Peršin

04:46:00 Fb 0 Comments


Peršin
PRIPRAVAK: 5 dag svježeg peršinova lista prelijte litrom proključale vode. Poklopite i os­tavite da stoji 10 minuta. Pijte 3-4 šalice (po 2,5 dl) tijekom da­na - pomaže kod groznice, po­boljšava izlučivanje mokraće i regulira menstruacijski ciklus.

Peršin je list biljke Petroselinum crispum, koji se može upotrebljavati svjež ili sasušen. Vrlo je popularan kao dekoracija za jelo, a izvrstan je i osvježivač daha, pojačava mokrenje pa time uklanja vodu nakupljenu u tijelu, čisti jetru i bubrege, liječi vodenu bolest, kamence, bolno i krvavo mokrenje, žuticu i upalu prostate. Peršin ima lagan, svjež miris i okus. Svježi peršin je mnogo
ukusniji od sušenoga. Upotrebljava se u raznim jelima: jelima sa mesom, peradi i ribom, juhama, salatama, jelima sa povrćem, u umacima i preljevima.

0 komentari: