Srčana aritmija

09:57:00 Fb 0 Comments


Srčana aritmija
 
Aritmije su mnogo ozbiljnije od obič­nog lupanja srca, stanja u kojem se čini da srce preskače otkucaj ili dva. Lupanje srca često je neznatno i nestaje samo od sebe, ali kod srčanih aritmija nije tako, jer one se često ne normaliziraju same od sebe i mogu dovesti do snažnog srčanog napada.Aritmije se često dijagno­sticiraju kod ljudi starijih od 50 godina, ali to ne znači da ih nemaju i mlade osobe. Svoju standardnu terapiju možete nadopu­niti prirodnim sredstvima kao što su glog, koenzim QI0 i magnezij. Srčana aritmija jednostavno znači nepra­vilan, previše brz ili previše spor ritam sr­čanih otkucaja. Kad vam srce kuca previše brzo - više od 100 otkucaja u minuti - takvo se stanje naziva tahikardija.A kad kuca previše sporo - ispod 60 otkucaja u minuti - tada bolujete od bradikardije. Aritmije se nazivaju i prema dijelu srca koji zahva­ćaju. Atrijalne aritmije srčanih pretkomora predstavljaju poremećaj sposobnosti srca da pumpa krv iz gornjih pretkomora, što za posljedicu ima "nakupljanje" krvi. U toj krvi koja se duže zadržava u srcu mogu nastati krvni ugrušci, koji mogu izazvati srčani ili moždani udar.Ventrikularne aritmije, koje zahvaćaju veću, nižu srčanu komoru, mogu dovesti do stanja zvanog ventrikularna fi-brilacija, kad komore lagano trepere, umje­sto normalnog snažnog grčenja.Ventriku­larna fibrilacija najčešći je uzročnik smrtnih slučajeva kao posljedice srčanih udara.

 
PRIRODNI PUT
Ljekovita biljka glog tradicionalni je tonik za srce.A za koenzim Q10 i magnezij više je studija pokazalo kako pomažu u održavanju srčane funkcije. Pored lje­kovitog bilja, sprječavanju nastanka i liječenju srčane aritmije pomaže i zdravi način života. Evo nekoliko osnovnih pravila za bolje otkucaje vašeg srca.
✓"Jedite nemasnu hranu.
✓* Redovito se bavite tjelovježbom.
   Nemojte pušiti.
   Izbjegavajte stres.
Obratite pažnju na krvni tlak i razinu kolesterola.

 
Zelena ljekarna za srčanu aritmiju
Srčana aritmija je ozbiljna bolest koju obvezno treba liječiti liječnik specijalist,te oba­vezno morate piti lijekove koje vam je on propisao. Ali, u dogovoru s njime - a danas sve više liječnika podržava upotrebu biljnih lijekova - kušajte i biljna sredstva.
 Angelika (Angelica archangelica). Ova biljka sadrži najmanje 14 sastojaka koji pomažu kod srčane aritmije, a za jedan od njih se tvrdi kako je jednako učinkovit kao i verapamil (Calan, Isoptin), popularni knlcijev blokator kanala. Napitak od angclikc: U sokovnik stavite nngeliku, mrkvu, celer, koromač, češnjak i pastrnak. Možete dodati i malo  vode i začina, kako bi napitak bio pitkiji. Uz velike količine mrkve i češnjaka, napitak je uistinu ukusan. Pijte jednu do dvije čaše od dva i po decilitra. Celer sadrži kalcijeve blokatore, dok ostali biljni sastojci (fitosastojci), poput apigenina,apijina, magnezija i kalija, pomažu u sprječavanju i liječenju aritmija, a drugi sastojci reguliraju krvni tlak i razinu kolesterola u krvi. Češnjak je i jak protuaritmijski agens.
 
Žutika (Berberis vulgaris). Žutika jc najpoznatija kao biljni antibiotik, jer sa­drži berberin koji pomaže i u sprječavanju pojave i liječenju ventrikularnih aritmija. Najbolji način upotrebe ove biljke jest kupovina standardiziranog biljnog ekstrakta u nekoj prodavaonici zdrave hrane. Slijedite priložene upute. No, možete pripraviti i čaj od jedne ili dvije žličice osušene biljke na jednu šalicu uzavrele vode.

 Glog (Cratageus, različite vrste). Glog je vjekovni tonik za srce, čiju su tra­dicionalnu upotrebu potvrdila i suvremena istraživanja. Mnoge studije pokazuju kako on pomaže u sprječavanju srčanih tegoba, blago jačajući srčani mišić, poboljšavajući protok krvi kroz srce i smanjujuć e i u trošenju manje energije u pumpanju krvi. Liječnici naturopati preporučuju upotrebu njegovih standardiziranih ekstrakta.Važno je o kakvoj se vrsti ekstrakta radi i stoga ćemo ovdje navesti neke pojedinosti
kojima se možete posavjetovati sa svojim liječnikom, kako biste se uvjerili u to da uzimate pravi biljni lijek, ako vam to liječnik dozvoli. (Obratite pozornost na to da na-turopati ne preporučuju upotrebu sirovog gloga.Ali, imajte na umu i da u mnogim zemljama naturopati ne moraju posjedovati odgovarajuću stručnu spremu i dozvolu za rad, izdanu od nadležnog državnog tijela. Stoga, ako sumnjate da ste oboljeli od neke srčane bolesti, morate se uvjeriti u kompe­tentnost i znanje svojeg naturopata, prije nego prihvatite njegove savjete.Ako niste sigurni trebate li nastaviti s terapijom koju vam oni predlažu, posavjetujte se o tome sa svojim liječnikom specijalistom). Ekstrakti koji se preporučuju morali bi sadržavati 1,8 posto viteksin-4-ramnozida ili 10 posto oligomernih procijanida (OPC), a trebalo bi ih uzimati u dozama od 120 od 240 miligrama, tri puta dnevno. Do takvih ekstrakata pokušajte doći isključivo preko iskusnog naturopata. Povremeno su se znali objavljivati izvještaji u kojima se tvrdilo kako glog u nekim slučajevima može dove­sti i do pogoršanja aritmije.Ako koristite ovu biljku, uistinu morate biti pod stalnim nadzorom liječnika specijalista.

Gorki morač (Ammi majus). Morač je izvor amiodarona (Cordarone), jednog od ključnih lijekova za suzbijanje ari­tmije. U liječenju aritmije određenu korist možete dobiti i iz cjelovite biljke. Uobiča­jeni recept je četvrtina žličice mljevenog ploda morača, koji treba preliti uzavrelom vodom. Ostavite da počine pet minuta, a pripravljeni čaj pijte nakon jačih napora.
 
Ginko (Ginkgo biloba). Ginko je omiljen kineski tonik za srce. On poboljša­va priljev krvi u srce i smanjuje koronarne
potrebe za kisikom, smanjujući na taj način potrebu za ubrzanim disanjem i pojavu boli u grudima. Ginko treba pridodati drugim biljnim lijekovima. Ekstrakt ginka možete nabaviti u mnogim prodavaonicama zdrave hrane; postupajte po priloženim uputama. Možete pokušati sa 60 do 240 miligrama dnevno, ali nemojte prekoračiti ovu dozu. U većim količinama ginko može izazvati proljev, razdražljivost i uznemirenost.
 
Obični tetrljan (Marrubium vulgare).Tetrljan je najviše poznat kao lijek protiv kašlja i prehlade, zbog svoja dva sastojka, marubina i marubinske kiseline, koji su dobra sredstva za iskašljavanje.Ali ti sastojci posjeduju i svojstva regulatora srčanih otkucaja. Od dvije do tri žličice ove biljke možete pripraviti čaj i piti po jednu šalicu poslije ručka ili večere.

Obična srčanica (Leonurus cardiaca). Studije pokazuju da ona usporava ubrzane otkucaje srca i općenito pobolj­šava njegov rad. Ona pomaže i u smiriva­nju živčanog sustava, smanjujući nervozu, napetost i stres, koji mogu pratiti ili izazvati srčane tegobe. Obično se preporučuje po 15 grama u šalici uzavrele vode, tri puta dnevno. Čaj pijte dva-tri dana.
Tušt (Portulaca oleracea) i druge biljke koje sadrže magnezij. Učestalost srčanih aritmija može biti i od nedostatka magnezija u organizmu. Magnezij u dozama od 250 miligrama dnevno pomaže u sprje-i Bvanju srčane aritmije.Tušt jc vrlo bogat
magnezijem (gotovo dva posto ukupne
suho mase).
Mahune, makovo zrno, zob i špinat također su bogati izvori ovog minerala. U sezoni njegova rasta tušt kuhati na isti način kao špinat i u jednom obroku pojesti najmanje sioiinjak grama.

Hrastova sjajnica (Ganoderma Im ldum).Ta čudesna kineska ljekovita gljiva popravlja srce.
Sjajnica posjeduje značajnu i Iji din »st u sprječavanju pojave i liječenju II i .ine aritmije. Hrastova sjajnica je tonik /,i irCe, poput gloga i ginka. Ona pospješuje pi lijev krvi u srce, smanjuje njegove potre­be /a kisikom i pomaže u ublažavanju bola u g| imIimi.i kod angine pektoris. C.aj od sjnjnicc pripravljati tako da na jednu šalicu uzavrele vode dodate tri do šest zlu u a osušene gljive.

Zečjak (Cytisus seoparius). Ova je ljekovita biljka vrlo koristan tonikza srce. Njezin osnovni aktivni sastojak protivaritmije je sparein.
Čaj od zečjaka možete pripraviti tako što ćete jednu žličicu suhe biljke dodati na jednu šalicu uzvrele vode. Pijte do dvije šalice čaja dnevno. Ipak, jedno upozorenje: /cćjak sadrži i sastojak tu .mini, sto znači da ga ne bi trebali koristiti skupa s određenom vrstom lijekova protiv depresije, poznatim kao MAO inhibitori.Ako koristite neki lijek protiv depresije, provjerite pripada li sku­pini MAO inhibitora.Ako je tako, nemojte koristiti ovu ljekovitu biljku.
Odoljen (Valeriana officinalis). Odoljen je najviše poznat kao biljno sred­stvo za uspavljivanje, i to iz dobrog razloga. Odoljen sadrži i dokazano učinkovite sastojke koji liječe srčanu aritmiju. Zapravo, tu su biljku za liječenje srčane aritmije i lupanja srca koristili još stari Rimljani. Odo­ljen posjeduje i neka druga svojstva korisna za srce: smanjuje krvni tlak, povećava priljev krvi u srce i poboljšava njegovu sposob­nost pumpanja krvi. No, miris ove biljke je prilično neugodan.
Čaj pripravite od jedne do dvije žličice sušene biljke na šalicu uzavrele vode. Pijte dvije do tri šalice dnevno. Ako ipak ne možete podnijeti okus, umjesto njega ko­ristite tinkturu u kapsulama. I sušena biljka i tinktura mogu se pronaći u prodavaoni­cama zdrave hrane ili u biljnim ljekarnama. Slijedite priložene upute.

0 komentari: