Bolesti crijeva

04:21:00 Fb 0 Comments


Bolesti crijeva

Hemoroidi
Šuljevi ili hemoroidi prava su na­past za ljude, posebno za muš­karce srednje dobi. Bolest se očituje u obliku čvorića na pro­širenim venama na izlasku debe­loga crijeva, tj. u analnom otvo­ru. Postoje unutrašnji i vanjski čvorići. Oni su mekani i bezbolni sve dok se ne upale. U većini slu­čajeva bolest nastaje pogrešnim načinom življenja i lošom ishra­nom. Bolest pogađa ljude koji uglavnom sjede i malo se kreću, a jedu malo voća i povrća.

Liječenje
Sastav čaja:
40 g stabljike zlatice s kamena
40 g cvjetova i listova petrovca velikog
40 g hrastove kore (donje bi­jele)
40 g listova i cvjetova vrijeska -plavoga cvijeta
20 g listova bršljana
20 g stabljike ive trave

Pripremanje i primjena čaja:
Trave usitniti i smiješati. I 1 li­tru proključale vode staviti 10 g mješavine, kuhati poklopljeno 1 minutu i ohladiti poklopljeno. Hladan čaj preliti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dl prije i 1 /2 dl poslije jela. Poslije napitaka prije jela, uzima se srednja žlica meda, a poslije napitaka nakon jela, uzima se srednja žlica rafi­niranog ili filtriranog maslinovog ulja. Poslije napitaka koji se uzi­maju između jela, ne uzima se ništa. Hranu pripremati na obič­nom biljnom ulju, jako raskuhati (sa što više raskuhanog zelja), ne zaprživati - ulje se ulijeva u voduOboljenje žlijezde prostate

Prostata je muška spolna žli­jezda s vanjskom sekrecijom. Nalazi se ispod mokraćnog mje­hura, ispred rektuma, krajnjeg dijela debelog crijeva. Kroz pro­statu prolazi mokraćna cijev. U mlađim godinama prostata uglavnom obolijeva od akutne i kronične upale, uzrokovane ka-pavcem (gonorejom). U šestom desetljeću života prostata se po­stupno povećava (hipertrofija ili adenom) što stvara poteškoće kad se mokri i vrši intimni snošaj. Akutna upala žlijezde prostate javlja se uz bolove, oteklinu, če­sto mokrenje i povišenu tempe­raturu. Kronična upala prostate (kronični prostatitis) javlja se bez
Liječenje
Za sva oboljenja prostate, (isklju-čivši maligna oboljenja), koristi se sljedeći lijek. Sastav čaj:
70 g alpske ruže
40 g cvjetova i listova kuniće
40 g nastrugane hrastove kore (što mlađe)
30 g mladih hrastovih listova
20 g listova pelina planinskoga
20 g šparoge
U nedostatku alpske ruže može se koristiti poludivlja ruža penja­čica, s time da se uzima dvostru­ka količina. Dakle: 140 g cvjetova stabljike i listova. Šparogu ubrati prije nego što se oblikuju igliča­sti dijelovi.

Pripremanje i primjena čaja:
Trave usitniti i smiješati. U 1/ 2 litru hladne vode preko noći namočiti 10 mješavine trava.
Ujutro kuhati na tihoj vatri, da ključa poklopljeno 2 minute. Na­kon što se čaj ohladi, procijediti ga u tamnu bocu i piti umjesto vode prije i poslije jela. Dnevno popiti svu pripremljenu količinu čaja. Ako se ne popije u jedan dan, preostali količinu popiti sli­jedeći dan. Svaki dan u hranu je potrebno stavljati 3 puta po 1 jušnu žlicu maslinova ulja. Kad se liječi prostata valja gledati da stolica bude što mekanija te da ne dolazi do upala mjehura, mokraćnih putova i bubrega. Kri­ža masirati rakijom lozovačom (jačine 40 vol. %) pomiješanu s ilovačom. Glinu vaditi što dublje iz zemlje, da bude što zelenija. U 1 litru rakije stavlja se 80 do 100 g gline koja se mora rastvoriti. Nakon što se izmasiraju, križa se suše trljanjem rukama. Zatim se namazu maslinovim uljem koje se utrlja. Nakon toga odjenuti se jako toplo.

0 komentari: