- sve popularnije voce
Istraživanja ruskih znanstvenika su potvrdila da plodovi aronije jačaju imunološki sustav i imaju snažno antioksidativno, antikancerogeno, protuupalno, antibakterijsko i antivirusno djelovanje
aronija, crnoplodna aronija ili crna jabučica {Aro-nia melanocarpa) je vrlo otporan i jako razgranati, do 3 m visoki listopadni grm iz porodice ruža (Rosaceae). Čvrsti i kožasti listovi aronije jajolikog su oblika, kratko zašiljeni i sitno nazu-
bljeni, pomalo nalik na listove kruške. S gornje strane listovi su tamno-zeleni i sjajni, na naličju svjetliji i fino dlakavi, a nalaze se na kratkim peteljkama.
U pazušcima listova javljaju se krajem svibnja pravilni bijeli cvjetovi s pet latica i mnogo crvenih prašnika. Pojedinačni cvjetovi nalaze se na dugim zelenim peteljkama koje su često pri cvjetištu Ijubičastocrve-ne boje. 10-15, a često i po 30 cvjetova aronije skupljeno je u štitasti cvat.
Plod je mala jabučica Aronija cvate oko 10 dana, a svaki cvijet je otvoren samo 5 dana. Nakon cvatnje, na granama aronije javljaju se grozdovi zelenih plodova. Plodovi aronije su okruglaste bobe nalik na jabuke, promjera oko 1 cm i sa zvjezdastim ostatkom časke na malo udubljenom vrhu. Plodovi dozrijevaju krajem kolovoza. Tijekom sazrijevanja mijenjaju boju i postaju sve crveniji, a kad dozriju, plodovi su sjajno Ijubičastocrne boje. Plodovi dozrijevaju brzo i ostaju na granama. Zrele, slatkasto kiselkaste i pomalo trpke plodove, ako ih odmah ne uberemo, ubrzo pojedu ptice.
^ Kao zasebni grm ili živica, aronija atraktivno izgleda u jesen, kad listovi postaju od žutonaranča-ste do crveno-smeđe boje.
^ Bijeli cvjetovi aronije javljaju se krajem svibnja skupljeni u velike cvatove, koje često čini i po 30 cvjetova.
^ Plodovi aronije dozrijevaju krajem kolovoza, a ako ih odmah ne uberemo, ubrzo ih pojedu ptice.
§   Ukras vrta tijekom
|        cijele godine
Osim što plodovi aronije mijenja-| ju boju tijekom ljeta, boju mijenjaju 2 i listovi. Listovi aronije u jesen posta-
ju od žutonarančaste do crveno-smeđe boje, a nakon dugotrajnog razdoblja bez kiše, boja lišća mnogo je intenzivnija. Početkom zime, kad listovi otpadnu sa grana, kao ukras na ogoljelim granama pojavljuju se sitni tamnocrveni pupovi.
Zbog atraktivnih bijelih cvjetova u proljeće, Ijubičastocrnih plodova krajem ljeta, žarkocrvenih listova u jesen i tamnocrvenih pupova zimi, aronija se u Europi sve više uzgaja kao ukrasno i ljekovito voće.
Hrana i lijek
sj e vernoameričkih
Indijanaca Aronija potječe sa istoka Sjeverne Amerike gdje oduvijek samoniklo raste po prostranim i suhim travnatim ravnicama. Kao hranu i lijek, aroniju su prvi počeli upotrebljavati stari sjevernoamerički Indijanci. Osim što su jeli zrele plodove aronije, oni su plodove sušili i mljeli te miješali sa životinjskom mašću osušenim mesom. Osušeni plodovi aronije bili su važan i neizostavni sastojak Pemmikana ili hrane za zimu, ali i cijenjeni lijek protiv želučanih i crijevnih tegoba i proljeva.
Osim plodova, sjevernoamerički Indijanci su kao lijek upotrebljavali i listove i koru aronije. O osušenih listova i kore pripremali su čaj protiv proljeva i krvarenja iz rana.
Istraživanja
ruskih znanstvenika Početkom 20. stoljeća aronija je kao ukrasna biljka donesena u Europu. Nekoliko sadnica aronije doneseno je i u Rusiju gdje je odmah prepoznata njezina ljekovita vrijednost. Opsežna istraživanja ruskih znanstvenika su potvrdila da zreli plodovi aronije jačaju imunološki sustav i imaju snažno antioksidativno, antikancerogeno, protuupalno, anti-bakterijsko i antivirusno djelovanje. Osim toga, istraživanja ruskih zna-
nstvenika su pokazala da aronija pospješuje izlučivanje teških metala kao i nekih radioaktivnih elemenata iz tijela. Zbog preventivnog i ljekovitog djelovanja, ruski znanstvenici su aroniju uvrstili među ljekovite biljke.
Najvažnije
ljekovite tvari BIOFLAVONOID!: Plodovi aronije su najbolji izvor bioflavonoida, složenih spojeva iz skupine polife-nola koji imaju snažno antioksidati-
A Osušeni plodovi aronije imaju veću koncentraciju ljekovitih tvari.
vno i antikancerogeno djelovanje, štite od bolesti srca i krvnih žila, sprječavaju bakterijske i virusne infekcije i jačaju imunološki sustav. Preporučeni dnevni unos bioflavonoida je 30-50 mg. 100 g aronije sadrži čak 1,2-5 g bioflavonoida, dok primjerice pasji trn sadrži samo 24-100 mg bioflavonoida.
LJEKOVITO DJELOVANJEARONIJE
• Glava: Aronija poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama glave i tako pomaže protiv glavobolje i migrene.
• Endokrine žlijezde: Aronija pospješuje bolji rad štitnjače, regulira izlučivanje njezinih hormona i pomaže protiv bolesti štitnjače.
• Dišni organi: Aronija smiruje kašalj, pospješuje iskašljavanje i pomaže protiv grlobolje, bronhitisa, astme i upale pluća.
• Srce, krvi krvne žile: Aronija čisti krv, pospješuje cirkulaciju krvi, poboljšava rad srca, regulira krvni tlak i smanjuje previsoki krvni tlak, snižava razinu šećera i kolesterola u krvi, štiti i regenerira krvne žile, sprječava grušanje krvi i nastajanje krvnih ugrušaka i pomaže protiv ateroskleroze, tromboze, upale vena i proširenih vena.
• Želudac: Aronija smiruje upalu sluznice želuca, ublažava bolove i grčeve i pomaže protiv želučane nervoze, gastritisa i čira na želucu.
• Crijeva: Aronija smiruje upalu sluznice crijeva, ublažava bolove i grčeve i zaustavlja proljeve.
• Jetra i žuč: Aronija pospješuje bolji rad jetre i izlučivanje žuči, pomaže jetri neutralizirati štetne tvari, pomaže kod oštećene jetre, smiruje upalu jetre, žučnog mjehura i žučnih kanala i pomaže protiv žučnog pijeska i kamenca.
• Bubrezi i mokraćni mjehur: Aronija pospješuje bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće i vode iz tijela, smiruje upalu bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala i pomaže protiv bubrežnog i mokraćnog pijeska i kamenca i vodene bolesti.
• Kosti i zglobovi: Aronija ublažava kostobolju i pamaže protiv artritisa, artroze i gihta.
ANTOCIJANI: Aronija obiluje antocijanima, u vodi topivim biljnim pigmentima koji plodovima daju tamnu boju i jaki su antioksidansi. Antocijani štite od štetnih UV zraka i slobodnih radikala koji oštećuju i uništavaju stanice izvana. Od svih biljaka ili namirnica, aronija sadrži najviše antocijana, čak 800 mg u 100 g plodova. Usporedbe radi, tre-
šnja sadrži 180 mg, tamno grožđe i borovnica 165 mg, kupina 160 mg, malina 40 mg, a jagoda 30 mg antocijana.
POLIFENOLI: Plodovi aronije su jedan od najboljih izvora polifenola, spojeva koji imaju oko 100 puta jače antioksidacijsko djelovanje nego vitamini. Vitamin C, primjerice, neutralizira samo 15% slobodnih radi-
Kućna Apoteka
Caj od aronije
1 žlica aronija • 2,5 dl kipuće vode
Krupno mljevenu suhu aroniju preliti kipućom vodom. Pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 minuta i procijediti. Čaj uzimati 2-3 puta na dan.
Sok od aronije
Nuspojave
Plodovi aronije ne uzrokuju nikakve nuspojave ili interakcije s lijekovima. U početku se ipak preporuča sok od aronije uzimati razrijeđen s vodom u omjeru 1:5. Razfog je taj što kod osoba s osjetljivom ili na-draženom sluznicom želuca nerazri-jeđeni sok može u početku izazvati blaže želučane tegobe. Kod osoba s oštećenom crijevnom florom, nera-zrijeđeni sok može u početku izazvati proljev.
kala. Ako se ne neutraliziraju, slobodni radikali oštećuju različite tjelesne stanice i uzrokuju mnoge degeneratane bolesti koje se javljaju starenjem.
VITAMINI I MINERALI: Plodovi aronije su bogati vitaminima i mineralima. Sadrže mnogo provitamina A, vitamina C, B2, B3, B9 (folna kiselina), E i K. Sadrže i mnogo vitamina P (bioflavonoid kompleks) čije je antioksidativno djelovanje 18-20 puta jače od vitamina C i čak 40-50 puta od vitamina E. Od minerala sadrže mnogo kalija, kalcija i magnezija, a najviše željeza i joda. Samo 100 ml soka od aronije sadrži 12 mg željeza i 0,0064 mg joda.
Aronija kao lijek Aronija se kao lijek može koristiti i svježa i osušena, jer plodovi zadržavaju svoja ljekovita svojstva kako u svježem tako i u osušenom stanju, lako osušeni plodovi imaju veću koncentraciju vrijednih sastojaka, najveću popularnost uživa sok od aronije. Budući da ne sadrži vlakna, sok od aronije je lako probavljiv pa njegove hranjive i ljekovite tvari brzo dolaze u krv i stanice.
2 kg aronija • 2 I vode • sok od 2 limuna 500-700 g šećera ili meda
Aronije oprati, ocijediti i staviti na 2-3 dana u zamrzivač. Aro nije potom staviti u posudu za kuhanje. Dodati vodu i sok od limuna i lagano kuhati oko 30 minuta. Pokriveno ostaviti da odstoji preko noći na hladnom mjestu. Tekućinu procijediti, a aronije protisnuti. Ponovo zakuhati, dodati šećer ili med i lagano kuhati 15 minuta. Još vrući sok uliti u zagrijane staklenke i dobro zatvoriti. Sok čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Uzimati 1-2 puta na dan po 2 dl soka, prije jela ili odmah nakon jela.

1 komentar:

  1. Zanimljiv članak, vidim da se sve više priča o toj aroniji, kao i njenim odličnim ljekovitim svojstvima. Čitala sam kako je to odličan prirodni lijek

    OdgovoriIzbriši