Opuncija

06:46:00 Fb 0 Comments


Opuncija

 
OPUNCIJA, ŽABICA ili INDIJSKA SMOKVA
(Opuntia ficus-indica)
Opuncija je od 1-4 m visoki, grmoliki i jako razgranati ka­ktus. Potječe s juga Sjeverne Amerike, a danas je udoma­ćena u zemljama oko Sredo­zemnog mora. Kod nas raste uz jadransku obalu i na otoci­ma, uglavnom u Dalmaciji. Grane opuncije čine debeli i mesnati članci eliptičnog obli­ka, prekriveni dugim bodlja­ma koje su obrasle čupercima


kratkih bodljikavih dlačica. Cvjetovi su žutonarančaste boje, a javljaju se po gornjim rubovima članaka. Plodovi su jajolika oblika i obrasli čupe­rcima bodljikavih dlačica. U zrelom stanju su crvenožute do crvenoljubičaste boje.
JESTIVI DIJELOVI
Cvjetovi, plodovi sa sjeme­nkama, članci.
BERBA
Pri berbi opuncije obavezno nositi rukavice. Plodove brati u kasno ljeto i jesen, kad sa-zriju, a članke brati po potrebi.
ČIŠĆENJE
Ubrane plodove i/ili članke na nekoliko minuta staviti u hla­dnu vodu. Nožem ili četkicom ukloniti bodlje i bodljikave dla­čice, a potom isprati pod mla­zom hladne vode.

 
Intenzivna boja opuncije potječe od biljnih pigmenata koji su snažni antioksidansi.

 
Mladi, mesnati članci opuncije, očišćeni od bodlji i narezani na tanke ploške, mogu se je­sti sirovi u salata­ma, pripremati kao povrće ili ispeći na roštilju kao biljni odrezak.

 
ČUVANJE
Zreli plodovi mogu se čuvati do 2 dana na sobnoj tempera­turi ili do 7 dana u hladnjaku. ♦ Nezreli plodovi dozrijevaju za 2-3 dana na sobnoj tempe­raturi.
UPOTREBA
Opuncije se mogu jesti siro­ve, zajedno sa sjemenkama.
Opuncije sa šato preljevom
 
Za 4 osobe:
  500 g mesa opuncija
  4 žumanjka
  80 g šećera
  2 vanilin šećera
  2 dl bijelog vina

1. Opuncije oguliti, narezati na ko­madiće i raspodijeliti u 4 zdjelice.
 
2.  Preljev: Žumanjke, šećer i va­nilin šećer dobro izmiješati, a po­tom pomalo umiješati vino. Smje­su s vinom staviti u vruću vodenu kupelj i tući metlicom za snijeg dok se ne dobije gusta i pjenasta krema.

3.Opuncije preliti toplim prelje­vom i odmah poslužiti.


Tortice s opuncijama i bademima
 
Za 4 osobe:
  180 g brašna
  100 g omekšanog maslaca
  50 g šećera
  1 žumanjak
Nadjev:
  4-5 opuncija
  2 žlice šećera
  2 dl crvenog vina
  70 g oguljenih badema

1.  Od brašna, maslaca, šećera i žumanjka umijesiti glatko tijesto. Tijesto umotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku sat vremena.
2.  Opuncije oguliti i sitno narezati, a bademe krupno samljeti.
3.  Nadjev: Šećer lagano zagrija­vati dok se ne rastopi. Dodati vino, a kad vino zakuha, smanjiti vatru.
Dodati opuncije i bademe, smjesu zagrijati i maknuti s vatre.
4.  Tijesto razvaljati na debljinu od oko 5 mm i okruglim kalupom izre­zati 12 krugova 0 6 cm.
5.  Krugove tijesta složiti na nama-šćeni i pobrašnjeni lim i premazati nadjevom. Peći u pećnici 12-15 minuta pri 180°C. Tortice po želji poslužiti tople ili hladne.    

Mogu se jesti žličicom, a po­sebno su ukusne ohlađene i poprskana limunovim sokom ili rumom, posute šećerom ili prelivene rastopljenom čoko­ladom.
  Opuncije se mogu oguliti, narezati na kriške i poslužiti u voćnim salatama.
  Začinjena solju i paprom, opuncija prija uz pršut i ovčji ili kozji sir.
  Opuncije se mogu osušiti i koristiti poput suhih smokava.
  Meso opuncije sadrži mno­go sitnih sjemenki koje se mo­gu ukloniti protiskivanjem kroz sito. Voćna kaša se po­tom može koristiti za pripre­mu sladoleda, sorbeta, kre­ma, umaka, želea, marmela­de, kolača i ostalih slastica.
  Umak od opuncije: Voćnu kašu od opuncija začiniti še­ćerom, sokom od limuna i ru­mom. Ili, voćnu kašu začiniti medom i cimetom. Topao ili hladan, umak poslužiti uz pu­ding, sladoled, palačinke ili voćni kolač.
  Od opuncija se može pripre­miti frape, sok, sirup ili liker.

0 komentari: