KLEKA

03:49:00 Fb 0 Comments


KLEKA

(Juniperus communis)
Borovica ili kleka, smreka, čest je stanovnik naših šuma. Plave bobice dozrijevaju u drugoj ili čak trećoj go­dini. Sakupljamo ih kad postanu mo-drikaste, obično u listopadu i stude­nome. Bobice su aromatične, a iglice imaju okus po smoli, malo gorak. Naj­lakše ih sakupljamo tako da ispod grma rasprostremo plahtu pa štapom otresamo bobice, a potom odstrani­mo iglice i grančice. OPREZ! Ljudi koji boluju na bubrezi­ma ne bi smjeli konzumirati borovice, a i trudnice bi trebale izbjegavati bilo kakve pripravke od borovica. Borovi­ca je sva ljekovita: bobice, iglice, gra­nčice. Bobice nadražuju bubrege, sto­ga ih mogu upotrebljavati samo ljudi zdravih bubrega, ali ne dulje od šest tjedana. Čaj pospješuje izlučivanje mokraće i mokraćne kiseline. Povoljno djeluje kod reumatskih tegoba, astme i ozeblina. Liječenje po Knei-ppu: prvoga dana polako valja žvakati 5 bobica, drugoga dana treba sažvakati jednu više, i tako sve dok se ne dostig­ne 15 bobica, a zatim opet svakoga dana po jednu bobicu manje, do 5 bobica. Potom valja načiniti prekid od nekoliko mjeseci; nakon toga liječnik će nas uputiti trebamo li ovo lije­čenje ponoviti. Bobice potiču tek, čaj ublažava kašalj, zaus­tavlja proljev, pomaže kod nadimanja, žgaravice, bolesti jetre i žuči te reumatizma, pročišćava dišne organe. Jača ot­pornost organizma na bolesti, liječi pokvareni želudac i vraća želju za hranom. Ublažava vodenu bolest, obnavlja zglobove.
 
*   RAKIJA OD BOROVICE: 100 g zgnječenih bobica namačemo 14 dana
u alkoholu i više puta protresemo bocu. Potom procijedimo i upotrebljavamo za masažu kod išijasa, gihta i reume.Taj pripravak uzimamo i na kocki šećera (po 20 kapi) radi bolje probave.
*   KLEKA JE OMILJENA I KAO ZAČIN: bobice stav­ljamo u kacu s kiselim kupusom, dodajemo ih tamnim umacima i mnogim mesnim jelima. Radi pročišćavanja zraka u prostorijama bobice stavljamo na žar i dimimo. Kod zaraznih bolesti bobice žvačemo.

0 komentari: