Mažuran

04:35:00 Fb 0 Comments


Mažuran
Potječe iz Indije, odakle se ta začins-ka biljka proširila najprije Europom, a zatim diljem svijeta. Kultivira se pa ga s lakoćem možemo uzgajati u vla­stitom vrtu. Osim pitomog mažurana u kontinentalnom području može se pronaći samonikli divlji mažuran, koji poznajemo pod imenom obični mravi­nac. Također, u Sredozemlju i našim , najtoplijim primorskim krajevima, po travnjacima raste primorski mravinac, poznatiji kao origano. Kod nas je ma­žuran najpoznatiji kao začin za vari­va, dok su stari Grci vjerovali kako zeleni dijelovi mažurana namočeni u vino povećavaju ljubavnu moć. Mažu­ran djeluje kao stomahik i diuretik, pospješuje znojenje i ublažava bolo­ve kod upale živaca. Ima protugljivič-no, antioksidativno i baktericidno dje­lovanje te sprečava upale. U obliku ulja za masažu pomaže kod reumat-skih bolesti, uganuća i iščašenja te grčevitog kašlja i astme. Eterično ulje mažurana koristimo kod depresija, probavnih smetnji, glavobolja živča­nog podrijetla i migrene, a mast za liječenje hunjavice, prehlade, nazeba i sluznice nosa.                                                                                                                     ❖ PRIPRAVAK: uzeti žlicu svježeg soka mažurana, žlicu svježeg soka metvice, žlicu svježeg soka kadulje, 100 g voska i 200 g svinjske masti ili lanolina. Iscijedimo sok iz biljke te dobro pomiješamo s otopljenom svinjskom masti i voskom te kratko kuhamo dok prestane izlaziti para. Pohranimo u od­govarajuću ambalažu. Mažemo sluznicu nosa kod jakih hunjavica i prehlada                                                                                                                  
 

0 komentari: