MENOPAUZA

02:27:00 Fb 1 Comments


MENOPAUZA

U tijelu žene u razdoblju oko menopa-uze nastaju promjene koje su poslje­dica smanjenog stvaranja hormona u jajnicima, prvenstveno estrogena. U prosjeku, već nakon četrdesete godine života stvaranje hormona u jajnicima počinje polako slabiti, što se postupno nastavlja do 45. godine. Od tada pa još otprilike 5-10 godina traje prijelazno razdoblje, koje se u običnu govoru na­ziva klimakterij. Liječnici uobičavaju koristiti riječ perimenopauza za razdo­blje promjene prije prestanka samoga krvarenja uključujući i godinu dana na­kon prestanka mjesečnih krvarenja.
SIBIRSKI GINSENG lako nakon menopauze jajnici više ne proizvode hormone, ostale žlijezde s unutrašnjim lučenjem, kao što su nad­bubrežne žlijezde, preuzimaju u nekoj mjeri proizvodnju estrogena i drugih hormona. Da se potakne njihov rad uzi­majte sibirski ginseng svaki dan tijekom najmanje tri mjeseca. Možete uzimati pola žličice tekućeg ekstrakta ginsenga jedanput na dan ili 250 mg dva puta na dan ekstrakta koji sadrži glavni akti­vni sastojak ginsenga. Sibirski ginseng možete uzimati do 6 tjedana, no ako patite od visokoga krvnog tlaka, pret­hodno se savjetujte s liječnikom.
+ SPREJ ZA LICE
Napravite ublažujući aromaterapijski sprej za lice kao pomoć pri navalama vrućine. 125 ml ružine vodice i 10 kapi eteričnog ulja lavande pomiješajte u bočici s raspršivačem. Dobro protresite i spremite u hladnjak. Poprskajte kad želite.
ČAJNA MJEŠAVINA:
Dobro izmiješati jednake dijelove pres­lice, bobica borovnice i valerijane. Dvije žlice mješavine staviti u 3 šalice vrele vode i kuhati 30 minuta na laganoj vatri. Preko dana piti što topliji čaj.

1 komentar: