Papar

04:45:00 Fb 0 Comments


Papar
Najčešći je i najupotrebijavaniji za­čin. Njegova primjena u kulinarstvu ograničena je jedino maštom, jer okus papra slaže se s mnogim na­mirnicama i u nebrojenim kombina­cijama. Za razliku od mnogih začina koji dominiraju okusom i koji zapra­vo daju smjernice jela, papar najčeš­će ne preuzima glavni okus, već je upravo poseban po tome što ističe osnovni okus namirnica. Rado se koristi u kuhinjama na svim kontine­ntima, u toplim i hladnim jelima, ju­hama, glavnim jelima, desertima, salatama i koktelima. Poput soli, pa­par je oduvijek bio dragocjena miro­dija. Njime se trgovalo zapadno od Indije tijekom gotovo četiri tisućlje­ća. Kroz te se godine koristio u trgo­vini kao medij trgovanja, imao je značaj kao novac, a bio je toliko vri­jedan da se zrno izgubljeno na po­du tražilo poput bisera. Kao začin se koriste suhi plodovi papra koji se na tržištu
pojavljuju kao crni, zeleni ili bijeli papar, ovisno o vremenu be­rbe i obradi. U narodnoj medicini nji­me se liječi temperatura, upala grla, mučnina, vrtoglavica, zastoj mokra­će, reuma i artritis.

❖ PRIPRAVAK: uzeti 4-6 zrna papra, 2,5 dl vode i 1 žlicu meda. 
 Zgnječene sjemenke papra preliti kipućom vodom, pokriveno        
ostaviti da odstoji 15-20 minuta     te procijediti. Čaj zasladiti me dom te uzimati 2 puta na dan ili I po potrebi.

0 komentari: