Koromač

13:17:00 Fb 0 Comments


Koromač
❖ PRIPRAVAK: uzeti 1 žličicu komorača, 3 dl mlijeka i 1 žlica meda. Plodove ko­morača zgnječiti žli­com, preliti kipućim mlijekom te pokrive­no ostaviti da odstoji 10 minuta. Mlijeko procijediti, zasladiti medom te toplo uzi­mati 3 puta na dan.
Kod koromača se, za razliku od mnogih drugih divljih začin-skih biljaka, može u kulinarstvu iskoristiti gotovo svaki dio biljke, od glavice, listova, stablji­ke i cvijeta do plodova. Vrlo je vrijedna dijetetska namir­nica s malo vlakna, a po mi­neralima i vitaminima uvrštava se među najvrijednije biljke. Aromom se slaže s jelima kojima se dodaje peršin i mediteranski ali i ljuti začini poput čilija. Cijele listove koromača može se dodati u salate od kiselog kupusa, krastavaca ili zelenim salatama. Ugodno aromatizira variva, plodove mora s roštilja i riblje temeljce. Čaj od plodova koromača koristi se kod probavnih tegoba; poboljšava rad želuca i crijeva, uklanja nadimanje, dobar je diuretik i poboljša­va mliječnost dojilja. Eterično ulje koristi se pri izradi sirupa protiv kašlja, pri liječenju migrene i pri proizvodnji biljnih bombona. Plodovi se mogu uzimati kao čaj, ali mnogo bolje je toplo mlijeko s komoračem.

0 komentari: