NESANICA

12:20:00 Fb 0 Comments


NESANICA
O nesanici govorimo kad se probudimo s osjećajem da smo premalo ili loše spavali i nismo se odmorili. Poremećaji sna mogu biti različiti: jedni nikako ne mogu zaspati, drugi se bude tijekom noći, a treći se bude prerano. Kao po­sljedica noćnih smetnji tegobe se jav­ljaju i tijekom dana; ljudi su umorni, pospani ili razdražljivi i teško izvršavaju svakodnevne obveze.

Biljni sedativi
Valerijana i hmelj smiruju živčani sus­tav i olakšavaju nesanicu. Pomiješajte 30 ml ekstrakta valerijane i 15 ml ek­strakta hmelja u tamnoj staklenoj boci. Uzmite čajnu žlicu mješavine s malom količinom tople vode 30 minuta prije odlaska u krevet. Ponovite ako je potrebno.
Čaj od pasiflore
SASTOJCI:
*  2,5 dl kipuće vode
*  1 žličica sušene pasiflore
*  1 žličica kamilice
PRIPREMA: Prelijte vodu preko bilja, pokrijte i ostavite 10 minuta. Procijedite popijte 30 minuta prije odlaska u krevet.

 
   Kupka od gorke soli
Ako imate problema sa spavanjem pro­bajte se opustiti u kupki gorke soli ne­posredno prije odlaska u krevet. Gorka je sol bogata magnezijem koji je odlično sredstvo za opuštanje mišića a djeluje i smirujuće na živčani sustav. Uspite 250 g gorke soli u kadu s vodom čija temperatura treba biti što sličnija tjelesnoj. Kako biste povećali opušta­jući učinak, dodajte 10 kapi eteričnog ulja lavande. Ostanite u vodi 20 minuta i otiđite u krevet čim se obrišete da iz­bjegnete svaku tjelesnu i umnu aktivnost.

   Kupka od lipe
200 g cvjetova lipe stavite u 5 I hladne vode i ostavite tijekom noći. Ujutro pro­kuhajte, procijedite te ulijte u kadu u kojoj je već pripremljena voda od 36 stupnjeva C. Kupanje treba trajati 20 minuta. Za vrijeme kupanja srce treba biti iznad vode.

0 komentari: