KUKURUZNA SVILA

05:02:00 Fb 1 Comments

KUKURUZNA SVILA

Kukuruzna svila ima brojna ljeko­vita svojstva, a najznačajnija su njezino protuupa-lno, analgetičko i dijuretičko djelo­vanje. Ne preporuča se samo kod bolesti kod kojih nije poželjno poja­čano izlučivanje mokraće

 
Tanke svilenkaste niti koje se ljeti javljaju na vrhu kli­pa kukuruza poznate su pod nazivom kukuruzna svila (Maydis stigmata). U tradicio­nalnoj kineskoj medicini kukuruzna svila ili "Yu mi xu" upotrebljava se kao lijek još od 16. stoljeća. U Euro­pi se u ljekovite svrhe počela kori­stiti tek početkom prošlog stoljeća.

Kukuruzna svila sadrži razne enzime pa sazrijevanjem brzo gubi ljekovita svojstva.
 
Ljekovito djelovanje Kukuruzna svila sadrži saponi-ne, flavone, tanine, gorke glikozide, alkaloide, smolu, sluzi, šećer, ma­sno ulje, eterično ulje, salicilnu ki­selinu, fitosterole, enzime, soli kali­ja i kalcija i mnogo vitamina K.
Zbog vrlo složenog kemijskog sastava, kukuruzna svila se u naro­dnoj medicini upotrebljava za lije­čenje mnogih bolesti, a njezino lje­kovito djelovanje potvrdila je i sluj žbena medicina. Mnoge znanstve­ne studije su potvrdile protuupalnc analgetičko i dijuretičko djelovanje kukuruzne svile pa se ona najčešće upotrebljava u liječenju bolesti mo­kraćnog sustava te reumatskih bo­lesti zglobova. Budući da pospješu­je izlučivanje mokraće i vode iz tije­la, koristi se i kao sredstvo za mrša­vljenje i protiv pretilosti.
Kukuruzna svila potiče izlučiva­nje žuči pa se često koristi kod po­remećaja rada jetre i žučnog mje-


hura. Zbog visokog udjela vitamina K, kukuruzna svila pospješuje stva­ranje i zgrušavanje krvi. Osim što čisti krv, kukuruzna svila snižava krvni tlak i razinu kolesterola i šeće­ra u krvi, pa tako povoljno djeluje na srce i krvne žile.
Pripravci od kukuruzne svile mogu se uzimati dugo vremena bez straha od štetnih posljedica, jer kukuruzna svila ne nadražuje ni bu­brege ni želudac ni crijeva.     
LJEKOVITA PRIMJENA
  Dišni organi: kašalj, bronhi­tis, astma, upala pluća.
  Srce: slabo srce, oslabljeni srčani mišić, vodena bolest.
  Krv: čisti krv, snižava razinu šećera, kolesterola, mokraćne kiseline i bjelančevina u krvi te previsoki krvni tlak.
  Krvne žile: slaba cirkulacija krvi, ateroskleroza, upala ve­na, proširene vene, hemoroidi.
Kukuruzna svila zaustavlja krvarenja iz manjih rana.
  Želudac: upala sluznice želu­ca, čir na želucu.
  Crijeva: lijena crijeva, zatvor.
  Jetra i žuč: slabo izlučivanje žuči, upala jetre, žučnog mje­hura i žučnih kanala.
  Bubrezi i mokraćni mjehur: slabo izlučivanje mokraće i vo­de iz organizma, upala bubre­ga, mokraćnog mjehura i mo­kraćnih kanala, bubrežni i mo­kraćni pijesak i manji kamenci, noćno mokrenje kod djece i starih ljudi.
  Kosti i zglobovi: kostobolja, reuma, artritis, giht.
  Živci: išijas, vratobolja, lum­bago.


Kućna Apoteka


Tinktura od
kukuruzne svile
50-60 g kukuruzne svile 1 dl 70%-tnog alkohola 2 dl destilirane vode
Usitnjenu suhu kukuruznu svi­lu staviti u staklenku i preliti alkoholom i destiliranom vo­dom. Staklenku zatvoriti i do­bro protresti. Nakon što odstoji 7-10 dana, uz svakodnevno pro-tresanje, tekućinu procijediti u tamnu bočicu. Uzimati 2-3 puta na dan po 1 žličicu tinkture s malo hladne vode.

SKUPLJANJE I ČUVANJE
  SKUPLJANJE: Zelenu i so­čnu kukuruznu svilu brati ljeti, dok je biljka još zelena, a zrnje klipova još uvijek u mliječnom stanju. Ljeti se može koristiti svježa, a za kasniju upotrebu ju treba osušiti.
  SUŠENJE: Sušiti u što tanjem sloju na sjenovitom i zračnom mjestu ili u pećnici pri tempera­turi od najviše 40°C.
  ČUVANJE: Osušenu kukuru­znu svilu čuvati u papirnatim vrećicama ili kartonskim kutija­ma, na hladnom, tamnom i su­hom mjestu. Dobro osušena može se čuvati do godinu dana.
Kako bi zadržala što više ljekovitih tvari, kukuruznu svilu brati dok je još mlada i sočna te odmah osušiti.

 
Caj od kukuruzne svile
1 žlica kukuruzne svile 2,5 dl kipuće vode

Usitnjenu suhu kukuruznu svilu preliti kipućom vodom. Pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 minuta i procijediti. Čaj uzimati 3-4 puta na dan, po mogućnosti prije jela.

1 komentar: