Majčina dušica

13:26:00 Fb 0 Comments


 Majčina dušica
Majčina dušica ili timijan raste kao sa­monikla biljka u zemljama Sredoze­mlja, te se tradicionalno koristi u medi­teranskoj kuhinji. Prednost je što mu ne smeta dugo kuhanje, te se svježi listovi koriste prilikom kuhanja junetine, janjetine, divljači i gljiva. Dodaje se marinadama, umacima i je­lima od povrća, ribi, roštilju i morskim plodovima. Jelu daje pikantan okus a istovremeno neutralizira masnoću. Također pomaže rastvaranje i lakše izlučivanje sluzi, a ima i jaku moć de­zinfekcije pa je prikladna kod preko­mjerne sluzi u organima za disanje, kašlja, hripavca, bronhijalnog katara i drugog, te za jačanje želuca i živaca.
 ❖ PRIPRAVAK: 20 g majčine dušice prelijemo s 250 g 70%-tnog alkohola i ostavimo macerirati 10 dana, zatim profiltriramo i možemo koristiti za vanjsku uporabu. Ima veliku dezinfekcijsku moć. koristi se za masažu i jačanje udova kod slabe i skrofulozne djece, kod reume, gihta, uganuća, nagnječenja tkiva i oteklina. Osim toga djeluje i na smanjivanje bolova i grčeva.


0 komentari: