Sezam

04:52:00 Fb 0 Comments


 Sezam

Smatra se da je zemlja podrijetla sezama Indija pa da se iz nje ova na­mirnica širila prema zapadu te je da­nas često prisutna u kuhinjama Blis­kog stoka, Afrike i Azije. Sezam se smatrao ljekovitom hranom još od da­vnina u zemljama u kojima se uzga­jao te namirnicom koja usporava sta­renje. Jedan pogled na nutritivni sa­stav sezama otkriva prepunu riznici hranjivih sastojaka. Među nutrijenti-ma se ističu dva jedinstvena spoja sezamin i sezamolin, koji imaju svoj­stvo snižavanja kolesterola i krvnog
tlaka te povećavaju razinu vitamina E. Sezamin također štiti jetru od ok-sidativnih oštećenja. Ulje sadrži vita­mine A, B1, B6 i E. Pogoduje suhoj koži i problemima kao što su psori-jaza i ekcemi. Sezam može djelovati protuupalno, primjerice može pomoći kod bolova i upala koje izaziva reu-matoidni artritis. Može ublažiti grčeve koji se javljaju kod astme ili uzrokuju migrenu.
Može smanjiti razinu kolesterola u krvi, pojačati imunološki odgovor i smanjiti rizik od razvoja nekih oblika raka. Sezam se preporučuje kon­zumirati uz hranu kao što su žitarice ili mahunarke kojima poboljšava ami-nokiselinski sastav. Sjemenke seza­ma blago su sredstvo za čišćenje. 

❖ PRIPRAVAK: 2 žlice sezama umiješati sa 2 žlice meda te uzimati 3-4 puta na dan.

0 komentari: