Ružmarin
Ružmarin
Ružmarin je svima dobro
poznata biljka primorja. Zimzelen je s ravnim, dugim, zelenkastim žljebasto uvrnutim listićima i svijetloplavim
(ponekad bijelim) cvjetićima. Često se uzgaja kao ukrasni grm, kao začinska biljka i za proizvodnju eteričnog ulja. Listovi
imaju posebno aromatičan miris i ljut,
pomalo opor okus. Listovi se upotrebljavaju svježi ili sušeni kao mirodija i začin za ribu, ovčetinu, svinjetinu,
divljač, krumpir i drugo
povrće. Stavlja se u umake,
juhe i marinade. Istraživanja su pokazala da
jela začinjena ružmarinom pomažu boljem pamćenju. Ljekoviti ružmarin koristi se kod
bolesti jetre, žuči, želučanih tegoba, grčeva i nadutosti,
poboljšava apetit i
cirkulaciju. Poboljšava i pojačava rad bubrega, a iz organizma odstranjuje višak vode i otrova. Nadalje, djeluje antireumatski i umirujuće kod živčanih i menstrualnih tegoba, kod vrtoglavica i migrena te jača srce.
❖ PRIPRAVAK: Ružmarinovo vino se priprema tako da se 70 g listova ružmarina stavi 4 dana močiti u I litru dobroga
bijelog vina, a zatim procijedi. Pomaže kod duševne iscrpljenosti, bljedoće, slabog čula i vida, za čišćenje krvi i za pospješe-nje izlučivanja mokraće. Pije se 3 puta na
dan po 0,3 dl ujutro natašte, te jedan sat prije
ručka ili večere.
0 komentari: