PLJUSKAVICA ili GOSPINA TRAVA

05:26:00 Fb 0 Comments


PLJUSKAVICA ili GOSPINA TRAVA


Pljuskavica podiže raspoloženje, suzbija stanja potištenosti i djeluje kao antidepresivno sredstvo koje nema popratne učinke uobičajenih lijekova

P
ljuska vica, Gospina trava, kantarion, trava sv. Ivana ili ivanje zelje {Hypericum perforatum) je do 70 cm vi­soka, grmolika zeljasta biljka iz po­rodice pljuskavica (Hypericaceae). Potječe iz južne Europe i zapadne
Azije, a danas je raširena po cijeloj Europi i Aziji te Americi i Australiji. Samoniklo raste na suhim poljima i livadama, pašnjacima, među grm-Ijem, u svjetlijim šumama i uz rubo­ve šuma, uz ceste i nasipe te na kamenitim mjestima.
Brojne uljne žlijezdi Pljuskavica je otporna trajnica čijeg razgranatog korijena izrasta uspravne stabljike. Stabljike dvobridne, u gornjem dijelu jako zgranate, a u donjem dijelu kasnije postaju drvenaste i često crvenka­ste. Listovi su maleni, duguljasto ja-joliki, blijedozelene boje i glatki. Li­stovi su bez peteljke, smješteni u nasuprotnim parovima i prekriveni sitnim i svjetlucavim, prozirnim toč­kicama. Prozirne točkice su zapra­vo uljne žlijezde, a primjećujemo ih ako list podignemo prema svjetlu. Uljne žlijezde se nalaze i na rubovi­ma listova, nalik na crne točkice.
Pljuskavica cvate od lipnja do rujna. Cvjetovi su zlatnožute boje, sastavljeni od pet latica i mnogo prašnika iznad kojih se uzdiže tro­struki tamnocrveni tučak. Cvjetovi blagog mirisa na limun javljaju se u gornjem dijelu stabljika, skupljeni u rahle paštitaste cvatove. Na lati­cama cvjetova nalaze se sitne crne točkice koje su također uljne žlije­zde. Zbog brojnih uljnih žlijezda ko­je izlučuju eterično ulje, cijela biljka ima karakterističan miris te opor, gorak i aromatičan okus.

Ljekovita povijest  
Pljuskavica je oduvijek vrlo cije­njena i mnogo korištena ljekovita biljka. Još u starom vijeku bila je simbol zdravlja, a stari germanski narodi koristili su je za liječenje ljudi i životinja. Kao ljekovitu biljku plju-skavicu su cijenili stari Grci i stari Rimljani, a o njezinom ljekovitom djelovanju postoje mnogobrojni za­pisi antičkih i srednjovjekovnih lije­čnika. Tako je npr. grčki liječnik Hi-pokrat u 5. stoljeću prije Krista zapi­sao: "Pljuskavica je čudotvorna bi­ljka koja ima snagu da otjera goto­vo svaku bolest."
U srednjem vijeku pljuskavica je bila univerzalan lijek, a Paracelsus je "crveni sok cvjetova pljuskavice" preporučao kao najbolji lijek protiv stresa i depresije. Zbog blagotvo­rnog djelovanja na kožu, pljuskavi­ca se tradicionalno upotrebljavala za liječenje manjih rana, opeklina,  nadražene kože, gnojnih upala ko­že i ostalih kožnih tegoba. U 19. stoljeću pljuskavicu su potisnule neke druge ljekovite biljke i ona je malo-pomalo pala u zaborav. 
Ako pljuskavicu namočimo u maslinovo ili neko drugo biljno ulje, dolazi do otapa­nja crvenog pigmenta i ulje poprima crvenu boju.
 
Pljuskavičino
crvenilo  
Pljuskavica sadrži eterično ulje, flavonoide, najviše rutina, smole, tanine, kolin, vitamin C, karoten, antocijan i hipericin - koji se smatra njezinom najvažnijom ljekovitom tvari. Hipericin ili pljuskavičino crve­nilo je crveni biljni pigment koji se nalazi u uljnim žlijezdama žutih cvjetova pljuskavice i ulju daje ta­mnocrvenu boju.
 Zbog karakterističnog tamno­crvenog ulja čija boja potječe od hi-pericina i prozirnih uljnih žlijezda na listovima koje izgledaju kao rupice (lat. perforare - probušiti), pljuska­vica je dobila botanički naziv Hype­ricum perforatum.

 
Pljuskavica: službeno
priznati lijek Kada je sredinom 20. stoljeća otkriveno da pljuskavica podiže ra­spoloženje, suzbija stanja potište-nosti i djeluje kao antidepresivno sredstvo koje nema popratne uči­nke uobičajenih lijekova, ponovno je poraslo zanimanje za pljuskavicu kao ljekovitu biljku. Danas ju koristi i službena medicina.
U mnogim zemljama pljuskavi­ca se kao lijek propisuje za depresi­vna stanja, naročito kod oslabljenih živaca, negativnog pristupa i pote­škoća kod spavanja. Zbog blagog antibiotičkog, protuupalnog i anal-getičkog djelovanja i službena me­dicina ju preporuča za liječenje ra­na i lakših kožnih tegoba te ublaža­vanje reumatskih bolova, neuralgi-ja, išijasa i drugih bolnih upalnih procesa.
U homeopatiji ili Bachovoj cvje­tnoj terapiji pljuskavica slovi kao cvijet unutarnje sigurnosti. Koristi se kod nesigurnosti, povučenosti, straha od budućnosti, straha od ne­poznatog, sramežljivosti, razdražlji-vosti i nedostatka samopouzdanja.Upozorenje
Tijekom dugotrajne upotre­be pripravaka od pljuskavice, naročito kod vanjske upotrebe i kod osoba svijetle puti, koža postaje preosjetljiva na sunče­vo svjetlo pa za vrijeme liječe­nja pljuskavicom treba izbje­gavati sunčanje. ^ Druge nuspojave ne javljaju se čak niti kod dugotrajne upotrebe pljuskavice u norma­lnim količinama.
Uzimanje pripravaka od pljuskavice ne preporuča se za vrijeme trudnoće, dojenja ili uzimanja antibebi-pilula. 
Upotreba
U ljekovite svrhe koriste se svje­ži ili osušeni cvjetovi ili cvatući vrho­vi s mladim listovima. Najčešće se upotrebljavaju za pripremu čaja, ulja, tinkture i vina, a često su sa­stojak raznih čajnih mješavina.
Kako bi se postiglo učinkovito djelovanje ljekovitih tvari pljuska-vice, pripravke od pljuskavice treba uzimati redovito i neprekidno duže vrijeme, a najmanje 2-3 mjeseca. Prvi pozitivni rezultati mogu se oče­kivati za 4-6 tjedana. 
Kućna Apoteka
Vino od
pljuskavice
1 žlica pljuskavice 2 dl vode • 2 dl vina 1-2 žlice meda
Usitnjene suhe cvjetove ili cv tuće vrhove pljuskavice, ili dv struko više svježih, preliti v dom i vinom. Zakuhati, umij šati med i lagano kuhati 5 min ta. Vino procijediti i uzimati p malo tijekom dana.


 
Tinktura od pljuskavice
60 g pljuskavice 2 dl 70%-tnog alkohola 1 dl destilirane vode
Usitnjene suhe cvjetove ili cvatuće vrhove pljuskavice staviti u staklenku i preliti alkoholom i desti­liranom vodom. Staklenku zatvoriti i dobro protresti. Nakon što odstoji 2 tjedna na toplom mjestu, uz povremeno pro-tresanje, tekućinu procijediti. Čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Uzimati 3 puta na dan po 10 kapi u malo        o vode ili na kocki šećera. Ili, tinkturu koristiti za dezinfekciju rana.


Ulje od pljuskavice ili kantarionovo ulje
50 g pljuskavice • 5 dl maslinovog ulja
Svježe cvjetove ili cvatuće vrhove pljuskavice lagano zgnječiti, staviti u staklenku i preliti maslinovim uljem. Staklenku zatvoriti i ostaviti na sunčanom mjestu 4-6 tjedana, uz povremeno protresanje. Ili, pljuskavicu preliti maslinovim uljem i nad parom vruće vode pokrive­no lagano zagrijavati 2 sata.
Ulje dva puta procijediti kroz gazu, uliti u staklenu bočicu i dobro za­tvoriti. Čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Uzimati 2-3 puta na dan po 1 žličicu ulja. Ili, ulje koristiti kao oblog, za mazanje, utrlja-vanje ili masažu.

 
LJEKOVITA PRIMJENA
  Glava: Pljuskavica pomaže protiv glavobolje i migrene.
  Usna šupljina: Ulje od plju­skavice pospješuje zacjeljiva-nje rane nakon vađenja zuba.
  Dišni organi: Pljuskavica smi­ruje kašalj, pospješuje iskaš-ljavanje sluzi te pomaže kod upale grla, bronhitisa, astme i upale pluća.
Kod kroničnog bronhitisa i astme preporuča se uzimati vi­no od pljuskavice.
  Krv i krvne žile: Pljuskavica pospješuje cirkulaciju krvi, ja­ča kn^, sprječava grušanje krvi te pomaže kod anemije, upale vena, proširenih vena i hemo-roida.
  Probava: Pljuskavica pospje­šuje apetit, jača želudac, regu­lira probavu te pomaže protiv neuredne probave i probavnih tegoba.
  Želudac: Pljuskavica smanju­je prekomjerno izlučivanje že­lučane kiseline i pomaže protiv kiselog podrigivanja, žgaravi­ce, želučane nervoze, grčeva i bolova želuca, upale sluznice želuca i čira na želucu.
Kod čira na želucu treba najmanje 4-6 tjedana uzimati natašte po 1 žličicu ulja od pljuskavice.
  Crijeva: Pljuskavica čisti i de­zinficira crijeva, pospješuje bolji rad crijeva, zaustavlja proljeve i pomaže protiv glista.
  Jetra i žuč: Pljuskavica po­spješuje bolji rad jetra i izluči­vanje žuči i pomaže protiv žu­tice, žučnih kamenaca, upale
žučnog mjehura i žučnih kana­la, otečene jetre i masne jetre.
   Bubrezi i mokraćni mjehur; Pljuskavica pospješuje bolji rad bubrega i izlučivanje mo­kraće, pomaže kod upale bu­brega, mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala, pospješuje izlučivanje bubrežnog i mokra­ćnog pijeska i kamenaca, jača mokraćni mjehur te pomaže protiv inkontinencije i noćnog mokrenja u krevet.
   Ženske tegobe: Pljuskavica pomaže protiv predmenstrua-lnih i klimakterijskih tegoba, upale maternice i jajnika, nere-do\4tih menstruacija i menstru­alnih bolova i grčeva.
   Kosti i zglobovi: Pljuskavica ublažava kostobolju i pomaže protiv reume, artritisa, gihta, istegnuća i iščašenja.
   Mišići: Pljuskavica pomaže protiv bolova i grčeva u miši­ćima.
   Duševne tegobe: Pljuskavica jača živce i pomaže protiv ne­rvoze, nemira, nesanice, stresa i depresije.
   Živci: Pljuskavica ublažava bolove i pomaže protiv neura-lgija, išijasa, vratobolje i lum­baga.
   Koža: Pljuskavica dezinfici­ra kožu, pospješuje brže zacje-ljivanje rana i pomaže protiv nadražene kože, ekcema, upa­le kože, lišaja, akni, gnojnih upala kože, čireva, herpesa usnice, opeklina, modrica, he-matoma, žuljeva, tvrde i grube kože te uboda i ugriza kukaca.
Vino od pljuskavice sma­njuje povišenu tjelesnu tempe­raturu.


 
Čaj od pljuskavice
2 žličice pljuskavice • 2,5 dl kipuće vode 1 žličica meda
Usitnjene suhe cvjetove ili cvatuće vrhove pljuskavice preliti kipuć vodom. Pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta i procijediti. Čaj uzim 2-3 puta na dan. Kod bolesti dišnih organa čaj zasladiti medom.

 


Čajna mješavina za žene
-PREDMENSTRUALNE TEGOBE - KLIMAKTERIJSKE TEGOBE -- NEREDOVITE I BOLNE MENSTRUACIJE-
30 g vrkute 30 g rusomače 30 g pljuskavice 20 g cvjetova lavandi 20 g češerića hmelja 20 g latica nevena
20 g stolisnika 2,5 dl kipuće vode 1 žličica meda
1 žlicu čajne mješavine pre ti kipućom vodom. Pokm no ostaviti da odstoji 10-: minuta i procijediti. Čaj z sladiti medom. Uzimati 2 puta na dan.

Čajna mješavina
- MOKRAĆNA INKONTINENCIJA -- NOĆNO MOKRENJE U KREVET KOD DJECE -
50 g pljuskavice • 30 g listova trpuca 30 g zdrobljenih sjemenki piskavice 20 g preslice • 2,5 dl kipuće vode • 1 žlica meda
1  žlicu čajne mješavine preliti kipućom vodom. Pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 minuta i procijediti. Čaj zasladiti medom. Uzimati
2  puta na dan, ujutro odmah nakon ustajanja i poslijepodne, ali ne poslije 18 sati.

 
Čajna mješavina za živce
- BILJNI ANTIDEPRESIV I SEDATIV -
50 g pljuskavice 30 g cvjetova lavande 30 g korijena odoljena 20 g listova matičnjaka 20 g češerića hmelja 20 g cvjetova jaglaca 2,5 dl kipuće vode 1 žlica meda
1 žlicu čajne mješavine preli­ti kipućom vodom. Pokriveno osta­viti da odstoji 10-15 minuta. Čaj pro­cijediti i zasladiti medom. Uzimati 2-3 puta na dan

 
Čajna mješavina
-  UPALA VENA -
- PROŠIRENE VENE -
-  HEMOROIDI -
30 g pljuskavice 30 g listova koprive 30 g stolisnika 30 g cvjetova kamilice 30 g lanilista 2,5 dl kipuće vode
1 žlicu čajne mješavine preliti kipućom vodom. Pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 minu­ta i procijediti. Nezaslađeni čaj uzimati 2-3 puta na dan.

 
Uljna mješavina
-   KOSTOBOLJE -
-   NEURALGIJE -
- MIŠIĆNE TEGOBE -
100 ml ulja od pljuskavice
25 ml ulja od arnike 20 kapi eter. ulja ružmarina 10 kapi eter. ulja bora 10 kapi eter ulja borovice 10 kapi eter. ulja čempresa
Ulje od pljuskavice i arnike staviti u staklenku. Dodati eterična ulja, staklenku zatvoriti i dobro protre­sti. Uljnu mješavinu koristiti za mazanje, utrljavanje i masažu.

SKUPLJANJE I ČUVANJE
   SKUPLJANJE: Pljuskavicu brati u vrijeme cvatnje, od li­pnja do kolovoza, a najbolje u krajem lipnja kad je biljka u pu­nom cvatu.
   SUŠENJE: Cvatuće vrhove odrezati i vezati u snopiće. Obješene sušiti na sjenovitom i zračnom mjestu ili u pećnici pri temperaturi od najviše 40°C.
Od 4 kg svježe pljuskavice dobije se oko 1 kg suhe.
 • ČUVANJE: Osušenu plju-
skavicu čuvati u papirnatim
vrećicama ili kartonskim kuti-
jama na hladnom, tamnom i
suhom mjestu.
   
 
 

0 komentari: