Đumbir
Đumbir
Egzotičnoga i lako pamtljivog
naziva, đumbir
se uzgaja stoljećima i odavno rabi pri kuhanju, ali i u medicinske
svrhe. U Europu je došao još u 9. stoljeću i jedan je od najstarijih neeuropskih začina poznat u
zapadnoeuropskim zemljama. Za razliku od većine začin-skih biljaka kod kojih
su najaromatičniji dijelovi oni iznad zemlje, poput listova,
cvjetova ili kore, kod đumbira je tajna arome skrivena ispod zemlje, a iako
se najčešće taj dio đumbira naziva korijenom,
zapravo se radi o lukovici. Kaže se da je ovaj začin "prijatelj
kuhara" stoga što pojačava umake i ublažava masnoću mesa. Zapravo su mogućnosti za uporabu đumbira neograničene, jer se izvrsno slaže sa češnjakom i citrusima, s
laganim mesom poput piletine kao i s masnim mesom, povrćem, vinom, sirevima, juhama i umacima. Može se koristiti pri spravljanju slatkih i slanih jela, a odlično se miješa i s bezalkoholnim
ili blago alkoholnim pićima. Nepisano je
pravilo da se mladi đu-mbir samo oguli i
nasjecka, a onaj stariji, koji je više vlaknast - nariba.
Ljekovitost đumbira je u tome da se
koristi kao lijek za suho grlo, prehladu, proba-vne tegobe, mučninu, vrtoglavicu i migrenu. Može pripremiti i kao
topli čaj:
❖ PRIPRAVAK: đumbir operite i ogulite te naribajte na tanke komadiće - trebat će vam 1 žličica za 1 šalicu čaja - prelijte s 2 dl
kipuće vode, pričekajte 5 minuta, zatim procijedite i odvojite đumbir od čaja. Po želji dodajte limun i med.
0 komentari: