LICE

09:44:00 Fb 0 CommentsMladolika, svježa i blistave koža lica proizlazi iz savršene fiziološke ravnoteže kožnog tkiva. Njezino stanje ovisi o godinama, zdravlju i načinu života. Koža lica potpuno je izložena u odnosu na druge dijelove i traži redovitu dnevnu zaštitu kako bi zadržala nježan i profinjen izgled. Zašto je ne biste njegovali prirodnim sredstvima, koja nemaju štetnih sastojaka?

SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE LICA
Sredstva za čišćenje lica možete izra­diti sami, no da biste elemente od ko­jih se sastoje brižljivo pomiješali, um­jesto električne mješalice koristite žli­čicu. Kreme za čišćenje, odnosno emulzije, valja nanijeti na lice i vrat, pustiti da djeluju te potom temeljito odstraniti mlakom vodom.


 
KREMA ZA ISPIRANJE OD MEKINJA
(za nečistu kožu) 4 jušne žlice bademovih mekinja za­miješajte u pola šalice prokuhane, mlake vode dok ne dobijete smjesu nalik na kremu. Koristite po potrebi.


 
ULJE ZA ČIŠĆENJE OD GOSPINE TRAVE
(za suhu kožu) SASTOJCI:
50 g ulja gospine trave, 40 g ulja grožđanih sjemenki i emulgator.
PRIPREMA; Masne sastojke (ulje go­spine trave i grožđanih sjemenki) po­miješajte s emulgatorom i sve zajed­no protresite. Nanosite po potrebi.


 
RUŽINO MLIJEKO ZA ČIŠĆENJE
(za svaki tip kože) SASTOJCI:
40 g ružine vodice
20 g ulja grožđanih sjemenki
7,5 g kakao maslaca
30 g bademova ulja
5 g lanolina 3 kapi ružina ulja
15 g emulgatora
PRIPREMA: Masne dijelove (ulje gro­žđanih klica, kakao, maslac, bademovo ulje, lanolin) miješati s vodenim česti­cama (ružina vodica), mirisnim uljem (ružinim uljem) i emulgatorom te sve skupa jako protresti.

 
PJEGE
  U VAR AK; 2 žice maslačka kuhati u 2 dl vode 15 minuta, procijediti, ohladiti i uvarkom umivati lice.
  KRASTAVAC; iscijediti sok mla­dih krastavaca i njime mazati pig-mentne mrlje 2-3 puta dnevno tije­kom nekoliko tjedana.
  HREN: pripraviti kašicu od kori­jena hrena i stavljati na pjege 1 do 3 puta dnevno.


 
KREMA ZA PRANJE OD PŠENIČNIH KLICA
(za masnu, nečistu kožu) SASTOJCI:
4 žlice pahuljica od
pšeničnih klica
pola šalice podgrijanoga
punomasnog mlijeka. PRIPREMA: Pšenične klice valja zami­ješati u mlijeku dok ne nastane smjesa nalik na kremu.


 
MASKE ZA LICE
U odnosu na kreme, maske sadrže čak i do pet puta više vrijednih sastojaka, ali drugačije djeluju: dok kreme prvens­tveno potiču funkciju kože, njeguju je i štite, maske je brzo i vrlo efikasno osv­ježavaju. Djelovanje maski uvijek se te­melji na istom principu: sloj maske koja se nanosi na kožu za kratko vrijeme je čvrsto pokriva, što dovodi do pojačanog protoka krvi, a istovremeno sprečava isparavanje već postojeće vlage iz ko­že. I jedno i drugo rezultira ružičastom i glatkom kožom.
PRAVILA: Prije stavljanja bilo koje maske, lice se mora pažljivo očistiti.

 
MASKA PROTIV BORA
Jedan svježi žumanjak, jednu žličicu meda i jednu žličicu glicerina dobro izmiješati, namazati lice i ostaviti 2 sata te isprati hladnom vodom. Lice se osvježi i nestaju boriće. Ostatak mješavine možemo nekoliko dana čuvati u hladnjaku. Postupak može­mo ponoviti 2-3 puta tjedno.

Prilikom nanošenja maski za kožu, pre­dio oko očiju uvijek ostavite slobodnim. Masku uvijek nanesite i na vrat i deko­lte. Maske se obično se stavljaju jednom tjedno, a ako je koža masna i češće                                                                                                                                              
MASKA OD KRASTAVCA I AVOKADA    (za održavanje vlage)                                                               SASTOJCI:  1/2 šalice naribanog krastavca 1/2 šalice naribanog avokada 1 bjelanjak 2 žličice mlijeka u prahu                                                                                                                                                                                              PRIPREMA: kružnim pokretima nane­site 2 žlice maske na lice i na vrat. Os­tavite 30 minuta ili dok se ne osuši. Is­perite mlakom, a potom hladnom vo­dom. Osušite lice čistim ručnikom.                                                                                                                                                                                                                                                 PROTIV CRVENILA LICA I NOSA
SASTOJCI:
  100 g kisele jabuke
  1,5 dl mlijeka • 2 žumanjka
PRIPREMA: jabuku istružite, stavit u mlijeko, pa kuhajte do ključanja. Dc bit ćete mliječnu kašu. Kada seohlat dodajte žumance i dobro umutite. UPOTREBA: masku držite na licu ok( 15 minuta. Vrlo brzo gubi se crvenile kože i ona postaje glatka i meka Dobro je da jabučnu masu nanesete i na kapke i na vrat, pa u svakom slu­čaju ostavite da djeluje bar 20 minuta. Jabuka se vrlo često može upotrijebiti i za masažu. Izrežu se kriške jabuke i brzom masažom postiže se nevjero-vatna svježina kože. Jabuka se nare-že na 4 dijela, pa se komadićima trlja koža snažno kružnim pokretima. Ova maska može se ponavljati neogra­ničeno. Uvijek i svakom koristi, poseb­no kod kože koja je uvela.

 
MASKA PROTIV BUBULJICA
SASTOJCI:
1 velika, zrela rajčica
2 žlice jogurta
PRIPREMA: iscijedite sok iz rajčice i pomiješajte s jogurtom, držite na licu 10-15 minuta i isperite vodom.

SKIDAČ PJEGA
SASTOJCI: 1/3 banane
1 žlica soka od limuna
PRIPREMA: sastojke dobro umutite mikserom i prekrijte pjege na licu, osta­vite na licu 30-tak minuta pa se umijte mlakom vodom. Ovu masku možete koristiti svakih 10 dana.

 0 komentari: