Šafran

04:55:00 Fb 0 Comments





Šafran
Šafran je poznat kao najskuplji začin na svijetu. Kratka sezona cvata - tek tri tjedna u godini - kao i mukotrpno branje i proces proizvodnje, čine ga vrijednim kao zlato. Korišten kao lijek i bojilo, šafran je poznat od davnina, spominjan u Bibliji, veličan još u Me­zopotamiji pred 5000 godina. Danas je njegova uloga uglavnom ograniče­na na kulinarsku uporabu, što ga ne čini ništa manje vrijednim, dapače, vr­lo je cijenjen i koristi se u cijelom svije­tu. Njegova jedinstvena aroma odre­đuje karakterističan okus tradiciona­lne španjolske paelle iz Valencije, ta­lijanskog rižota, jela od janjetine i pile­tine, francuske riblje juhe i indijskih slatkih umaka. Kod određivanja kvali­tete šafrana najvažnija je njegova moć bojanja jela. U službenoj medicini kori­sti se uzgajani šafran i to u obliku šaf-ranove tinkture ili tinkture opijuma za poboljšanje sna, umirenje grčeva cri­jeva (i u djece), olakšavanje porođaja, liječenje bolova, hripavca, gihta i reu­me, smanjenje nadutosti, te za upalje­ne i umorne oči. U narodnoj se medici­ni cvjetovi divljeg šafrana koriste se za poticanje rada jetre i protiv žutice, kod kroničnog kašlja, za ublažavanje bolova i regulaciju mjesečnice, za olakšavanje porođaja, za liječenje bol­nih stanja izazvanih grčevima mater­nice i bolova u križima i liječenje kro­ničnog krvarenja iz maternice.

❖ PRIPRAVAK: uzeti 3 g suhih cvjetova divljeg šafrana i 2 dl vode. Vrućom vodom preliti cvjetove, poklopiti i nakon pola sata procijediti.

0 komentari: