Bolesti jednjaka

04:15:00 Fb 0 Comments

Bolesti jednjaka

Psihičke smetnje kod putanja, grč jednjaka

Od mnogih duševnih bolesti, posebice od neurotskih smetnji (histerije i neurastenije) javljaju se poteškoće u gutanju, što se očituju stezanjem i grčevitim bo­lovima. Pojavi li se grč u gornjem dijelu jednjaka, hrana se izbacuje odmah, no ukoliko mu je sjedište u dubljem dijelu jednjaka, hrana se izbacuje vremenski kasnije i teže. Tekućine se gutaju uglav­nom bez poteškoća. Grč može potrajati nekoliko sati, i duže.
Liječenje
Sastav čaja:
30 g korijena pirevine
30 g stabljike majčine dušice
20 g listova kadulje
20 g listova pelina
20 g listova i cvjetova kuniće
20 g listova čiča ka
10 g stucanoga lanenog sjemena


Pripremanje i primjena čaja:
Trave usitniti i smiješati te u 2 li­tre proključale vode staviti 15 g mješavine da kuha poklopljeno 11/2 minutu. Kad se čaj ohladi, preliti ga u bocu. Čaju dodati 3 jušne žlice meda, po mogućnosti jednoličnog, i sok od 1/2 iscije­
đena limuna. Piti 3 puta dnevno uz obroke po 1 dl, zatim, u jed­nakim vremenskim razmacima piti 8 puta dnevno po 1/ 2 dl čaja između obroka. U hrani obave­zno uzimat dnevno do 6 jušnih žlica maslinova ulja. Preporuča se jesti dosta kuhanoga voća. Za vrijeme liječenja potrebno je utopliti vrat, po mogućnosti, pamučnom krpom, do polovice grudnog koša. Cijeli taj dio uju­tro i uvečer izmasirati mlakom rakijom lozovačom, posušiti to­plim ručnikom te površinski tan­ko namazati i dobro utrljati ma­slinovim uljem.
Upala jednjaka [oesophagitis]

U većini slučajeva bolest nasta­je od uzročnika koji uzrokuju i druge upale sluznica, a ponekad nastaju ozljedama od krutih di­jelova hrane, opekotina, vrućih jela i pića i si. kod upale jednjaka sluznica se zacrveni i otekne, a čest je slučaj da se ospe čirastim ranama.
Tada nastaju bolovi i poteš­koće pri gutanju, zatim bolovi među lopaticama, a u težim slučajevima pojavljuje se osje­ćaj, kao da se jelo zaustavilo u jednjaku.

Liječenje
Sastav čaja:
40 g stabljike majčine dušice
40 g listova kadulje
40 g konjogriza
40 g listova planinskog pelina
40 g stabljike odoljena
40 g stabljike podbjela
40 g korijena bijeloga sljeza

Pripremanje i primjena čaja:
Čaj se priprema na isti način kao i kod grča jednjaka.

0 komentari: