Bolesti kostiju i zglobova

04:54:00 Fb 1 Comments

 Bolesti kostiju i zglobovaUpala kosti
Bolest počinje visokom grozni­com i jakim bolovima u kostima koje oteknu. Težina bolesti zavisi o tome, gnoji li se koštana moždi-

na ili ne. U laganom obliku nema gnojenja ni komplikacija. Stvar postaje veoma opasnom ako se upala proširi na krajeve kostiju, jer rast dugih kostiju (cjevastih kostiju) ovisi upravo od tih kraj­njih dijelova. Od upale krajnji di­jelovi propadaju i zbog toga kosti više ne mogu rasti, postaju kraće ili zakržljaju. Što je bolesnik mla­đi to ga bolest teže pogađa, jer mu kosti još nisu izrasle.

Liječenje
Sastav čaja:
40 g stabljike preslice poljske
40 g listova lepuha
40 g listova gaveza
40 g brezove kore
20 g listova i cvjetova ružma­rina
10 g listova kadulje

Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode stavi­ti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1 minutu. Hladan čaj procijediti u bocu i držati na hladnom i tamnom mjestu. Piti 2 puta dnevno po 1 dl prije i po­slije jela. Poslije svih napitaka je­dan dan uzeti srednju žlicu ma­slinova ulja, a drugi dan, 1 žlicu ribljeg ulja, i tako naizmjenično do kraja liječenja. Svaki dan obo­ljeli dio kupati u uvarku od trina. Kupanje u kadi traje 15 minuta. Poslije toga oboljeli dio lagano masirati 15 minutqa mješavi­nom jednakih količina domaćeg vinskog octa i vode. Kad se po­suši lagano namazati maslino­vim uljem, a zatim umotati u pa­mučnu krpu i mirovati. Svaki dan obavezno vršiti vježbe nogama i rukama u trajanju od 10 minuta, i to ležeći na leđima.
Iskrivljena (zgrnljena) kraljšnica
Uz prirodnu iskrivljenost kralješ­nice postoji i patološka iskriv­ljenost koje je uzrok u nekoj od bolesti kralješnjaka, kao što su rahitis, tuberkuloza, slabljenje mišića i si.

Liječenje
Osnovni preduvjeti u liječenju ovih bolesti: ležati na tvrdoj po­stelji od dasaka, bez jastuka, ili u drvenom koritu čime se kra­lješnica nalazi u prirodnom po-
Narodno zdravlje

•* Liječenje
U liječenju ove bolesti razlikuju se blaži i teži oblik. U oba slučaja za preventivno liječenje pije se 3 puta dnevno u vrijeme jela po 1 dl umjereno pripremljenog čaja od listova koprive i plućnjaka. Čaj se priprema tako da se u 1 litru proključale vode stavi 5 g mješa­vine trava i kuha poklopljeno 1 minutu, a zatim hladi pokloplje­no. Hladni čaj procijediti u bocu i čvrsto začepiti.

Liječenje blažeg oblika bolesti

Sastav čaja:
40 g vrbove kore
40 g listova i cvjetova kuniće
40 g listova divlje nane
40 g stabljike dubčaca
30 g listova vinove loze
30 g listova gaveza
30 g hrastove kore (donje bijele)
30 g listova i cvjetova vrijeska -plavog cvijeta
20 g stabljike ive trave
20 g stabljike (više listova) celera

20 g stabljike timijana
20 g listova kadulje
20 g stabljike preslice

Pripremanje i primjena čaja:
U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine, kuhati pokloplje­no 1 minutu i hladiti poklopljeno. Hladni čaj uliti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dl prije jela i po 1 dl poslije jela. Isti čaj uzimati izme­đu obroka, oko 10 sati i 16 sati-po 1/ 2 dl. Poslije napitka uzetog prije jela uzimat' po 1 jušnu žli­cu rafiniranog maslinovog ulja sa 5 do 6 kapi limunovog soka. Ukoliko se ne može dobiti rafini-

rano, može se koristiti i domaće maslinovo ulje, samo pod uvje­tom da nije staro u kiselo. Po­slije napitka uzetog poslije jela, uzimati po 1 jušnu žlicu mladog masla, meda i svježe iscijeđena limunova soka. Ishrana treba biti što bolja i jače kalorična. Je­sti što više raskuhano povrće sa suhim i svježim mesom te jetra i slezenu pripremljenu na žaru. Obavezno uzimati juhu s dosta povrća u kojoj treba biti celera u luka, prženoga na ploči od šted­njaka. Ako se jetra i slezena ne mogu pripremiti na žaru, onda je dobro i na ulju (nikako na masti). Potrebno je što više kretati se na čistom zraku te vršiti umjereno težak fizički rad i tjelesne vježbe. Izbjegavati pušenje.

Liječenje težeg oblika bolesti
Sastav čaja:
40 g vrbove kore
40 g cvjetova i listova kuniće
40 g stabljike dubčaca


    7ml    »Ti    ïïï        ravli          
   

ložaju. Ležaj podesiti tako da se izbjegne stvaranje rana od dužeg ležanja. Svaki drugi dan kičmu istrljati mješavinom jednakih ko­ličina rakije lozovače ili šljivovice te lovorova ili maslinova ulja. Umjesto vode piti čaj od mješa­vine trava:
20 g kuniće
20 g listova pitome loze
20 g listova gaveza
10 g korijena koprive
10 g stabljike i listova gladišike
5 g korijena iđirota
5 g vilina sita
5 g petoprste steže


Pripremanje čaja:
U 1/ 2 litre proključa­le vode staviti 2 1/ 2 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1 minutu. Hladan čaj procijediti u bocu i držati začepljeno na sobnoj temperaturi. Jesti kruh od mješavine jednakih količina pšenič­nog raženog i kukuru­znog brašna.

Ulog ili giht [arthritis urica]
Koštano oboljenje koje nastaje kao posljedica poremećaja u raz­mjeni tvari (metabolizmu). Prvi znak bolesti je iznenadna bol u zglobu. Bol je jaka. To se doga­đa uglavnom noću ili ujutro, na­kon ustajanja. Kod prvog napada redovito boli samo jedan zglob i to gotovo uvijek zglob nožnog palca. Međutim, poslije može biti zahvaćen svaki zglob koljena, lakta ili šake. Oboljeli zglob na kratko vrijeme jako otekne, pocrveni i topao je. Čak i dodir laganog pokrivača izaziva bol. Prvi napad pro­lazi za desetak dana, čak i ako se ne liječi iako otekli-na i osjećaj mogu i dulje potrajati. Kad se sve smiri, bolesnik se osjeća potpu­no zdravim. Oboljeli zglob je bezbolan i pokretljiv sve do novog napada do kojega dolazi za nekoliko mjeseci ili go­dina. Čest je slučaj da bolesnici izmokre pijesak ili sitne kamen­ce, što može biti prvi znak da bo­luju od gihta.

Liječenje
Sastav čaja:
60 g vrbove kore
60 g listova hrasta
40 g stabljike majčine dušice
40 g stabljike kilavice
30 g listova i cvjetova kantarije muške
20 g stabljike konjogriza
20 g ive trave bez žila
10 g korijena koprive 10 g listova pelina

Pripremanje i primjena čaja: Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklo­pljeno na laganoj vatri 2 minute. Kad se čaj ohladi, procijediti ga u drugu posudu i dodati mu 2 juš­ne žlice meda i 2 jušne žlice svje-žeg limunovog soka. Piti 3 puta dnevno po 1 dl prije i poslije jela, a preostali dio između obroka. Umjesto vode piti čaj od mješa­vine slijedećih trava:
40 g samljevene šipurike
40 g listova medvjeđeg grožđa
30 g stabljike morača
20 g korijena slatke paprati
20 g stabljike majčine dušice
10 g stabljike preslice

Pripremanje i primjena čaja:
Trave isjeći i smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode na­močiti 12 sati i 5 g mješavine trava, a zatim kuhati pokloplje--*
no 1 minutu. Kad se čaj ohladi, procijediti ga u bocu i piti prema potrebi, umjesto vode.

Akutna upala zglobova

Pojavljuje se najčešće kod re­umatizma zglobova. I vanjski udarci, primjerice, udarac ili pad, mogu izazvati akutnu upalu zglo­bova. U nekim se slučajevima, ipak, teško utvrdit uzrok bolesti. Upala se očituje brzim izljevom tekućine što nastaje u zglobnoj sluznici (izljeva se u zglobnu čaši­cu). Tekućina je vodena i gnojna. Uglavnom je gnojna, a gnoj je proizvod promijene tvari. Bolest najviše napada zglob koljena. Kod vodene upale zglob je oteče­na i vruća te jako boli. Opipamo li ga rukom, osjetit ćemo gibanje tekućine. Svaki i najmanji dodir uzrokuje veliku bol. Groznica se ne pojavljuje. U većini slučajeva bolest prolazi bez vidnih poslje­dica, ali ponekad postaje i kro­nična.

Liječenje
Sastav čaja (1):
30 g stabljike majčine dušice
30 g stabljike puzave pirevine
30 g korijena slatke paprati
30 g borovih iglica
30 g stabljike dubčaca
20 g vrbove kore

Sastav čaja (2):
40 g pirevine žila
40 g cvjetova i listova kuniće
20 g timijana
20 g stabljike ive trave
20 g stabljike dubčaca
20 g vrijeska
20 g korijena odoljena
10 g stucane smrekove bobe (crne ili crvene)
10 g stabljike kilavice
10 g listova pelina
Pripremanje i primjena čajeva:
Svaki čaj pripremati i piti zaseb­no. Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode namočiti u trajanju od 12 sati 10 g mješavine trava. Nakon toga staviti na laganu vatru da provri i kuhati 1 minutu poklo­pljeno.
Kad se čaj ohladi, procijediti ga u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dl prije i poslije jela. Preosta­lu količinu od 4 dl popiti između obroka, umjesto vode. U 1 litru domače rakije lozovače namočiti u trajanju od 24 sata 40 g bosi-oka (meslidana) i 20 g vrijeska. Čvrsto začepiti posudu. U to­ploj prostoriji namazati bolesne zglobove mlakom tekućinom i odmah umotati pamučnim kr­pama da se posuši. Nakon toga bolesna mjesta namazati mješa­vinom maslinova ulja i malo vin­skoga octa, te utopliti zglobove. Vrijeme provoditi mirujući u pro-vjetrenoj i sunčanoj prostoriji.

1 komentar:

  1. Da li kod bolesti zglobova, tj. gihta moram biti na dijeti te trebam li se pridržavati nekog posebnog režima prehrane, i moram li izbjegavati pojedinu hranu. Pomogle su mi informacije na ovom portalu, pa ako nekome jos treba pomoć evo link. prehrana kod gihta

    OdgovoriIzbriši