Upala dušnika (bronhalni katar, bronhitis)

12:34:00 Fb 0 Comments


Bolesti dušnika
Upala dušnika (bronhalni katar, bronhitis)

K
atar dušnika ili njegovih ogranaka na oba plućna krila jedno je od najčešćih oboljenja. Razlikujemo akutni i kronični bronhitis. Prvi traje ne­koliko dana i nedjelja, a drugi po 3 ili više mjeseci tokom nekoliko godina, čak i tokom cijeloga živo­ta. Katar većih dušnikovih ogra­naka većinom je neopasan, a tok mu je normalan. Opasnost na­staje kada se upale finiji ogranci dušnika. Katar dušnika nastaje uglavnom kod prehlade, a može nastati i udisanjem prašine ili oš­trih podražavajućih plinova.

Akutni bronhalni katar Cakutni bronhitis]
Bolest se očituje u jakom kašlja-nju i osjećaju da se iza prsne ko­sti nalazi rana. U početku bole­sti izlučivanje sluzi je vrlo slabo. Kasnije se povećava. U samom početku sluz se oteže, zatim po­staje tekućina, a naposljetku za­vršava sluzavom masom. U jakog zapaljenja ima i tragova krvi.

Liječenje
Sastav čaja:
  40 g korijena bijeloga sljeza
  40 g crnoga sljeza
  40 g listova dunje
  40 g listova gaveza
  40 g korijena zečjeg trna

Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati za
jedno. Pripremiti umjeren čaj, a to znači u 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine trava i po­klopljeno kuhati 1 minutu. Hladi­ti poklopljeno. Čaj se pije mlak, zaslađen medom, u jednakim vremenskim razmacima 6 puta dnevno po 1 dl. Ujutro, u podne i uvečer, na kocku šećera nacijedi-ti kavenu žličicu soka od bijeloga luka i odmah pojesti. Poslije toga popiti 1/ 2 dl medom zaslađenog čaja. Za vrijeme liječenja potreb­no je potpuno ostaviti cigarete, izbjegavati zagušljive prostorije i ne uzimati hladne napitke. Isto tako, veoma je opasno izlaziti van kuće oznojen.
 
kronični bronhitisi

Nadovezuje se na akutni katar ili na bolesti koje dovode do jakog zastoja krvnog optoka. Gotovo uvijek javlja se kod srčanih gre­šaka. U lakim slučajevima očituje se u jutarnjem kašljanju i izbaci­vanju rastezljive, ljepljive sluzi, uz koju se ponekad pojavljuju pomiješane male količine krvi. Pred večer kašalj se pojačava. Ukoliko bolest traje veoma dugo,
ponekad se događa da se zbog promijene vremena katar naglo pogorša, što izaziva ponestajanje daha i gušenje, zbog čega bole­snici moraju po cijelu noć prosje­diti u krevetu.

Liječenje
Sastav čaja:
 
  40 g komorača
  40 g stabljike majčine dušice
  40 g stabljike prilipa
  40 g stabljike piskavice
  30 g listova plućnjaka
  30 g korijena zečjeg trna
  20 g listova i cvjetova kuniće
  20 g korijena bijeloga sljeza

Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode uvećer staviti 10 g mješavine tra­va i pustiti da se namoči do jutra. Ujutro staviti na laganu vatru da provri i da poklopljeno kuha jed­nu minutu. Hladiti poklopljeno. Hladan čaj procijediti u tamnu bocu koju je potrebno držati na tamnom i hladnom mjestu. U jednakim vremenskim razmaci­ma piti 6 puta dnevno po 1 dl.
Prije tih napitaka pojesti 5 do 6 česana bijeloga luka s medom. Bijeli luk očistiti, jako stucati i do­dati srednju žlicu meda, za sva­ki obrok posebno se priprema. Preporuča se umjereno utopljen šetati se što više po čistom zra­ku. Pušiti je potpuno zabranje­no. Ukoliko je bolesnik ujedno i dijabetičar, zabranjuje se jelo sladiti medom.Astma-Bronhalna zaduha!

Pod astmom (zaduhom) podra­zumijeva se naglo nestajanje daha. Neposredan uzrok tome je grč prstenastih mišićnih vlaka-naca u finim i sitnim ograncima dušnika, koji se javlja zajedno s otečenom sluznicom. Zbog toga nastaje toliko suženje da se zrak ne može više povlačiti. Uglav­nom je spriječeno izdisanje, zbog čega se zrak u plućima pro­širi, a plućni mjehurići jako raste-gnu. Napuhnuta pluća opet pri­tisnu ogranke dušnika čime se,
iako su pluća prepuna zrakom, javljaju posljedice zagušenja. As­tma nastupa ili naglo, ili raznim predznacima, kao što su glavo­bolja, umor, povraćanje, proljev. Nastupi se javljaju uglavnom, po noći i to obično u prvim satima poslije ponoći.
Katkada dolaze u određene dane i sate. Kada astma nastupi, bole­snik se budi sav slomljen i goto­vo sa strahom da će se zagušiti. Napad astme može potrajati ne­koliko minuta, čak i sati. Nakon toga bolesnik se osjeća umornim i utučenim. Život je rijetko kada u opasnosti, iako cijela stvar izgleda opasnom.

Sastav čaja:
  40 g cvjetova zovi ne
  40 g stucane zovine bobe

  30 g stucane bobe borovnice
  30 g stabljike komorača
  30 g stucanoga lanenog sjemena
  20 g stabljike timijana
  20 g listova i stucanoga sjeme­na trbulje
  20 g stabljike majčine dušice
  20 g listova muške bokvice
mmmtiBBmmmmmmmmmmmmBammmmmm^mmmmmmmmmmtm
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode stavi­ti 10 g mješavine trava i poklo­pljeno kuhati 1 minutu. Hladiti poklopljeno. Hladno procijediti i dodati 10 jušnih žlica meda. Do­bro promiješati i u jednakim vre­menskim razmacima piti 6 puta dnevno po 1 dl. Prije toga svaki put pojesti po 4 česna očišćenog i stucanog bijelog luka pomiješa­nog s jednakom količinom meda.
Kod jačeg oboljenja za priprema­nje čaja koristiti istu mješavinu trava, s time da se prethodno trave namoče.
To se radi tako da se u 11/ 2 litru prokuhane i ohlađene vode uve­čer stavi 10 g mješavine i moči do jutra.
Ujutro se kuha 3 minute, tj. po­trebno je da 3 minute ključa po­klopljeno. Hladiti poklopljeno, procijediti i dodati 10 jušnih žlica meda. Promiješati i u toku dana popiti 1 litru čaja, uzimajući u 10 navrata po 1 dl u jednakim vre­menskim razmacima. Prije svih napitaka uzeti srednju žlicu soka iscijeđenog iz bijeloga luka. Sok se priprema tako da se bijeli luk stuca i kroz krpu proci­jedi. Za svaki obrok posebno pri­premiti.


0 komentari: