Malokrvnost ili bljedobolja (anemija)
Malokrvnost ili
bljedobolja (anemija)
Malokrvnost je veoma raširena
bolest, od nje boluju naročito žene. Ova bolest očituje se smanjenjem crvenih
krvnih tjelešaca, odnosno hemoglobina kojega je glavni sastojak željezo. U
zdravu čovjeku postoji 4 do 5 litara krvi. U jednom kubnom milimetru krvi u
muškarca nalazi se oko 5 milijuna crvenih krvnih tjelešaca (eritrocita), a u
krvi žene otprilike 4 1/2 milijuna. Glavna zadaća crvenih krvnih tjelešaca je
da pomoću hemoglobina na sebe vežu kisik i ugljik-dioksid. Kisik raznose po
tijelu i na povratku do pluća donose ugljik-dioksid koji se zatim izlučuje
disanjem. Do malokrvnosti dolazi najčešće nakon velikog i jakog krvarenja, no
bolest može nastupiti i postupno, uslijed neznatnog, ali trajnog krvarenja,
nedovoljne i loše ishrane, te u slučaju kada se crvena krvna tjelešca
prekomjerno razaraju. Sama po sebi bolest nije opasna, ali ako se zanemari,
mogu nastati teške posljedice kao što su opća slabost, ubrzanje srčanog rada i
si. Bolesnici su izrazito blijedi, osjećaju se umorno, udovi im otežaju
tako da gube svaku
volju
za rad. Često ih boli glava, srce im jače udara, osobito kad hodaju ili kad
se uspinju, nemaju teka i tuže se na bolove u želucu i na tvrdu stolicu.
•* Liječenje
U
liječenju ove bolesti razlikuju se blaži i teži oblik. U oba slučaja za
preventivno liječenje pije se 3 puta dnevno u vrijeme jela po 1 dl umjereno
pripremljenog čaja od listova koprive i plućnjaka. Čaj se priprema tako da se u
1 litru proključale vode stavi 5 g mješavine trava i kuha poklopljeno 1
minutu, a zatim hladi poklopljeno. Hladni čaj procijediti u bocu i čvrsto
začepiti.
Liječenje blažeg oblika bolesti
Sastav čaja:
• 40 g vrbove kore
• 40 g listova i cvjetova kuniće
• 40 g listova divlje nane
• 40 g stabljike dubčaca
• 30 g listova vinove loze
• 30 g listova gaveza
• 30 g hrastove kore (donje bijele)
•
30 g
listova i cvjetova vrijeska -plavog cvijeta
•
20 g
stabljike ive trave
•
20 g
stabljike (više listova) celera
•
20 g
stabljike timijana
• 20 g listova kadulje
•
20 g
stabljike preslice
Pripremanje i primjena čaja:
U 1 litru
proključale vode staviti 10 g mješavine, kuhati poklopljeno 1 minutu i hladiti
poklopljeno. Hladni čaj uliti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dl prije jela i
po 1 dl poslije jela. Isti čaj uzimati između obroka, oko 10 sati i 16 sati-po
1/ 2 dl. Poslije napitka uzetog prije jela uzimat' po 1 jušnu žlicu rafiniranog
maslinovog ulja sa 5 do 6 kapi limunovog soka. Ukoliko se ne može dobiti
rafini-
rano,
može se koristiti i domaće maslinovo ulje, samo pod uvjetom da nije staro u
kiselo. Poslije napitka uzetog poslije jela, uzimati po 1 jušnu žlicu mladog
masla, meda i svježe iscijeđena limunova soka. Ishrana treba biti što bolja i
jače kalorična. Jesti što više raskuhano povrće sa suhim i svježim mesom te
jetra i slezenu pripremljenu na žaru. Obavezno uzimati juhu s dosta povrća u
kojoj treba biti celera u luka, prženoga na ploči od štednjaka. Ako se jetra i
slezena ne mogu pripremiti na žaru, onda je dobro i na ulju (nikako na masti).
Potrebno je što više kretati se na čistom zraku te vršiti umjereno težak
fizički rad i tjelesne vježbe. Izbjegavati pušenje.
Liječenje težeg oblika bolesti
Sastav čaja:
• 40 g vrbove kore
• 40 g cvjetova i listova kuniće
40 g stabljike dubčaca
•
40 g listova divlje nane
40 g listova divlje nane
•
40 g
listova i cvjetova vrijeska -plavoga cvijeta
•
30 g
sitno isjeckane hrastove kore
• 30 g listova kadulje
• 30 g stabljike preslice
• 30 g stabljike ive trave
• 30 g listova pelina
• 20 g stabljike timijana
• 20 g stabljike majčine dušice
• 20 g listova celera
• 10 g listova peršina
Pripremanje i primjena čaja:
Pripremanje,
uzimanje i druge upute iste su kao kod liječenja blažeg oblika bolesti, s time
da se preporučuje uzimati nešto više dobrog domaćeg crnog vina i jaču hranu s
manje tijesta. Za vrijeme liječenja zabranjeno je pušiti cigarete i piti crnu
kavu. Obavezno je uzimati svježi sok od cikle i rajčice s dodatkom meda. Med se
ne preporučuje ukoliko bolesnik boluje od šećerne bolesti. U ishrani koristiti
što više zelja, po mogućnosti divljega zelja, te svježe voće i povrće, a
osobito mladi crveni luk. Što više vremena provoditi šetajući na čistom zraku,
koristeći visinske razlike. Tokom dana ići na više i niže predjele.
|
0 komentari: