Bolesti bubrega i mokraćnih kanala

04:25:00 Fb 0 Comments

Bolesti bubrega i mokraćnih kanala
 
Akutna upala bubrega

Bolest se najčešće pojavljuje u djetinjstvu i u mlađih osoba. Sta­nje osobe ne obolijevaju često. Akutnoj upali bubrega gotovo re­dovito prethodi upala ždrijela ili upala krajnika, tj. angina. Akutna upala bubrega raspoznaje se po otečenim vjeđama i gležnjevi­ma. Mokraća je mutna i tamna, a nekad i krvava. Bolesnik osjeća podmuklu bol u predjelu bubre­ga, koja se širi prema mjehuru.
Uz to se osjeća umornim te gubi tek. Kasnije se javlja žestoka gla­vobolja. U slučaju težeg oblika oboljenja dolazi do oticanja ci­jeloga tijela. Uz to se pojavljuje mučnina i poremećaj vida, teško se diše i povraća.
Liječenje
Sastav čaja za lakši oblik bolesti:
40 g svile od kukuruza 40 g sta­bljike preslice
40 g stabljike rusomače
40 g listova nane pitome
40 g listova i cvjetova kantarije ženske

40 g stabljike timijana
40 g stucane smrekove crne bobe
20 g listova celera
20 g listova bokvice muške

Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine i kuhati poklopljeno 11/2 minutu. Kad se čaj ohladi, procijedi se u tamnu bocu, zače­pi i drži na tamnom mjestu. Pije se 3 puta dnevno po 1 dl prije jela te između obroka, svakih 2 sata po 1/ 2 dl. Poslije napitaka
koji se uzimaju prije jela, pojesti 1 jušnu žlicu rafiniranog masli­novog ulja, a poslije drugih napi­taka uzima se srednja žlica meda s nekoliko kapi ocijeđena limu­novog soka. Za vrijeme liječenja zabranjeno je: meso i mesne prerađevine, slano jelo, alkohol i veće količine slastica, crna kava i si.

Sastav čaja za teži oblik:
40 g koprive
40 g stucane smrekove crne bobe

40 g svile od kukuruza
40 g stabljike preslice
30 g stabljike timijana
30 g stabljike majčine dušice
30 g stabljike nane divlje
30 g korijena bijeloga sljeza
30 g listova peršina
20 g stabljike kilavice

Pripremanje i primjena čaja:
Pripremanje čaja, način upotre­be i sve druge upute iste su kao i kod lakšeg oblika akutne upale bubrega, s time što se u ovom slučaju uzima lagani čaj od mje­šavine jednakih količina majčine dušice i glogova cvijeta. Ne uzi­mati suvišne tekućine.

Kronična upala bubrega

Bolest nastupa kao posljedica neizliječene i zapuštene akut­ne upale bubrega. Dakle, svakoj kroničkoj upali bubrega prethodi akutna upala bubrega. Najuče­staliji i najraniji znak bolesti je često mokrenje noću, koje prekida san. Bolesnici su blijedožute boje, a tuže se na pomnjkanje teka i umor.
U mokraći se nalazi krv, pojavlju­ju se jake glavobolje, krvni tlak obično poraste. Nakon nekoliko godina bolesti, pojavljuje se jako oticanje kao znak znatnog sla­bljenja bubrega.

Liječenje
Sastav čaja:
50 g pirevine (podzemni dio)
50 g stabljike preslice
40 g listova i cvjetova krunice
40 g stucane smrekove crne bobe
30 g stucana ploda šipurike
30 g stabljike timijana
30 g stabljike majčine dušice
30 g listova bokvice muške
30 g lanenog sjemena
30 g listova gaveza
20 g korijena odoljena

Pripremanje i primjena čaja:
Sve je isto kao i kod liječenja akutne upale bubrega, s time što se umjesto vode pije laga­ni čaj pripremljen od mješavine jednakih količina kuniće, kilavi-ce, medvjeđeg grožđa i preslice. Bolesnici ga moraju zasladiti me-

dom, ukoliko ne boluju od šećer-    • 10 g listova celera
ne bolesti. Piti hladan čaj s malo    • 10 g stabljike timijana
limunova soka. Ujutro i uvečer
mlakom rakijom lozovačom na-    Pripremanje i primjena čaja:
mazati leđa, križa i slabine, jako    Trave oprati u hladnoj vodi i na
utrljati da se posuši. Poslije toga    čistom platnu posušiti. Zatim
lanenu ili pamučnu krpu natopiti    ih usitniti i stucati u stupi (ava-
maslinovim uljem i obložiti raki-    nu). Stucanoj masi dodati 250 g
jom namazana mjesta, te urno-    svježeg soka kisele jabuke, sve
tati suhom lanenom ili pamuč-    pomiješati i kroz trostruku pro-
nom krpom.    zirnu tkaninu (gazu) stiskanjem
iscijediti u emajliranu posudu.
3 recepture za sve oblike bolesti bubrega
Sastav čaja (1)
20 g listova bokvice muške
20 g listova bokvice ženske
20 g listova i cvjetova kuniće
10 g stabljike majčine dušice
10 g listova peršina
narodno zdravlje
-» Iscijeđenom soku dodati 500 g prirodnog meda i dobro umije­šati. Posudu jako zatvoriti i dr­žati na hladnom mjestu. Uzimati 8 puta dnevno po 1 jušnu žlicu mješavine sa 1/2 dl prokuhane i ohlađene vode.

Sastav čaja (2)
20 g listova i cvjetova kuniće
20 g kantarije muške (nešto više cvjetova)
20 g listova nane pitome
20 g timijana (nešto više cvje­tova)

20 g stabljike bijele gorčice
20 g korijena i žila gaveza Pripremanje čaja i primjena kao u prethodne recepture.

Sastav soka:
1/ 2 dl soka cikle
1/ 2 dl soka rotkve
1/ 2 dl soka kisele jabuke
1/ 2 dl soka kupusa

Pripremanje i primjena soka:
Mješavini soka dodati 1/2 kg pri­rodnog meda. Sve pomiješati, jako začepiti i držati na hladnom i tamnom mjestu. U jednakim vremenskim razmacima uzima se 12 puta dnevno po 1 jušna žlica sa 1/2 dl umjereno pripre­mljenog čaja od mješavine jed­nakih količina majčine dušice i pirevine. Druge upute kao u prethodnim recepturama.

Upala mokraćnog mjehura

U gotovo 80 posto slučajeva uzročnik upale mokraćnog mje-


hura su koli-bacili što se nalaze u debelom crijevu, gdje razgra­đuju hranu. U debelom crije­vu koli-bacili su korisni, no kad prodru u mokraćne kanale i mokraćni mjehur, izazivaju teš­ke upale. U normalnim je prili­kama mokraćni mjehur otporan na zarazu izvana. Izlučivanjem mokraće mjehur se ispire od prispjelih bakterija. Do zastoja u izlučivanju mokraće može doći uslijed suženja odvodne mo­kraćne cijevi, što nastaje poslije raznih upala ili zbog tumora na mjehuru., u starijih muškaraca do zastoja mokraće dolazi pove­ćanjem žlijezde prostate. Upala mokraćnog mjehura više pogađa žene nego muškarce, zbog toga što je mokraćna cijev, kroz koju prodiru bakterije, u žena mnogo kraća. Kad nastupi bolest, naj­veće su poteškoće u mokrenju. Bolesnik ima stalnu potrebu da mokri, a mokraću teško ispušta.

Liječenje
Sastav čaja;
60 g stabljike preslice
60 g stucanoga ploda šipurike
50 g listova i cvjetova kuniće
20 g hrastovih listova
10 g stabljike majčine dušice

Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati po­klopljeno 1 1/2 minutu. Ohladiti poklopljeno i procijediti u bocu, jako začepiti i držati na hladnom
tamnom mjestu. Piti svakih 1/
sata po 1/ 2 dl čaja. Osim toga čaja, za vrijeme liječenja 3 puta dnevno prije jela piti 1/ 2 dl bijelo­ga ne suviše jakog vina u kojemu je kuhan bijeli luk. Taj se napitak pri­prema tako da se 250 g neoguljenih česana bijeloga luka kuha u 1 litri dobroga bijeloga vina 30 minu­ta (poklopljeno i na tihoj vatri). Kad se ohladi, napitak procijediti u tamnu bocu, jako začepiti i dr­žati na sobnoj temperaturi. Raki­jom lozovačom potrebno je jako masirati slabine i područje ispod pupka, utrljati da rakija ishlapi i, naposljetku previti lanenom ili pamučnom krpom. Koristiti što više povrća.

0 komentari: