Bolesti pluća

12:44:00 Fb 0 Comments


Bolesti pluća

Zaraza gripe širi se kapljicama i to, uglavnom, od bolesnika u prvim danima oboljenja. Zara­zu obično šire naoko zdravi lju­di. Gripa se najčešće javlja zimi, zbog toga što su ljudi često na­gomilani zajedno i zatvoreni u kućama pa je širenje zaraze posljedica izravnih dodira. Od trenutka zaraze do prvih znako­va bolesti obično prođe 2 dana. Bolest počinje naglo s osjećajem slabosti, glavoboljom i bolovima po čitavom tijelu. Temperatura se kreće od 39 do 41 C. Kod nor­malnog toka bolesti tako visoka toplina tijela traje obično 2 do 3 dana, nakon čega počinje pa­dati, a nakon 6 do 7 dana dolazi u prirodno stanje. Nakon 3 do 4 dana trajanja bolesti, pojavljuje
se pojačano izlučivanje iz nosa, začepljenje nosa, promukli glas, grebenje u grlu i suhi kašalj.

Liječenje
Za liječenje gripe navodimo dvije
recepture.
Sastav čaja (1):
  20 g koprive
  20 g stabljike kuniće
  20 g stabljike majčine dušice
  20 g stabljike preslice
■■■MHflMHflMMBMBMBBMHMMMHHBiBNHBUHMBBH
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati za­jedno. Kuhati umjeren čaj, što znači u 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine i kuhati po­klopljeno 1 minutu. Hladiti po­klopljeno. Pripremljenu količinu od 1 litre čaja popiti u toku dana, po 1 dl u jednakim vremenskim razmacima. Na svaki decilitar čaja dodati 1 srednju žlicu svježe ocijeđena limunovog soka. Čaj zasladiti medom, ukoliko bole­snik ujedno ne boluje od šećer­ne bolesti. U toku dana pojesti 1/2 litre kisela mlijeka, a na svaki 1 dl kisela mlijeka dodati 3 do 4 česna bijeloga luka, koji se pret­hodno očisti, stuca i svaki put posebno priprema.
  30 g listova nane pitome
  30 g listova bokvice
  20 g korijena bijeloga sljeza
  20 g listova nane divlje

Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati za­jedno. Sve ostalo kao i kod prve recepture, s time što se uzima kompot pripremljen od jednakih količina dunja, jabuka i smokava. Kompot se, inače, ne zaslađuje. U liječenju gripe preporučuje se temeljito preznojavanje uz brzo brisanje znoja toplim ručnicima. Potrebno je često mijenjati znoj­no rublje. Navedene recepture su za odrasle osobe. Međutim, mogu se koristiti i za djecu, ali količinu trave smanjiti na polo­vicu.
Plućni edem vodena pluća!
Plućni edem je bolest u koje se plućni mjehurići i fine, dušnice napune pjenastom tekućinom koja pritiče iz krvnih sudova.

Pluća se mogu ispuniti vodom potpuno ili djelomično. Ta bolest posljedica je zastoja u krvnom optoku koji nastaje uslijed greša­ka srčanih zalistaka, zatajivanja srčanog mišića, ili za jake upa­le pluća. Rijetko se događa da se razvije iz nepoznata uzroka. Znaci plućnog edema očituju se onda kada oboljeli plućni dijelo­vi ne sudjeluju u izmjeni plinova, zbog čega je ovisno o prošire­nju edema, spriječeno ili sasvim obustavljeno primanje kisika i iz­bacivanje ugljik - dioksida.

Liječenje
Sastav čaja:
  50 g listova peršina
  40 g listova ženske bokvice
  40 g listova majorana
  30 g listova muške hbokvice
  30 listova pelina
  20 g stabljike timijana
  20 g korijena zečjeg trna
  20 g stabljike komorača
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode stavi­ti 10 g mješavine trave i kuhati poklopljeno 1 minutu. Hladiti poklopljeno, procijediti i piti 3 puta dnevno prije i poslije jela po 1 dl. Poslije svih napitaka uze­ti srednju žlicu rafiniranog (filtri­ranog) maslinova ulja. Dva puta dnevno, između obroka, uzeti po srednju žlicu meda i svježe ocije­đena limunovog soka, uz to po­piti i malo čaja. U ishrani koristiti što više voća, povrća i po mo­gućnosti, divljega zelja. Pripre­mljena hrana treba da bude što manje slana i sa što manje teč
nosti. Cigarete potpuno odbaciti. Isto tako, odbaciti jaka alkoholna pića i jake začine. Slobodno vrije­me provoditi na prozračnim mje­stima s manje vlage u zraku.
Začepljenje pluća [plućna embolija!

Kao u slučaju infarkta srčanog mišića, otkinuti tromb iz širih krvnih sudova može, nošen krv­nom strujom, dospjeti u nekih ogranak plućne kucavice. Tada se u plućnoj krvnoj žili kucavici stvori krvno ognjište, veliko kao lješnjak, a može se protegnuti i na cijeli plućni režanj. Ako takav čep (tromb) sadrži i zaraznih tvari, stvaraju se žarišta napunjena gnojem. Svako zače­pljenje pluća može biti smrtono­sno, osobito ako je veći dio pluća zatvoren.


Liječenje:
Liječenje se sastoji u dijetal­noj ishrani i umjerenom životu.
Umjesto vode, potrebno je piti slab čaj pripremljen od jednako pomiješanih količina vrbove kore i lincure.
Dopušteni su svi svježe ocijeđe­ni voćni sokovi bez zaslađivanja i uz dodatak 1 srednje žlice svježe ocijeđena limunovog soka. Iz je­lovnika izbaciti zaprške, konzer­virane prerađevine, jaku hranu i masti životinjskog porijekla. Od­baciti, također cigarete, alkohol i crnu kavu. Vrijeme provoditi na prozračnom mjestu i što više le­žeći.


0 komentari: