Vanilija

05:02:00 Fb 0 Comments


 Vanilija
Vanilija se koristi u tolikoj mjeri da je postala omiIjeni začin za slatkiše, alkoholna i bezalkoholna pića i umake. Vanilija je tropska orhideja penjačica,zelene mesnate stabljike, čije korijenje se pruža po okolnim stablima kao parazit. Cvjetovi vanilije,
žute i narančaste boje, rastu u skupinama. Svakise dan, tijekom dva mjeseca cvatnje u godini, otvara jedan cvijet koji živi samo jedan dan. Budućida je biljka tropskih krajeva, ne može se uzgojiti u područjima umjerene klime. Vanilin, kristalna tvar,
izolirana je 1858. godine, lako ponekad aroma koja se dobije takvim industrijskim procesima mo
že površno nalikovati ekstraktu vanilije, ipak joj nedostaje suptilna nijansa okusa i može biti izrazito gorka. Bogatog okusa i intenzivno aromatična, vanilija ima specifič­nu aromu sama po sebi. No ona može obogatiti mnoga slatka jela, poput kolača, krema, suflea, sladoleda, ali i pića - alkoholne kremaste likere ili mliječne napitke. Njome se mogu pojačavati okusi raznih umaka i preljeva, međutim nedvojbeno se najviše koristi kombinirana s čokoladom u proizvodnji slatkih delikatesa.
 
❖ PRIPRAVAK: uzeti 1/ 3  štapića vanilije, 2,5 dl vode i 1 žličicu šećera ili meda. Vaniliju usitniti, preliti kipućom vodom te pokriveno ostaviti da od­stoji 10-15 minuta. Teku­ćinu procijediti, zasladiti šećerom ili medom te uzimati 2 puta na dan.

0 komentari: