Ružmarin

04:50:00 Fb 0 Comments


 Ružmarin

Ružmarin je svima dobro poznata biljka primorja. Zimzelen je s ravnim, dugim, zelenkastim žljebasto uvrnutim listići­ma i svijetloplavim (ponekad bijelim) cvjetićima. Često se uzgaja kao ukrasni grm, kao začinska biljka i za proizvod­nju eteričnog ulja. Listovi imaju poseb­no aromatičan miris i ljut, pomalo opor okus. Listovi se upotrebljavaju svježi ili sušeni kao mirodija i začin za ribu, ov­četinu, svinjetinu, divljač, krumpir i dru­go povrće. Stavlja se u umake, juhe i marinade. Istraživanja su pokazala da jela začinjena ružmarinom pomažu bo­ljem pamćenju. Ljekoviti ružmarin kori­sti se kod bolesti jetre, žuči, želučanih tegoba, grčeva i nadutosti, poboljšava apetit i cirkulaciju. Poboljšava i pojača­va rad bubrega, a iz organizma odstra­njuje višak vode i otrova. Nadalje, djelu­je antireumatski i umirujuće kod živča­nih i menstrualnih tegoba, kod vrtogla­vica i migrena te jača srce. 
❖ PRIPRAVAK: Ružmarinovo vino se priprema tako da se 70 g listova ružmarina stavi 4 dana močiti u I litru dobroga bijelog vina, a zatim procijedi. Pomaže kod duševne is­crpljenosti, bljedoće, slabog čula i vida, za čišćenje krvi i za pospješe-nje izlučivanja mokraće. Pije se 3 puta na dan po 0,3 dl ujutro natašte, te jedan sat prije ručka ili večere.












0 komentari: