Malokrvnost ili bljedobolja (anemija)

12:22:00 Fb 0 CommentsMalokrvnost ili bljedobolja (anemija)
 Malokrvnost je veoma raširena bolest, od nje boluju naročito žene. Ova bolest očituje se sma­njenjem crvenih krvnih tjelešaca, odnosno hemoglobina kojega je glavni sastojak željezo. U zdravu čovjeku postoji 4 do 5 litara krvi. U jednom kubnom milimetru krvi u muškarca nalazi se oko 5 milijuna crvenih krvnih tjelešaca (eritrocita), a u krvi žene otprili­ke 4 1/2 milijuna. Glavna zadaća crvenih krvnih tjelešaca je da pomoću hemoglobina na sebe vežu kisik i ugljik-dioksid. Kisik raznose po tijelu i na povratku do pluća donose ugljik-dioksid koji se zatim izlučuje disanjem. Do malokrvnosti dolazi najčešće nakon velikog i jakog krvarenja, no bolest može nastupiti i postu­pno, uslijed neznatnog, ali traj­nog krvarenja, nedovoljne i loše ishrane, te u slučaju kada se cr­vena krvna tjelešca prekomjer­no razaraju. Sama po sebi bolest nije opasna, ali ako se zanemari, mogu nastati teške posljedice kao što su opća slabost, ubrzanje srčanog rada i si. Bole­snici su izrazito bli­jedi, osjećaju se umorno, udo­vi im oteža­ju tako da gube svaku 
volju za rad. Često ih boli glava, srce im jače udara, osobito kad hodaju ili kad se uspinju, nemaju teka i tuže se na bolove u želucu i na tvrdu stolicu. 


 •* Liječenje
U liječenju ove bolesti razlikuju se blaži i teži oblik. U oba slučaja za preventivno liječenje pije se 3 puta dnevno u vrijeme jela po 1 dl umjereno pripremljenog čaja od listova koprive i plućnjaka. Čaj se priprema tako da se u 1 litru proključale vode stavi 5 g mješa­vine trava i kuha poklopljeno 1 minutu, a zatim hladi pokloplje­no. Hladni čaj procijediti u bocu i čvrsto začepiti.

Liječenje blažeg oblika bolesti

Sastav čaja:
  40 g vrbove kore
  40 g listova i cvjetova kuniće
  40 g listova divlje nane
  40 g stabljike dubčaca
  30 g listova vinove loze
  30 g listova gaveza
  30 g hrastove kore (donje bijele)
  30 g listova i cvjetova vrijeska -plavog cvijeta
  20 g stabljike ive trave
  20 g stabljike (više listova) celera

  20 g stabljike timijana
  20 g listova kadulje
  20 g stabljike preslice

Pripremanje i primjena čaja:
U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine, kuhati pokloplje­no 1 minutu i hladiti poklopljeno. Hladni čaj uliti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dl prije jela i po 1 dl poslije jela. Isti čaj uzimati izme­đu obroka, oko 10 sati i 16 sati-po 1/ 2 dl. Poslije napitka uzetog prije jela uzimat' po 1 jušnu žli­cu rafiniranog maslinovog ulja sa 5 do 6 kapi limunovog soka. Ukoliko se ne može dobiti rafini-
rano, može se koristiti i domaće maslinovo ulje, samo pod uvje­tom da nije staro u kiselo. Po­slije napitka uzetog poslije jela, uzimati po 1 jušnu žlicu mladog masla, meda i svježe iscijeđena limunova soka. Ishrana treba biti što bolja i jače kalorična. Je­sti što više raskuhano povrće sa suhim i svježim mesom te jetra i slezenu pripremljenu na žaru. Obavezno uzimati juhu s dosta povrća u kojoj treba biti celera u luka, prženoga na ploči od šted­njaka. Ako se jetra i slezena ne mogu pripremiti na žaru, onda je dobro i na ulju (nikako na masti). Potrebno je što više kretati se na čistom zraku te vršiti umjereno težak fizički rad i tjelesne vježbe. Izbjegavati pušenje.

Liječenje težeg oblika bolesti
Sastav čaja:
  40 g vrbove kore
  40 g cvjetova i listova kuniće
40 g stabljike dubčaca

 
40 g listova divlje nane
  40 g listova i cvjetova vrijeska -plavoga cvijeta
  30 g sitno isjeckane hrastove kore
  30 g listova kadulje
  30 g stabljike preslice
  30 g stabljike ive trave
  30 g listova pelina
  20 g stabljike timijana
  20 g stabljike majčine dušice
  20 g listova celera
  10 g listova peršina
Pripremanje i primjena čaja:
Pripremanje, uzimanje i druge upute iste su kao kod liječenja blažeg oblika bolesti, s time da se preporučuje uzimati nešto više dobrog domaćeg crnog vina i jaču hranu s manje tijesta. Za vrijeme liječenja zabranjeno je pušiti cigarete i piti crnu kavu. Obavezno je uzimati svježi sok od cikle i rajčice s dodatkom meda. Med se ne preporučuje ukoliko bolesnik boluje od šećer­ne bolesti. U ishrani koristiti što više zelja, po mogućnosti divlje­ga zelja, te svježe voće i povrće, a osobito mladi crveni luk. Što više vremena provoditi šetajući na čistom zraku, koristeći visin­ske razlike. Tokom dana ići na više i niže predjele.

 

0 komentari: