Migrena

04:32:00 Fb 0 Comments

Migrena

Kao poseban oblik glavobolje migrena se uglavnom javlja u mladoj dobi života, a često je na­sljedna. To je, ustvari, kronična bolest u koje se glavobolja javlja u napadima, tj. povremeno, a uglavnom zahvaća polovicu gla­ve. Vremenski napadi traju od nekoliko sati do cijeloga dana. Uz glavobolju javlja se opća sla­bost, mučnina, suzenje očiju, vr­toglavica, znojenje i povraćanje. Drži se da je uzrok glavobolje kod migrene u smetnji širenja krvnih žila glave i mozga. Najpri­je dolazi do grča krvnih žila, a za­tim do njihova proširenja. Do tih promjena dolazi uglavnom zbog
preosjetljivosti organizma na ra­zne nepovoljne utjecaje.
• 10 g listova cvjetova muške i ženske kantarije

Liječenje
Sastav čaja:
50 g cvjetova i listova ruže pe­njačice
50 g korijena jagorčika
40g korijena iđirota
40 g listova mažurina
30 g cvjetova lipe
30 g odoljena (korijena ili cijele biljke)
20 g listova ružmarina
20 g listova cvjetova kuniće
20 g listova pelina
10 g ljubice mirisne (cvjetova s peteljkom)
10 g stabljike ive trave
10 g žila lincure
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode preko noći namočiti 10 g mješa­vine trava. Ujutro staviti na laga­nu vatru i kuhati poklopljeno 1 1/ 2 minutu. Kad se čaj ohladi, procijediti ga u tamnu bocu i dr­žati začepljena. Piti 3 puta dnev- -»

no medom zaslađeni čaj prije i poslije jela po 1 1/ 2 dl. Bole­snicima koji boluju ujedno i od šećerne bolesti umjesto meda u čaj dodavati malo svježeg limu­nova soka.

0 komentari: