Mirisne vodice

05:55:00 Fb 0 Comments


Mirisne vodice
 

Prema sadržaju eteričnih ulja, mirisne
vodice se dijele na parfeme te parfemske, toaletne i kolonjske vode

 
R
iječ parfem potječe od francuske riječi parfum, što znači miris, miomi­ris. Kako miris potječe od eteričnih ulja koja se, osim ulja lavande, nikada ne stavljaju na ko­žu nerazrijedena, miris treba razri-jediti u nekoj tekućini, lako eterična ulja nisu topiva u vodi već samo u biljnom ulju, mastima i alkoholu, parfem ili miomiris naziva se još i mirisnom vodicom.
Do 14. stoljeća eterična ulja su se koristila otopljena u životinjskim mastima i biljnim uljima. Otkrićem alkohola u 14. stoljeću, alkohol po­staje prvi nemasni sastojak mirisnih vodica u kojem se eterična ulja mo­gu otopiti i sačuvati. Prva mirisna vodica na bazi alkohola bila je vodi­ca mađarske kraljice Izabele. U 17. stoljeću nastala je prva toaletna vo­dica koja je bila otopina različitih eteričnih ulja u alkoholu. Bila je to kolonjska voda (njem. Kolnisch VVasser, franc. Eau de Cologne) ko­ja je ime dobila po njemačkom gra­du Kolnu.

Mirisni oblici Prema sadržaju eteričnih ulja, parfemi ili mirisne vodice se dijele na nekoliko mirisnih oblika:
- parfem (parfum) - miris najja­če koncentracije koji sadrži od 16-30% eteričnih ulja;
- parfemska voda (eau de pa­rfum) - sadrži 9-15% eteričnih ulja;
- toaletna voda (eau de toilette) - sadrži od 4-8% eteričnih ulja, a može se prskati po cijelom tijelu i to obilnije od parfema;
- kolonjska voda (eau de Co­logne) - sadrži 2-3% eteričnih ulja.

Otapanje mirisa Mirisne vodice se dobivaju ota­panjem eteričnih ulja u alkoholu, dok se bezalkoholni parfem dobiva otapanjem eteričnih ulja u biljnom ulju, najčešće ulju jojobe. Eterična ulja se kap po kap dodaju u alkohol ili biljno ulje u staklenoj posudici, a za miješanje se koristi stakleni šta­pić. Nakon što se pronađe zadovo­ljavajuća mirisna nota, parfem mo­ra "dozrijevati" 2 tjedna u dobro za­tvorenoj staklenoj posudi. Nakon toga se kao učvršćivač miri­sa dodaje 1 kap ulja pše­ničnih klica na 10 ml parfema. Parfemska, toaletna i kolonjska voda ne trebaju vrije­me dozrijevanja ni učvršćivač mirisa.
Trajnost mirisa Trajnost mirisa ovisi o količini eteričnih ulja koja mirisni pripravak sadrži i o tipu kože na koju se nano­si. Suha koža nema dovoljno vlage koja bi zadržala miris pa eterična ulja brže hlape i miris treba nanositi češće. Na masnoj koži čak i mala količina mirisa ostaje mnogo duže, jer masnoća kože otapa eterična ulja i tako ih duže vrijeme zadržava na koži.
Miris parfema ovisi o kiselosti kože na koju se nanose, lako je ta razlika kod razli­čitih ljudi vrlo malaT isto eterično ulje različito miriše na različitim ljudima. Stoga, miris parfema treba uvijek testirati na vlastitoj koži. A kako su
Mađarska vodica
Dobila je ime po mađarskoj kraljici Izabeli koja ju je osmislila.
20 kapi ružmarina
1 2 kapi limuna
5 kapi ruže 5 kapi nerolija
2   kapi kadulje 2 kapi metvice
50 ml 70%-tnog alkohola
Alkohol staviti u staklenu bočicu. Dodati eterična ulja, bočicu zatvo­riti i snažno protresti. Prije upotre­be promućkati.
parfemi mješavine nekoliko, a če-
sto i nekoliko stotina različitih miri-
sa, svaki parfem je jedinstvena
mješavina mirisnih nota i ima jedi-
nstven miris.


 
Egzotični uljni parfem
20 kapi magnolije    5 kapi cedra 20 kapi jasmina    3 kapi cimeta
8 kapi ruže    10 ml ulja jojobe
Ulje jojobe i eterična ulja pomiješati. Parfem staviti u staklenu bočicu, dobro zatvoriti i osta\iti da odstoji 2 tjedna prije upotrebe.


Cvjetna vodica
10 kapi lavande
10 kapi ruže 10 kapi nerolija 50 ml 70%-tnog alkohola 20 ml destilirane vode
Alkohol i eterična ulja staviti u sta­klenu bočicu. Bočicu zatvoriti i sna­žno protresti. Nakon što odstoji 2 dana, dodati destiliranu vodu i ponovno protresti. Prije upotrebe pro­mućkati.
Engleski cvjetni parfem
Dame engleskog visokog društva u Viktorijansko doba mirisale su cvjetnim mirisima. Formule tada­šnjih parfema koriste se i danas.
20 kapi ruže 20 kapi ljubičice 10 kapi geranija 5 kapi nerolija 2 kapi bergamota 10 ml 70%-tnog alkohola 2 kapi ulja pšeničnih klica
Alkohol staviti u staklenu bočicu. Dodati eterična ulja, bočicu zatvo­riti i snažno protresti. Parfem osta­viti da odstoji 2 tjedna, a potom dodati ulje pšeničnih klica.

 
Kolonjska voda
Klasična kolonjska voda idealna je toaletna vodica za osvježenje.
300 ml votke 12 kapi bergamota 12 kapi limuna 10 kapi naranče 10 kapi geranija 6 kapi límete 6 kapi grejpa 6 kapi ružmarina
3 kapi nerolija 80 ml destilirane vode
Votku i eterična ulja staviti u staklenu bočicu, dobro zatvo­riti i snažno protresti. Nakon što odstoji 2 dana, dodati destiliranu vodu i ponovno protresti. Prije upotrebe promućkati.

0 komentari: