KAMILICA

03:47:00 Fb 0 Comments


KAMILICA
(Matrkaria chamomilla)
Kamilica je jednogodišnja biljka, visoka od 20 do 50 cm, sa sitnim, blijedožutim cvatovima. Raste na njivama, među žitaricama, a uzgajamo je i u vrtu. Ne smijemo je gnojiti umjetnim gnojivima! Cvate od lipnja do kolovoza; cvjetište je čunjasta oblika i iznutra šuplje. Za čaj beremo samo cvjetne glavice, a za kupelji cijelu biljku. Smijemo je brati samo za suha, sunčana vremena. Sušimo je naglo u hladu i čuvamo na vrlo suhu mjestu da se ne navlaži. Dodirujmo je što manje da ne izgubi miris i s njim i ljekovitu vrijednost.
Za čaj je samo prelijemo kipućom vodom. Čaj ne smijemo piti dok je vruć, kao ni lipin. Kamilica služi protiv svih bolesti i tegoba, za unutrašnju i vanjsku uporabu, od nje se priređuju čajevi, kupelji, oblozi, upotrebljava se za parenja i ispiranja. Jednom riječi, kamilica je neprocjenjiv Stvoriteljev dar. Sadrži azulen, eterično ulje koje smiruje. Djeluje protiv bolova, upala, nesanice, nervoze, slabe probave, kožnih bolesti. U prvom je redu lijek za žene, osobito protiv grčeva svih vrsta. Najčešće upotrebljavamo tople obloge protiv bolova. Ka­milica otklanja kamence, sprečava probadanje u udovima, ublažuje žuticu, tegobe u prsima, teškoće s menstruacijom i gliste. Šaku cvatova namačemo u litri bijeloga vina 12 sati na suncu i pijemo gutljaj po gutljaj. * Sluz će se brzo rastopiti i izlučiti iz pluća ili želuca ako kamilicu zdrobimo, pomiješamo s medom i dulje vrijeme ujutro i navečer uzimamo po jednu žličicu te mješavine.
*   Za utrljavanje kod oteklina, kvrga, prignječenja, gihta i reume izvrsno će pomoći kamiličino ulje. Nekoliko pregršti kamilice namačemo 10 dana u litri maslinovoga ulja, držimo na suncu, te procijedimo u boce. Oboljela mjesta istrljamo svaki dan 3 do 5 puta tim uljem.
*   Poslije vađenja zuba ili kod upale grla grgljamo uvarkom od kamilice. Bol će ubrzo nestati, a rana se očistiti i zacijeliti.
*   Parne kupelji od kamilice pomažu kod bolova u ušima, kod glavobolje, upaljenih sinusa, granuloma i bronhitisa. Kupelji bi trebale trajati 20 do 30 minuta. Čaj smiruje želu­čane tegobe već nakon kratkotrajna redovita uzimanja, ako je riječ o upaljenoj sluznici ili čak čiru na želucu. Tom čaju možemo dodati i paprenu metvicu i Mm*ammSm<aBmamm matičnjak. Kamilica djeluje i kao dobar
Kod povraćanja ne smijemo piti kamiličin čaj.
antiseptik. Upotrebljavamo je u oblo-zima ili za kupelji kod gnojnih rana i rana koje teško zacjeljuju. Na rane stavljamo i zdrobljenu svježu biljku.

0 komentari: