Pohrana zelenog začinskog bilja

07:04:00 Fb 0 Comments


ZELENO ZAČINSKO BILJE

Pohrana zelenog začinskog bilja
Mnoge začinske biljke ne mogu se nabaviti svježe tijekom cijele godine pa ih treba pohraniti za zimske mjesece

 
Osušeno začinsko bilje
Sušenje je najčešći način pohrane zelenog začinskog bilja. Kako bi zadržalo okus, miris i boju, treba ga pravilno sušiti.
Zeleno začinsko bilje sušiti na toplom, zračnom i tamnom mje­stu, najbolje pri temperaturi od 20-32°C. Ne sušiti na suncu i pri viso­kim temperaturama jer bilje tada gubi eterična ulja i boju. Po mogu­ćnosti ne sušiti u pećnici ni u mi
krovalnoj pećnici jer, osim što će se prebrzo osušiti, zele­no začinsko bilje će i pri najnižoj temperaturi pećnice izgubiti do 90% eteričnih ulja.
Kad listovi postanu pucketavi na dodir, najčešće nakon 3-4 a najviše nakon 7 dana, listove ski­nuti sa stabljika. Ako je moguće, listove ostaviti čitave te ih zdrobiti neposredno prije uporabe.
Osušeno začinsko bilje čuvati u hermetičkim posudama, na hladnom, suhom i tamnom mjestu.

 
Začinsko bilje sitnih listova može se sušiti na stabljikama, zavezano u svežnjeve i obješeno na toplom, tamnom i zračnom mjestu.

 
Bilje zamrznuto u kockicama leda
Zamrzavanje u kockicama leda zgodan je način očuvanja svježeg začinskog bilja za kasniju uporabu, posebno onog koje sušenjem gubi boju i aromu. Zamrznuto u kockicama leda, koje se kasnije po potrebi mogu dodavati juhama, varivima, umacima i ostalim kuhanim jelima, bilje svoju aro­mu zadržava 3-4 mjeseca.
Bilje pogodno za zamrzavanje: kopar, peršin, bosiljak, čubar, estragon, vlasac, kiselica, metvica, matičnjak, timijan...
 
Svježe začinsko bilje dobro oprati, ocijediti, nasjeckati i rasporediti u kalup za led. Kalup napuniti vodom i staviti u zamrzivač. Kad se voda zaledi, kockice leda sa zači-nskim biljem izvaditi iz kalupa i staviti u plastičnu vrećicu.
Bilje pogodno za zamrzavanje: kopar, peršin, bosiljak, čubar, estragon, vlasac, kiselica, metvica, matičnjak, timijan...

 
Bilje zamrznuto u ulju
Umjesto u kockicama leda, svježe začinsko bilje može se zamrznuti u ulju. Kasnije, kad začinsko bilje zatreba, žlicom zahvatiti i uzeti potrebnu količinu bilja.
Svježe začinsko bilje dobro oprati i osušiti. Staviti u električnu miješalicu, dodati malo ulja i bilje usitniti. Usitnjeno i pomiješano s
uljem, začinsko bilje staviti u posudicu i zamrznuti.Ulje sa začinskim biljem
Za pripremu ulja sa začinskim biljem naj­bolje je koristiti ulje dobre kakvoće i blaga okusa, primjerice suncokretovo ulje, u ko­jem će se dobro sačuvati okus i miris bilja. Začinsko ulje koristiti za začinjanje salata, u marinadama, za podlijevanje pečenja te pripremu ribe, tjestenine i povrća.
Procijeđeno i hermetički zatvoreno, začinsko ulje čuvati na tamnom i hla­dnom mjestu. Potrošiti u roku 6 mjeseci.

Ocat sa začinskim biljem
Ocat sa začinskim biljem priprema se je­dnako kao i ulje sa začinskim biljem. Ocat je bolji konzervans od ulja pa u njemu, nakon što ga procijedimo, možemo osta­viti nekoliko svježih grančica bilja za ukras. Začinski ocat koristiti za začinjanje salata, u umacima i u marinadama.
Procijeđen i hermetički zatvoren, za­činski ocat se može godinama čuvati na tamnom i hladnom mjestu.

120-150 g svježe začinske biljke ili mješavine bilja staviti u staklenku i lagano zgnječiti da bilje otpusti svoju aromu.
Bilje preliti sa 1 I octa ili ulja. Staklenku s octom zatvoriti, a s uljem prekriti, te staviti na toplo i svijetlo mjesto.
Nakon što odstoji 2 tjedna, uz svakodnevno protresanje, ocat ili ulje procijedi u bocu i zatvori čepom od pluta.
* Za jaču aromu, ulje ili ocat procijediti i postupak ponoviti s no-
vom svježom biljkom.
                                                                                          


0 komentari: