OBOLJENJA PROSTATE

02:41:00 Fb 0 Comments


OBOLJENJA PROSTATE
Prostata je muška spolna žlijezda s vanjskim izlučivanjem. Nalazi se ispod mokraćnog mjehura, ispred čmara, krajnjeg dijela debelog crijeva. Kroz prostatu prolazi mokraćovod. U šezde­setim godinama života prostata se po­stupno povećava (hipertrofija ili ade-nom) što stvara poteškoće pri mokrenju i snošaju. Akutna upala prostate javlja se uz bolove, otekline, često mokrenje i povišenu temperaturu, dok se kronič­na upala prostate javlja bez znakova akutnog prostatitisa.
♦ ČAJNA MJEŠAVINA
70 g alpske ruže
40 g cvjetova i listova stolisnika ■ 40 g nastrugane hrastove kore
(što mlađe)
30 g mladih hrastovih listova 20 g listova pelina
20 g šparoga (prije no što se oblikuju igličasti dijelovi)

 
NAPOMENA: u nedostatku alpske ruže može se koristiti poludivlja ruža pe­njačica, s time da se uzme dvostruka količina -140 g cvijeta, stabljike i listova.
PRIPREMA ČAJA: Trave usitniti i iz­miješati. U 1,5 litru hladne vode preko noći namočiti 10 g mješavine, a ujutro kuhati na tihoj vatri, da ključa poklo­pljeno 2 minute. Nakon što se čaj oh­ladi, procijediti ga u tamnu bocu i piti umjesto vode prije i poslije jela. Dnevno popiti svu pripremljenu količinu čaja. Ako se ne popije u jedan dan, preostalu količinu popiti sljedeći dan. Svaki dan
u hranu stavljati 3 puta po 1 žlicu ma­slinova ulja.

0 komentari: