MASLAČAK

03:51:00 Fb 0 Comments


MASLAČAK
(Taraxacum officinale)
Maslačak ili radić, dosadan je korov, a vrlo ljekovita biljka. Sadrži neotrovan mliječni sok. Cvjetovi su mu zlatnožuti i na šupljim stabljikama. Cvate od ožujka do svibnja. Listove beremo prije no što počne cvasti, cvjetove u doba cvata, a korijene vadimo u rano proljeće ili pak od kolovoza do listopada. Razrežemo ih i sušimo zajedno s listovima u hladu ili u pećnici na 40 stupnjeva C. Cijela je biljka bogata vita­minom C i mineralima. Maslačak djeluje ljekovito pogotovo na jetru i bubrege. Vrlo je pogodan za proljetnu i jesensku kuru liječenja. Osobito je djelotvoran njegov korijen: pročiš­ćava, potiče znojenje i jača tijelo. Pospješuje lučenje mokra­će i žuči, otklanja sve zastoje, odstranjuje otrovne tvari iz tijela, krijepi i vraća snagu. Čovjek se naprosto pomlađuje. Poboljšava cjelokupnu izmjenu tvari (metabolizam) i pos­pješuje pročišćavanje krvi. Koristan je i kod gihta, reume, skrofuloze, kožnih bolesti, čireva, gojaznosti, nedostatka te­ka, lijenih crijeva, kod prsne i trbušne vodene bolesti, sla-bokrvnosti, neredovitih menstruacija, bolesti gušterače i kod upale porebrice. Kod šećerne se bolesti preporučuje žvakati dnevno 8 do 15 šupljih stabljika. Pospješuje protok žuči, čisti sluznicu dišnih i probavnih organa. Zaustavlja stvaranje žučnih kamenaca. Ne otapa ih, doduše, ali ipak smanjuje sklonost prema toj bolesti. Čaj se od listova i korijena pogo­tovo preporučuje za liječenje zimi. Zaslađujemo ga medom i tada je još ljekovitiji.
*   MASLAČKOV SIRUP (pogrešno ga nazivaju maslačkov med): uzmemo četiri pregršti cvjetova i dobro ih prokuhamo u dvije litre vode, procijedimo, dodamo vrućemu soku 1,5 kg šećera i sok od dva limuna, a potom to kuhamo nepre­stano miješajući dok ne nastane gusta tekućina. Ulijemo je u boce, dobro začepimo i spremimo u podrum grlićem nadolje, najbolje u pijesak.
*   MASLAČKOV MLIJEČNI SOK pomaže kod otrovanja krvi kovinama. Taj sok kapamo u oči 1 do 2 puta na tjedan ako su oči bolesne i oslabjele. Maslačak je vrlo važan za metabolizam. Kod degeneracije hrskavice može nam popri­lično pomoći. Zato ga redovito uzimajmo u svim oblicima.

*   Nasjeckani maslačak možemo staviti i na kruh.
*   ZA ZIMU cijelu narezanu biljku namočimo u rakiju. Boca uvijek mora biti puna maslačka! Uzimamo do 20 kapi tri puta na dan.

0 komentari: