Bolesti krvnih žila

04:09:00 Fb 0 Comments

 Bolesti krvnih žila


Arterioskleroza (zakrečenje žila kucavica)

Do oboljenja obično dolazi usli­jed upale stjenke krvnih žila, koja se može razviti na raznim mjesti­ma i granama glavne, velike žile kucavice i njezinim najsitnijim iz­dancima. Zdrave i normalne žile kucavice su veoma elastične, što omogućuje normalno cirkulira­nje krvi u ljudskom organizmu. Do upale na unutarnjoj strani stjenke žile kucavice dolazi dije­lom uslijed starosti, a djelomice uslijed bolesnih pojava. Upale prolaze razne stupnjeve od kojih je najvažniji i najteži zakrečenje. Općenito gledajući, zakrečenje žila možemo smatrati staračkom pojavom, koja može i ranije na­stupati.
Primjerice, na razvoj bolesti dje­luju uživanje nikotina i alkohola, spolna razuzdanost, razne zara­zne bolesti i si.

Liječenje
Sastav čaja:
40 g vrbove kore
40 g listova i cvjetova pčelinje ljubice
30 g imele
30 g listova i izdanaka maline
30 g listova kupine
30 g islandskoga lišaja

30 g stabljike timijana
20 g listova ribiza crvenog
20 g listova breze
20 g korijena koprive
20 g listova vinove loze

Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i zajedno smi­ješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava, ku­hati poklopljeno 1 minutu i hla­diti poklopljeno. Hladno procijediti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dl prije i po­slije jela. Poslije svih napitaka prije jela, uzimati srednju žlicu meda, a nakon napitaka posli­je jela, istu žlicu limunova soka. Bolesnici koji boluju od šećerne bolesti ne uzimaju med, nego u oba slučaja uzimati limunov sok, koji je potrebno za svaku priliku posebno ocijediti. Za vrijeme liječenja zabranjeno je pušiti cigarete, piti alkoholna pića, jesti zapržena jela, konzer­
virane prerađevine, slatkiše u većoj mjeri, zatim vršiti naporan rad i si.

Povišeni krvni tlak


Od te bolesti najčešće obolijeva­ju ljudi u dobi iznad 35 godina. Bolest je jako raširena u svijetu i u nas.
Povišeni krvni tlak pogoduje razvoju zakrečenja krvnih žila (arteriosklerozi) te drugim kom­plikacijama, lako izravan uzrok toj bolesti još uvijek nije poznat, neki su rizični činioci ustanov­ljeni jer se, vjerojatno, nalaze u uzročnoj vezi s bolešću. Dokazano je da tjelesno deblji ljudi lakše obolijevaju od te bo­lesti, zatim kava i alkohol tako­đer pogoduju njegovu razvoju. Pretpostavlja se da postoje i neke nasljedne sklonosti prema toj bolesti.
Bolest povišenog krvnog tlaka počinje postupno i neprimjetno. Prvi simptomi bolesti su nervo­za, glavobolja u zatiljnom dijelu glave, umor i si.

Liječenje
Sastav čaja:
30 g listova masline
30 g svile od kukuruza
30 g stabljike preslice
30 g konjogriza
30 g listova i cvjetova matičnja­ka
30 g cvjetova gloga
30 g imele bijele
30 g listova divlje nane
20 g vrbove kore (uzrasta vrbe od 3 do 4 godine)
20 g listova kupine (starije)
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. I 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklo­pljeno 1 minutu. Ohladiti i pro­cijediti u bocu. Piti 6 dl dnevno, u jednakim vremenskim razma­cima, neovisno o obrocima jela. Hranu pripremati na biljnom ulju, sa što više povrća, bez zapr-živanja i jako raskuhanu.

Sniženi krvni tlak

Pod tom bolesti podrazumijeva se stanje arterijskog krvnog tlaka ispod redovitog stanja. Kao do­nja granica redovitog stanja dija-stoličkog tlaka za odrasle uzima se oko 70 mm Hg. U djece su te granice često niže. Bolesnici koji boluju od te bolesti u većini slu­čajeva imaju simptome omaglice i opće slabosti.

Liječenje
Sastav čaja:
40 g stabljike dubčaca
40 g stabljike preslice
40 g kuniće (što više cvjetova)
40 g listova i cvjetova kanta rije ženske
30 g listova i cvjetova vrijeska -plavog cvijeta
30 g stabljike timijana
20 g korijena bijeloga sljeza
20 g listova kadulje
20 g stabljike peršina
20 g stabljike ive trave
Pripremanje i primjena čaja:
U 1 litru proključale vode staviti 10 g usitnjene mješavine trava. Kuhati poklopljeno 1 minutu i hladiti poklopljeno. Hladna čaj procijediti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dl prije i poslije jela. Osim toga, pije se 1 dl u 10 i 16 sati. Poslije svih napitaka prije jela, uzima se jedaća žlica rafi­niranoga maslinova ulja, a po­slije napitaka nakon jela, uzima se 1 jušna žlica naribanih kiselih jabuka, jedan dan, zaslađenih medom, a drugi dan šećerom. Režim ishrane kod liječenja ove bolesti je bez ograničenja, no ne treba pretjerivati u duhanu, kavi i alkoholu. Jedino nije dopušte­no uzimati hranu s puno soli.

0 komentari: