Klinčić

13:12:00 Fb 0 Comments


Klinčić
Klinčić na naše tržište dolazi iz isto­čne Afrike i s otoka Indijskog oceana. Sadrži mnogo aromatičnog ulja, pa se već tradicionalno upotrebljava za ku­hanje kompota, kuhanog vina i slatkih jela. Korisni dijelovi kima su osušeni cvjetni pupoljci. Ugodno je oštrog mirisa a upotrebljava se za kuhanje kompota, tople napitke, likere, jela od sira i jogurta, slatke i krem-juhe te jela od riže. Od ljekovitih svojstava poznato je da pospješuje probavu i tek. Također se često upotrebljava za dezinfekciju usta i grla. Pupoljci klinčića, paprenog okusa i ugodnog mirisa, odlično su sredstvo protiv zubobolje. Kako bi se ublažila zu­bobolja, u usta pokraj bolnog zuba treba staviti pupoljak klinčića i bol će nestati.
 
❖ PRIPRAVAK: 1 žličicu zgnječenih komuški ili sjemenki kardamoma preliti s 2,5 dl kipuće vode te pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta. Procijediti te uzimati u gutljajima jednom na dan.

0 komentari: