krovalnoj pećnici jer, osim što
će se prebrzo osušiti, zeleno začinsko bilje će i pri najnižoj temperaturi
pećnice izgubiti do 90% eteričnih ulja.
Kad listovi postanu pucketavi
na dodir, najčešće nakon 3-4 a najviše nakon 7 dana, listove skinuti sa
stabljika. Ako je moguće, listove ostaviti čitave te ih zdrobiti neposredno
prije uporabe.
Osušeno
začinsko bilje čuvati u hermetičkim posudama, na hladnom, suhom i tamnom
mjestu.
Začinsko
bilje sitnih listova može se sušiti na stabljikama, zavezano u svežnjeve i
obješeno na toplom, tamnom i zračnom mjestu.
Bilje
zamrznuto u kockicama leda
Zamrzavanje
u kockicama leda zgodan je način očuvanja svježeg začinskog bilja za kasniju
uporabu, posebno onog koje sušenjem gubi boju i aromu. Zamrznuto u kockicama
leda, koje se kasnije po potrebi mogu dodavati juhama, varivima, umacima i
ostalim kuhanim jelima, bilje svoju aromu zadržava 3-4 mjeseca.
Bilje
pogodno za zamrzavanje: kopar, peršin, bosiljak, čubar, estragon, vlasac,
kiselica, metvica, matičnjak, timijan...
|
|
Svježe začinsko bilje dobro
oprati, ocijediti, nasjeckati i rasporediti u kalup za led. Kalup napuniti
vodom i staviti u zamrzivač. Kad se voda zaledi, kockice leda sa zači-nskim
biljem izvaditi iz kalupa i staviti u plastičnu vrećicu.
Bilje
pogodno za zamrzavanje: kopar, peršin, bosiljak, čubar, estragon, vlasac,
kiselica, metvica, matičnjak, timijan...
Bilje
zamrznuto u ulju
Umjesto u kockicama leda, svježe začinsko bilje
može se zamrznuti u ulju. Kasnije, kad začinsko bilje zatreba, žlicom zahvatiti
i uzeti potrebnu količinu bilja.
Svježe začinsko bilje dobro
oprati i osušiti. Staviti u električnu miješalicu, dodati malo ulja i bilje
usitniti. Usitnjeno i pomiješano s
uljem, začinsko bilje staviti u posudicu i
zamrznuti.
Ulje sa začinskim biljem
Za
pripremu ulja sa začinskim biljem najbolje je koristiti ulje dobre kakvoće i
blaga okusa, primjerice suncokretovo ulje, u kojem će se dobro sačuvati okus i
miris bilja. Začinsko ulje koristiti za začinjanje salata, u marinadama, za
podlijevanje pečenja te pripremu ribe, tjestenine i povrća.
Procijeđeno
i hermetički zatvoreno, začinsko ulje čuvati na tamnom i hladnom mjestu.
Potrošiti u roku 6 mjeseci.
Ocat sa
začinskim biljem
Ocat sa
začinskim biljem priprema se jednako kao i ulje sa začinskim biljem. Ocat je
bolji konzervans od ulja pa u njemu, nakon što ga procijedimo, možemo ostaviti
nekoliko svježih grančica bilja za ukras. Začinski ocat koristiti za začinjanje
salata, u umacima i u marinadama.
Procijeđen
i hermetički zatvoren, začinski ocat se može godinama čuvati na tamnom i
hladnom mjestu.
120-150 g svježe začinske biljke ili mješavine
bilja staviti u staklenku i lagano zgnječiti da bilje otpusti svoju aromu.
Bilje
preliti sa 1 I octa ili ulja. Staklenku s octom zatvoriti, a s uljem prekriti,
te staviti na toplo i svijetlo mjesto.
Nakon što
odstoji 2 tjedna, uz svakodnevno protresanje, ocat ili ulje procijedi u bocu i
zatvori čepom od pluta.
* Za jaču aromu, ulje ili ocat procijediti i
postupak ponoviti s no-
vom svježom biljkom.
|
0 komentari: