NOGE I STOPALA

07:54:00 Fb 0 Comments


Danas prosječna osoba ne pridaje preveliku pozornost njezi nogu i stopala, premda nas upravo ona nose kroz život. Zbog dugog sjedenja u uredu, stajanja u tramvaju ali isto tako opuštajući se šetnjom kroz šumu, naše su noge izložene najvećem pritisku od svih organa.              
Loša cirkulacija koja rezultira nagomilavanjem tekućine u donjem dijelu nogu, kao i sve češćim pucanjem kapilara i vena, a stopala su zarobljena u obući koja "ne diše"...
                                                              


 
Za osjećaj svježine i glatkoće svako­dnevno noge izmasirajte četkom od prirodnih vlakana počevši od peta pre­ma bedrima. Za što učinkovitiji piling uzmite dvije žličice maslinova ulja u kombinaciji s morskom soli kako biste odstranili odumrle stanice s koljena i peta.


SASTOJCI: 5 žličica meda i 3 žličice limunova soka. PRIPREMA: Med ulijte u mla­ku vodu i pazite da ne proku­ha. Dodajte i lagano promiješaj­te svježe iscijeđen limunov sok. Smjesu nanesite na otvrdnjele dijelove kao što su koljena i pete, te nakon 30 minuta noge isperite mlakom vodom.
Uzmite četiri šake svježih, vrlo mirisnih latica divlje ruže (sakup­ljenih u lipnju ili srpnju) ili ih ku­pite sušene u ljekarni (Rosa centifolia) i dodajte im šaku morske soli. Pomiješajte u posudi u ko­joj ćete nap­raviti kupku nogu, doda­jte mlaku vo­du i - spremni ste za osvježe­ne koje će potra­jati cijeli dan!

PERŠINOM PROTIV OTEČENIH NOGU 
Korijen i lišće peršina usitnite i izmije­šajte. 5 žlica mješavine kuhajte 5 mi­nuta u pola litre vode. Poslije kuhanja pustite odstoji još 20 minuta, a onda procjedite i pijte 3 puta dnevno po ša­licu. Čaj otklanja zastoj mokraće, a time i otečenost nogu.

NAPOMENA: Lišće peršina treba upot­rebljavati u svježem stanju, jer jedino tako zadržava svoja važna svojstva. Ne valja ga sušiti niti konzervirati.
Može se, međutim, zamrznuti.

 OSVJEŽAVAJUĆA KUPKA  ZA STOPALA
Dodajte žlicu osušenih listova ružma­rina u vruću vodu u velikom lavoru -
dovoljno velikom da uronite stopala - i pustite neka stoji 5 minuta. Drugi lavor napunite hladnom vodom. Sjednite i stavite stopala u vruću vodu. Držite ih 1 minutu, a onda ih stavite na 20-ak sekundi u hladnu vodu. Ponovite nekoliko puta, završavajući uranjanjem u hladnu vodu. Obrišite noge.

PRIPRAVCI ZA ŽULJEVE
 
Žuljevi su česta i neugodna pojava, osobito na nožnim prstima. Najpoznatiji recepti za njihovo liječenje su:
Šljive i bršljan: uzmite svježu ili su­hu šljivu i rasijecite je. Na polutke ovih šljiva izlijte po pola žličice soka od lista bršljana. Ovakvu polutku šljive privežite na žulj tokom noći. Za dvije do tri večeri žulj bi trebao otpasti.
Češnjak: uzmite pola glavice češ­njaka, očistite je i zgnječite, te njome premažite žuljeve ujutro i uvečer. Za tr do četiri dana žuljevi bi trebali otpasti.
Mlječika: tri puta dnevno močite žulj sokom od mlječike (Euphorbia cvpari-ssias).
Bršljan i limunov sok: izmješajte I po jednu žličicu salicilnog praška, svje-j žeg soka bršljana i limunova soka. Ovaj melem namažite na žulj ujutro i navečer | te ostavite ga da stoji 3 sata.
Krumpir: od naribanoga sirovog kru­mpira napravite oblog, privijte ga na žulj i držite ga tijekom noći. Postupak pona­vljajte nekoliko dana uzastopno, dok žulj potpuno ne nestane.
Propolis: problemi sa žuljevima rje­šavaju se pomoću propolis masti, tako što se žulj namaze debelim slojem i fik­sira flasterom
Jabuke i kamilica: dvije naribane jabuke pomješajte 9 dvije žlice sitno is­jeckanog lista ranjenika (Anthvllis vul-neraria). Od ove smjese napravite ob­loge i držite ih na bolnim mjestima po dva sata, dva puta dnevno. Nakon ski­danja obloga, bolna mjesta obrišite ob­logom od mlake kamilice.

 
Svježi limun: omotajte zavojem kri­šku svježeg limuna oko zahvaćenog pr­sta prije počinka. Skinite sljedećeg jutra
1              ponavljajte svake večeri tjedan-dva.
Limunovo ulje: istrljajte kurje oči s nekoliko kapi limunova ulja, a onda ih prekrijte ljepljivom trakom na 20 minuta. Ponavljajte svakog dana kroz tjedan-dva.
Rotkva i hren: uzmite po 3 žlice izri­bane rotkve i korijena hrena, stavite na komad platna i privijte na bolno mjesto. Prethodno kurje oko namažite uljem, a oblog držite ujutro i navečer po 2 sata.
Češnjak i ocat: uzmite 2 žlice sitno isjeckanog češnjaka i isto toliko vinskog octa. Sve to izmješajte i stavite na bolno mjesto. Oblozi se drže 2 puta dnevno po 2 sata.
Crveni luk i ocat: uzmite glavicu crvenog luka, isjeckajte je i izmješajte s istom količinom vinskog octa.
Smjesu stavite na bolno mjesto a obloge držite
2  sata, dvaput dnevno. Tretmani traju 3  dana.

 
KESTEN ZA PROŠIRENE VENE
Sameljite 10 plodova divljeg kestena i pomješajte s čašom alkohola. Smjesu držite u staklenoj posudi na sunčanom mjestu 6-8 tjedana. Nakon toga ocje-dite. Blagom masažom ekstrakt svako­dnevno utrljavajte na oboljelo mjesto.

 
CAJEVACI NEVEN ZA URASLI NOKAT
Kod uraslog nokta na palcu, nama-čite zahvaćeno stopalo po 5 minuta dvaput na dan u lavoru tople vode u koju ste dodali 6 kapi ulja čajevca. Tako ćete spriječiti infekciju. Ispro­bajte i namakati stopalo u litri tople vode koja sadrži dvije žličice tinkture nevena. Budući da neven ima anti-septička svojstva, ta će otopina isto­dobno očistiti i omekšati nokat.


0 komentari: