Đumbir

12:58:00 Fb 0 Comments

Đumbir

Egzotičnoga i lako pamtljivog naziva, đumbir se uzgaja stoljećima i odavno rabi pri kuhanju, ali i u medicinske svr­he. U Europu je došao još u 9. stoljeću i jedan je od najstarijih neeuropskih začina poznat u zapadnoeuropskim zemljama. Za razliku od većine začin-skih biljaka kod kojih su najaromatičniji dijelovi oni iznad zemlje, poput listova, cvjetova ili kore, kod đumbira je tajna arome skrivena ispod zemlje, a iako se najčešće taj dio đumbira naziva korije­nom, zapravo se radi o lukovici. Kaže se da je ovaj začin "prijatelj kuhara" stoga što pojačava umake i ublažava masnoću mesa. Zapravo su mogućno­sti za uporabu đumbira neograničene, jer se izvrsno slaže sa češnjakom i citrusima, s laganim mesom poput piletine kao i s masnim mesom, povrćem, vinom, sirevima, juhama i umacima. Može se koristiti pri spravljanju slatkih i slanih jela, a odlično se miješa i s bezalkoholnim ili blago alkoholnim pići­ma. Nepisano je pravilo da se mladi đu-mbir samo oguli i nasjecka, a onaj sta­riji, koji je više vlaknast - nariba. Ljeko­vitost đumbira je u tome da se koristi kao lijek za suho grlo, prehladu, proba-vne tegobe, mučninu, vrtoglavicu i mig­renu. Može pripremiti i kao topli čaj:
❖ PRIPRAVAK: đumbir operite i ogulite te naribajte na tanke koma­diće - trebat će vam 1 žličica za 1 šalicu čaja - prelijte s 2 dl kipuće vode, pričekajte 5 minuta, zatim procijedite i odvojite đumbir od ča­ja. Po želji dodajte limun i med.

0 komentari: