Bolesti oka i uha

04:29:00 Fb 0 Comments


Bolesti oka i uha

Ječmenac
Premda se pojavljuje i u odra­slih ljudi, ječmenac je uglavnom dječja bolest, ili bolest mlade dobi. To je gnojna upala sitnih žlijezda koje se nalaze na vje-đama i koje izlučuju mast za podmazivanje vjeđa. Bolest je nezgodna jer uzrokuje smetnje i bolove. Najprije otekne, zatim otvrdne i postupno se povećava.
Kad dozrije, tj. kad se u njemu razvije gnojni čir, potrebno ga je otvoriti kako bi istekao gnoj. Ponekad pukne sam pa se gnoj, posebice noću, razlije po oku. Ječmenac se često vraća. Među­tim, tu se ne radi o nekoj krvnoj bolesti ili nezdravom oku, kako to mnoge majke pomišljaju. Ri­ječ je o infekciji koju prouzrokuju djeca što neprestano trljaju oko, ili zbog suženja kanala koji spaja nos i oko. Ponajbolji lijek za to je da se djecu uči higijeni.
Liječenje
Oblog od pamučne krpe namoči­ti domaćom rakijom šljivovicom stavljati na zatvoreni, bolesni očni kapak. Oblog držati otprilike 1 sat, a onda staviti jednostruki oblog od pamučne krpe nato­pljene maslinovim uljem. Taj oblog držati što dulje, a ponaj­

bolje preko noći. Ujutro, nakon što ste se probudili, mlakim ča­jem od cvjetova kamilice isprati vjeđe. Taj se čaj priprema tako da se 5 g kamilice prelije sa 1/ 2 litre proključale vode. Čaj se od­mah poklopi i pusti da se ohladi. Osobito je važno izbjegavati sva­ki dodir nečistim rukama.

Tvrdi ječmenac

Tvrdi ječmenac ne pojavljuje se tako često kao obični. Bolest se očituje kao oteklina na koži oč­nog kapka. Oteklina je ispupče-na prema van, a velika je poput leće. Kad nastupi, ne postoje nikakve smetnje i upalni proce­si. Bolest je ustvari masna, žljez-dana oteklina, nije pogibeljna, ali ju je potrebno odstraniti jer unakazuje lice.

Liječenje:
Čajem od kamilice 3 puta dnev­no redovito ispirati oko. Nakon toga staviti oblog od malinova ulja i držati ga što duže. Oblog se priprema tako da se na pamučnu krpu nakapa maslinova ulja. Prije odlaska na počinak, ispeći malu glavicu crvenog luka, očistiti je i

stucati. Dodati malo maslinova ulja i mlaku oblogu od pamučne krpe priviti na bolesno mjesto.

Upale vanjskog uha
(usne školjke i slušnog kanala)

Do bolesti u većini slučajeva do­lazi širenjem ekcema koji je pret­hodno zahvatio lice. Većinom je to akutni ili kronični ekcem što s lica prelazi na usnu školjku, a za­tim na slušni kanal. Usni ekcem ne smije se nikada zanemariti jer može zahvatiti bubnjić.

Liječenje
Jakim čajem od mješavine jed­nakih količina žutog i običnog ružmarina pumpicom ispirati usni kanal. Poslije toga, kantari-on uljem namazati dijelove koji se mogu namazati, a pumpicom ukapati u uho 8 do 10 kapi ulja. Jaki čaj priprema se tako da se u
1/ 2 litre proključale vode stavi 10 g stabljike žutog ružmarina i 10 g listova običnog ružmari­na, kuha poklopljeno 4 minute i ohladi poklopljeno. Hladan čaj procijediti i upotrebljavati. Za pripremu jakog čaja kojim se ispire usni kanal može poslužiti mješavina čaja:
5 g rute
5 g običnog ružmarina
5 g majčine dušice
5 g pšeničnih mekinja
Postupak pripremanja i primje­ne kao u prethodne recepture.

Upala srednjeg uha

Pod bolešću srednjeg uha po­drazumijeva se oboljenje bub-njišta, tj. šupljine koja se nalazi između bubnjića i unutarnjeg uha ili labirinta. Čest je slučaj da srednje uho oboli vezano uz razderinu bubnjića ili s bolesti-

ma koje su prethodno zahvatile nosnu šupljinu i ždrijelo. Upravo gornji dišni putovi često su uzro­ci bolesti srednjeg uha (osobito kod djece). Razne bolesti iz no­sne šupljine i ždrijela šire se kroz usnu trublju kojom su poveza­ni srednje, nos i ždrijelo. Upala bubnjišta jednaka je kataru sred­njeg uha jer su unutarnje šuplji­ne uha obložene sluznicom.

Liječenje
Sastav čaja:
• 50 g cvjetova kamilice
50 g listova bokvice
50 g crvotočine
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1/ 2 litre proključale vode stavi­ti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno, procijediti i upo­trebljavati, uho ispirati pomoću pumpice tako da se uklapa do 15 kapi svježe iscijeđena soka iz trave čuvarkuće (uvare). Poslije svega, u svako uho ukapati po 8 kapi maslinova ulja. Dnevno popiti 4 dl umjereno pri­premljenog čaja od kuniće, koji
se po želji, zasladiti medom. Što više jesti voća i povrća, a piti što više voćnih sokova.
60 g stucanih crvenih smreko-   ma dodavati bijeli luk.
Glavobolja zahvaća područje gornjeg dijela glave, između oka i zatiljka. Posljedica je duševnog ili tjelesnog oboljenja ili pore­mećaja. Uz glavobolju ponekad se javljaju mučnina, povraćanje, vrtoglavica, smetnje vida, šum u ušima i si.
Jačina boli je različita, od blage do veoma jake. Također se javlja kao simptom neke druge bolesti, kao što su povišeni krvni tlak, bolesti nosa, nosne šupljine i zuba. Isto tako, kratkovidnost ili dalekovidnost mogu biti uzro­kom glavobolje. Javlja se kod po­višene tjelesne temperature, te kod težih i lakših duševnih pore­mećaja. Vremenski može trajati kratko, nekoliko minuta, ali i ne­koliko sati i dani.

Liječenje
Sastav čaj (1):
• 80 g stucane bobe borovnice

vih boba
40 g listova dunje
40 g listova ga veza
30 g plućnjaka
30 g stucane crne smrekove bobe
20 g stabljike timijana

Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklo­pljeno 1 minutu. Kad se čaj ohladi, preliti ga u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dl prije i poslije jela. Poslije svakog napitaka uzeti po 1 srednju žlicu maslinova ulja.
Dnevno 2 puta, između obroka, piti po 2 dl umjereno pripremlje­nog čaja od žila ježevine. Jesti što više crvenog luka ( dnevno najmanje 2 glavice uz jelo). Jeli-
Bolesnik ne smije biti gladan. Zbog toga je potrebno da jede češće, ali zato manje obroke. Hranu pripremati na biljnom i maslinovom ulju sa što više zele­nog povrća i što manje soli. Jesti što više svježeg voća.

Sastav čaja (2):
50 g stabljike kuniće
50 g stabljike majčine dušice
40 g stabljike preslice
30 g stabljike dubčaca
30 g glogovih cvjetova
30 g konjogriza
20 g listova cvjetova ruže pe­njačice
20 g cvjetova i listova ljubice mirisne
20 g crvotočine
10 g stabljike ili korijena odo-Ijena
10 g listova i cvjetova mažurana

0 komentari: