Ružmarin

05:50:00 Fb 0 Comments


Ružmarin osvježava i dezinficira, potiče cirkulaciju i dubinski čisti kožu. Izvrsno je sredstvo za njegu masne i nečiste kože kao i problematične kože sklone aknama
Ružmarin
Parna kupka za lice od ružmarina osvježava, potiče cirkulaciju, dubi­nski čisti kožu, otklanja suvišnu masnoću iz kože, zaustavlja upa­lne procese i pomaže protiv akna.
3-4 kapi eteričnog ulja ružmarina dodati u 30 ml kreme za njegu ma­sne i nečiste kože.
Pripremite sol za kupanje: 1 žlicu ružmarina u prahu pomiješajte sa 2 žlice krupne morske soli. Dodan vodi za kupanje, ružmarin pospje­šuje cirkulaciju krvi i osvježava.

Peeling-maska za lice
1 žličica listova ružmarina • 1,5 dl kipuće vode 2 žlice mljevenih zobenih pahuljica 2 žlice mljevenih badema - 1 žlica meda
1.  Usitnjene suhe listove ružmarina preliti kipućom vodom, po­kriveno ostaviti da odstoji 15-20 minuta i procijediti.
2.  U zdjelici pomiješati mljevene zobene pahuljice i mljevene ba­deme. Dodati čaj od ružmarina i med i sve dobro izmiješati da se dobije kremasta smjesa. Smjesu nježnom masažom nanijeti na očišćenu i navlaženu kožu lica. Ostaviti da djeluje 15-20 minuta, a potom isprati mlačnom vodom.

 
Vodica za usta
 
Aromatična vodica za usta od ružmarina dezinficira sluznicu usta i desni te osvježava dah.
1 žlica listova ružmarina • 2 dl kipuće destilirane vode 1/2 žličice soli « 0,5 dl 70%-tnog alkohola
1.  Usitnjene suhe listove ružmarina preliti kipućom destiliranom vodom. Pokriveno ostaviti da odstoji 20-30 minuta i procijediti.
2.  Čaj od ružmarina, sol i alkohol staviti u staklenu bočicu, zatvo­riti i dobro protresti. Čuvati na tamnom i hladnom mjestu.
 

Čaj od ružmarina, kao vodica za kosu, izvrsno je sredstvo za njegu masne kose i kože glave, protiv prhuti i upale vlasišta. Vodicu nani­jeti na čistu i mokru kosu i kožu gla­ve, a ispiranje nije potrebno.
 
Čaj od ružmarina idealan je za ispiranje tamne kose, jer kosa po­staje svilenkasta i sjajna.

 
Mlijeko za čišćenje lica
2 žlice listova ružmarina 2 dl mlaćenice
Usitnjene suhe listove ru­žmarina preliti mlaćenicom. Nad parom vruće vode laga­no zagrijavati oko 30 minu­ta. Nakon što odstoji 2-3 sa­ta, mlaćenicu procijediti. Mlijeko uliti u staklenu boči­cu. Čuvati u hladnjaku i po­trošiti u roku 7 dana.
Za dezinfekciju ruku: 2-3 kapi eteričnog ulja ružmarina dodati u 1 žličicu tekućeg sapuna za ruke.
Za osvježenje i razbuđivanje: 4 kapi eteričnog ulja ružmarina do­dati u 1 žlicu gela za tuširanje ili u 1 žlicu biljnog ulja za masažu.

 
Pasta od ružmarina
ZA ČIŠĆENJE LICA I PROTIVAKNA
2 žlice listova ružmarina 1 žlica ulja avokada • 1 žlica ulja pšeničnih klica 150 ml bademovog ulja • 3 žlice zobenog brašna
1.  Ulja staviti u staklenku i izmiješati. Dodati usitnjene suhe listo­ve ružmarina, staklenku zatvoriti i dobro protresti. Nakon što odstoji 2-3 tjedna na tamnom i hladnom mjestu, ulje procijediti.
2.  U ulje dodati zobeno brašno i dobro izmiješati da se dobije kremasta smjesa. Pastu staviti u posudicu i dobro zatvoriti. Čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Potrošiti u roku 6 mjeseci.


 VODICA ZA LICE

 1 žlica listova ružmarina
2 dl destilirane vode
1 bjelanjak 1,5 dl soka od limuna
1.  Usitnjene suhe listove ru­žmarina preliti kipućom de­stiliranom vodom. Pokrive­no ostaviti da odstoji 20-30 minuta i procijediti.
Bjelanjak istući u čvrst snijeg. Pomalo umiješati čaj od ružmarina i sok od limu­na. Vodicu uliti u staklenu bočicu i dobro zatvoriti. Ču­vati u hladnjaku. Potrošiti u roku 10 dana.

0 komentari: