ROSOPAS

03:50:00 Fb 0 Comments


ROSOPAS
(Chelidonium maius)
Rosopas ili zmijsko grožđe raste iz trajnoga podanka, do pola metra visine, pokraj putova i ograda, uz zidove, po ruševinama i na neobrađenu tlu. Cijela biljka sadrži ljekovit narančasti sok. Vrlo je djelotvorna ljekovita biljka, ali je treba vrlo oprezno upotrebljavati jer je u većim količinama otrovna. Beremo cijelu biljku. Rosopas je diuretičko i purgativno sredstvo. Preporučuje se onima koji boluju od reume i gihta. Umirujuće je i ublažavajuće sredstvo protiv nesanice, astme, kroničnog bronhitisa, živčanosti i grčeva u pojedinim organima. Čaj bi trebali piti bolesnici s anginom pektoris i artehosklerozom. Djelotvoran je kod bolesti jetre, slezene, žuči i mjehura. Otapa žučne kamence. Pijemo ga i protiv gripe, migrene, uremije i visoka krvnoga tlaka. Poboljšava vid i liječi kronične očne upale.*   TOPAO OBLOG od zelenog dijela biljke brzo pomaže kod grčeva u trbuhu i bolova u spolnim organima.
*   Stavimo li biljku na trbuh, otjerat će gliste.
*   UPUTA: pola žličice smrvljene svježe biljke prelijemo s četvrt litre kipuće vode. Pijemo jednom na dan nakon jela. U rosopasu je otrov helidonin koji sprečava diobu stanica (citostatik!). To koristi kod kanceroznih obo­ljenja jer onemogućuje naglo bujanje stanica raka.
*   TINKTURA: pregršt sitno narezane biljke i korijena namačemo osam dana u pola litre rakije. Uzimamo 3-10 kapi na dan kod reume, gihta, hemoroida, vodene
i   bolesti, raka te za želudac.
*   O P R E Z! U većim količinama izaziva mučninu, t povraćanje i proljev. Može nastupiti i smrt ako para-i   lizira centar za disanje.

0 komentari: